CARAVANĂ CULTURALĂ ÎN COMUNITĂȚILE DE ROMÂNI DIN UCRAINA(Regiunea Odesa)

Detaliile evenimentului

CARAVANĂ CULTURALĂ ÎN COMUNITĂȚILE DE ROMÂNI DIN UCRAINA(Regiunea Odesa)

Timpul : Mai 10, 2010 la 6pm spre Mai 15, 2010 la 7pm
Locaţie : Regiunea Odesa - Ucraina
Strada : ?
Oraşul : Cartal (Orlovka),raionul Reni; Ciamașir(Prioziornoe),raionul Chilia; Borisăuca(Borisovka),raionul Tatarbunar; Frumușica Veche(Staroselie), raionul Sărata; Satu Nou (Novosiolovka),raionul Sărata și Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail.
Pagina web sau harta : http://www.icr.ro/bucuresti/
Telefon: (+4)031 71 00 627; (+4)031 71 00 606
Tipul evenimentului : cultural
Organizat de : INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN prin Direcția Români din Afara Țării, în parteneriat cu Asociația Național - Culturală a Românilor din Regiunea Odesa, ”Basarabia” din Utkonosovka (Ismail)
Activitatea Recentă : Mai 4, 2010

Exportă în Outlook sau iCal (.ics)

Descrierea evenimentului

http://www.youtube.com/watch?v=xOBz3u5ifmU

Caravană culturală în comunităţile de români din Ucraina (Regiunea Odesa)

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“ din Utkonosovka (Ismail) organizează în perioada 10–15 mai 2010 Caravana teatrului şi folclorului românesc la românii din Regiunea Odesa (Ucraina).

În program sunt incluse şase spectacole susţinute de trupa Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea şi tot atâtea reprezentaţii de muzică şi dans românesc ale Ansamblului Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail.

Teatrul Anton Pann va susţine şase reprezentaţii cu spectacolele Punguţa cu doi bani de Ion Creangă (scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu) şi Ciuboţelele Ogarului, după un text de Călin Gruia, poveste cu marionete pe fire (scenariul: Alin Antemir, păpuşile şi regia: Alin Antemir).

Caravana va ajunge în localităţile Cartal (Orlovka), raionul Reni – în data de 10 mai, Ciamaşir (Prioziornoe), raionul Chilia – în data de 11 mai, Borisăuca (Borisovka), raionul Tatarbunar – în data de 12 mai, Frumuşica Veche (Staroselie), raionul Sărata – în data de 13 mai, Satu Nou (Novosiolovka), raionul Sărata – în data de 14 mai şi Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail – în data de 15 mai.

Dupa estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de aproximativ 400 000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele concentraţii de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatică (Maramureşul de Nord).
În regiunea Odesa din Ucraina (Basarabia de Sud), spre deosebire de Bucovina de nord, situaţia şcolilor româneşti este mai dificilă ca urmare a faptului că, încă din perioada sovietică, românii din această regiune au fost recenzaţi sub denumirea de „moldoveni”, încurajându-se sistematic, şi în acest spaţiu, ideea de „limbă moldovenească", distinctă de limba română.
Legislaţia ucraineană garantează învăţământul în limba maternă, dar autorităţile sunt preocupate de promovarea limbii de stat în sistemul educativ, în multe localităţi cu populaţie majoritar românească neexistând şcoli în limba maternă.
Partener media: Romanian Global News.
Sursa: INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

Panou de comentarii

Adaugă un comentariu

RSVP pentru ca CARAVANĂ CULTURALĂ ÎN COMUNITĂȚILE DE ROMÂNI DIN UCRAINA(Regiunea Odesa) să adauge comentarii !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Particip (1)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor