Scrisoare deschisă domnului Marco Maximillian Katz, Director al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea AntiSemitismului

Scrisoare deschisă domnului Marco Maximillian Katz, Director al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea AntiSemitismului

 

Scrisoare deschisă,

Domnului Marco Maximillian Katz,

Director al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea AntiSemitismului

Stimate domn,

Doresc să îmi exprim pe această cale profunda indignare față de atitudinea complice pe care o aratați, atât dumneavoastră cât și instituția pe care o conduceți, față de cei care în aceste zile fac presiuni politice și diplomatice pentru a reînhuma în România, la Odorheiul Secuiesc, rămășițele unui binecunoscut antisemit și antiromân maghiar, scriitorul de mâna a treia Nyirő József.

După cum probabil ați citit deja, presa din România a acordat ample spații acestui ”eveniment” organizat chiar de către Parlamentul Ungariei și care se dorește a fi unul ”cultural”.

Deși nu se revendică a fi un ONG care ”monitorizează și combate antisemitismul”, Centrul European de Studii Covasna- Harghita a dat publicității o serie întreagă de fotografii care dovedesc fără urmă de îndoială faptul că Nyirő József a fost un promotor al nazismului, antiromânismului și al antisemitismului, propagând în paginile revistei pe care a condus-o cultul personalității lui Hitler, Goebbels sau Horthy.

Din nefericire, spre deosebire de cazurile în care vă ”bășicați” fără temei la închipuitul (de cele mai multe ori!) antisemitism românesc, atunci când vine vorba de acțiuni antisemite orchestrate de lideri ai comunității maghiare din România (și mai nou din Ungaria pe teritoriul României) alegeți să tăceți ca ”rahatul în păpușoi”, fără să reacționați în niciun fel.

V-am atras atenția de nenumărate ori cu privire la acțiuni antisemite desfășurate în județele Covasna și Harghita și tolerate de către liderii comunității maghiare din România (dacă nu chiar finanțate!). Amintesc cu această ocazie doar sărbătorirea amiralului Miklos Horthy într-o manifestare publică la Miercurea Ciuc în luna septembrie 2010 de către primarul UDMR Raduly Robert sau protestul sceleratului Csibi Barna (puternic susținut de organizațiile politice maghiare UDMR și PCM!) din fața unui supermarket din Miercurea Ciuc prin care îndemna cetățenii să nu mai cumpere de la evrei. Evident, nu ați reacționat la niciuna dintre aceste manifestări!

         Reacțiile anemice ale comunității de evrei din România în general și ale domniei voastre în special la antisemitsmul maghiar din România vă descalifică complet și vă transformă în complici ai călăilor fraților și surorilor voastre și ale noastre.

Vă solicit așadar să reacționați la antisemitismul maghiar cel puțin la fel de virulent ca la cel românesc (închipuit de cele mai multe ori, repet!).

Dan Tanasă

21 mai 2012

Madrid

http://www.dantanasa.ro/2012/05/21/scrisoare-deschisa-domnului-marc...Vizualizări: 137

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Zambesc , fara comentarii...

Cum se ajunge in astfel de pozitii - director...? Cine te alege si pe ce baza?

Sunt sigur ca nu vei primi nici un raspuns.

Ma simt datoare sa vin cu un comentariu modest, in spijinul adevarului pe care dumneavoastra il abordati aici. Stim cu totii adevarul spuselor dumneavoastra, am trait direct sau indirect astfel de situatii, despre care  vorbiti. Eu am trait printre evrei, desi sunt crestina; am trait cu amintiri dragi sepre ei, am trait si traiesc cu un sentiment de recunostinta fata de faptele lor, fapte care m-au ajutat sa razbat mai usor in situatii complicate.Am inteles de ce nu sunt iubiti evreii. Tatal meu imi vorbea din cand in cand despre pericolul de a ura pe cei ce ar trebui stimati. El numea asta o recunoastere a neputintei tale de a le identifica onestitatea. Ceea ce spun aici, poate fi probat cu fapte, acte, nume care - din pacate exista decat pe o piatra funerara, dar si cu oameni care pot confirma spusele mele. Am incercat sa scriu un roman autobiografic, in care vorbesc si despre toate aceste fapte. Dar... cine l-ar citi? Daca "nu trebuie sa cumparam din magazinele evreilor", atunci cum oare sa facem publice dovezile omeniei lor, care vin in contradictie cu intesele, insultele si ura unor oameni sus pusi? Domnul meu profesor  Beniamin Cotigaru, mi-ar raspunde aici cam asa: "E de lucru mult, ca sa putem institui Republica lui Dumnezeu!"

Reînhumarea hortystului Jozsef Nyiro oprita de autoritatile romane
Miercuri, 23 Mai 2012 Bucuresti, Romania/Romanian Global News

Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a lui Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. Conform MTI, ministerul a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut „o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist", transmite Romanian Global News

Romania refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenuşa a extremistului maghiar Jozsef Nyiro, au anunţat si organizatorii provocarii extremiste de la Odorhei, care au primit un răspuns din partea CFR.

Unul dintre organizatori, Oliver Frater, a declarat că toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenuşa poetului au fost anulate, informează Mediafax. Organizatorii aşteaptă acum „informaţii prin canalele diplomatice obişnuite" din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului.

Urna cu cenuşa lui Nyiro urmează să fie adusă la Cimitirul Naţional din Budapesta miercuri, iar apoi ar fi trebuit să fie dusă în România, pentru reînhumare, la Odorheiu Secuiesc, în data de 27 mai.

În 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc", a declarat atunci Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.

Veress a precizat că, dacă România va interzice reînhumarea, Ungaria va găsi o soluţie conformă cu legislaţia românească şi cu „aşteptările spirituale" ale simpatizanţilor lui Jozsef Nyiro.

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures adresase anterior o scrisoare Ministrului de externe Andrei Marga, cerand interzicerea intrarii pe teritoriul Romaniei a ramasitelor pamantesti ale hortystului antisemit si antiroman Jozsef Nyiro. Iata scrisoarea FCRCHM:

Stimate domnule ministru Andrei Marga,
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizaţie reprezentativă pentru cei 400.000 de români din cele trei judeţe, şi al cărei preşedinte de onoare este ÎPS Ioan Selejan, arhiepiscop de Covasna şi Harghita, vi se adresează nu numai în calitate de ministru de externe al României, ci şi în cea de om de ştiinţă şi cultură, specialist în istoria filosofiei, filosofia politică şi filosofia religiei.
Vă cerem să faceţi toate demersurile pentru a opri ingerinţele în viaţa politică internă a României şi să solicitaţi autorităţilor Republicii Ungaria să nu colaboreze cu organizaţiile extremiştilor maghiari din aşa-zisul Ținut Secuiesc, să limiteze intenţiile de manifestare ale unor acţiuni de esenţă antidemocratică doar în spaţiul naţional ungar şi să nu implice în aceste demersuri şi România. De asemenea, vă rugăm să reiteraţi guvernului din care faceţi parte cererea noastră ca în ceea ce priveşte „cazul József Nyírő ” să acţioneze în consens cu Legea 107/2006 privind, printre altele, interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
Parafrazând o celebră formulare, o stafie bântuie din nou prin Europa. Doar că nu este stafia comunismului, ciaceea a neo-fascismului. Peste câteva zile, ea va sosi şi în România: după cum s-a anunţat, la iniţiativa Partidului Civic Maghiar şi a Fundaţiei Pro Odorhei, pe data de 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice, urmează ca osemintele lui József Nyírő (scriitor, altfel, de talent dar care s-a manifestat ca fascist învederat), să fie aduse din Ungaria pentru a fi reînhumate cu mare pompăla Odorheiu Secuiesc. La „ceremonie” vor participa şi politicieni de vârf din Ungaria.
După cum reiese din documentele pe care vi le anexăm, în limba maghiară şi în traducere, în anii celui de al doilea război mondial, Nyírő s-a manifestat activ ca susţinător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Ferenc Szálasi, formaţie naţional-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria. El şi-a pus calităţile sale literare şi notorietatea în slujba propagandei hungarismului, aberanta ideologie fascistoidă elaborată de Szálasi, a radicalismului ultranaţionalist şi şovin, antisemit, antiromân şi xenofob.
Esenţa personalităţii lui József Nyírő este cuprinsă în câteva fraze de poetul, scriitorul şi criticul literar Géza Hegedűs (1912-1999), martor al evenimentelor acelor timpuri, în magistralul său volum Galeria portretelor literaturii ungare:
„În politică, drumul ales este cel al fascismului. (…) A fost dezamăgitor pentru cei care au observat înrudirea sa spirituală cu mitul criminal al purităţii sângelui. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii în Ungaria ai nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) József Nyírő este un instigator la război, incitator la asasinate în masă, criminal de război în sensul dreptului penal. A aparţinut spiritual statului major al lui Szálasi. Chiar şi în emigraţie, în America şi Spania, în cărţile publicate încearcă să justifice acest spirit. (…) Romanul autobiografic „În jugul lui Dumnezeu” rămâne printre valorile durabile ale literaturii noastre, chiar dacă autorul lor, în viforul istoriei, din punct de vedere uman, dar şi cultural şi-a băgat capul nu în jugul lui Dumnezeu, ci în cel al diavolului (sn)”.
Dacă mai aveţi nevoie şi de alte dovezi privind trecutul lui József Nyírő, ele pot fi găsite într-un document care se află în depozitul Arhivelor Statului, Cluj, fond Prefectura judeţului Cluj, acte confidenţiale-prezidenţiale, 1941, dosar nr. 3. În el, se arată că în zilele premergătoarea sosirii la Cluj, la 11 septembrie 1940, a trupelor de ocupaţie horthyste: „…crimele, bătăile, devastările declanşate împotriva românilor, îndeosebi în cartierele Mănăştur, Între ape, comunele Floreşti şi Someşeni au fost – aşa după cum recunoştea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Károly – efectuate de elemente declasate, şovine, fasciste, organizate în grupe teroriste, conduse de Kerekes István, Király Zoltán, Málnassy Tivadar, József Nyírő (s.n.), dr. Szász Ferenc, Veres Lajos, Lengyel József , Pataky Kálman, aflaţi sub comanda lui Kováts Arpád, fost ofiţer de carieră”.
Vă veţi întreba probabil de ce osemintele unui asemenea personaj, care poartă răspunderea morală a unor crime imprescriptibile, vor fi aduse ostentativ şi reînhumate cu fast în România, ţara pentru a cărei dezmembrare Nyírő a militat între 1940 şi 1945 în toate parlamentele Ungariei horthyste.
Răspunsul este: în primul rând pentru că se poate! Se poate din cauza nevolniciei şi oportunismului politic al guvernelor care s-au succedat în ultimul timp, permiţând în chiar inima ţării o disoluţie a autorităţii statale mergând până la instaurarea unei veritabile stări de co-suveranitate.
În al doilea rând pentru că este vorba de o acţiune de manipulare a opiniei publice în scopuri electorale, instrumentată până în cele mai mici amănunte. Beneficiarul este Partidul Civic Maghiar (PCM), practic filiala în România a Fidesz – Partidul Civic Ungar, ca iniţiator al reînhumării lui József Nyírő, şi care doreşte să recâştige primăria din Odorheiu Secuiesc, iar perdantul Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, adversarul PCM.
În acest scop, pe data de 3 aprilie a.c. osemintele lui József Nyírő au fost deshumate din cimitirul Almueda din Madrid de către şi pe socoteala Guvernului ungar condus de Fidesz şi transportatela Budapestacu gardă de onoare! Ele urmează apoi să fie duse cu „trenul pelegrinilor – Fericita Fecioară” cu care se pleacă din Budapesta la 24 mai la pelerinajul care are loc la Șumuleu de Rusalii, ceremonie la care participă o mulţime imensă. De la Șumuleu, osemintele urmează să fie purtate de un detaşament de husari călări (!), însoţit de membri ai Parlamentului Ungariei,la Odorheiu Secuiesc.Aici, în piaţa centrală a municipiului, urmează să aibă loc o ceremonie de comemorare a lui Nyírő şi reînhumarea sa în Cimitirul catolic cu slujba religioasă de rigoare.
Întreaga acţiune se desfăşoară sub patronajul lui László Kövér, preşedintele Parlamentului Ungariei, fost ministru însărcinat, în anterioara guvernare a Fidesz, cu coordonarea serviciilor de informaţii ungare…
Stimate domnule ministru,
„Istoria omenirii este suma erorilor care ar fi putut fi evitate”. Este semnificativ că acest aforism îi aparţine marelui politician german Konrad Adenauer. El este cel care a demonstrat că pentru a fi cu adevărat demni de numele de oameni, trebuie să ştim să învăţăm din erori. Pentru ca ele să nu se mai repete, ca răul să nu se banalizeze.
Marele poet de origine română B. Fundoianu, devenit apoi, sub numele de Benjamin Fondane, unul dintre marii poeţi moderni ai Franţei care a sfârşit prin a fi ucis la Auschwitz, scria: „Il faut crier jusquꞌà la fin des temps” –Trebuie să strigăm până la sfârşitul timpurilor! Gândindu-ne la cei 1006 de români ucişi între 1940 şi 1944 în partea de Transilvanie cedată prin Diktatul dela Viena, la cele 126 de victime ale comunităţii evreieşti din Sărmaşu, exterminată în întregime în octombrie 1944 de armata şi jandarmeria horthyste în retragere, nu vom obosi să strigăm până în veacul veacurilor:
Nu lăsaţi fascismul hungarist să reînvie în chiar inima României !
Dorin Suciu, preşedinte executiv al FCRCHM, 22 mai 2012

Cititi si :

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/asociatii--ambasade/5729-ce...

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/5744-de-ce-asociati...

Sursa:http://www.rgnpress.ro/rgn_12/index.php?option=com_content&view...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor