poezie, proză, muzică, arte plastice, foto, video, evenimente
Aerul nociv
Povestea pe care am auzit-o doar întâmplător, câteva frânturi adunate de mine, puse cap la cap, doar să-mi aminesc acum, după mulţi ani prin ce au trecut părinţii mei, ce au ascuns de noi, cei 3 copii, urmaşii lor ajunşi în Israel. S-au căsătorit foarte tineri. Mama în vârstă de 17 ani, tata ceva mai matur, doar 19 ani bătuţi pe muchie. Au locuit pe strada Socola, Iaşi, undeva vis-à-vis de Fabrica unde lucra tatăl meu, Fabrica "Ţesătura". Acolo locuiseră is bunicii mei, Leon şi Sofica Grimberg împreună cu cei 4 copii, două fete şi doi băieţi. Bunicul a fost tinichigiu. Ştiu că a reparat acoperişul Filarmonicii ieşene. Fany locuia undeva la etaj, la fel şi celălalt frate Aron, singurul care mai locuieşte la Iaşi şi în prezent. Fani, sora cea mică nu a avut urmaşi. Totuşi a ajuns în Israel. A locuit la Naţeret. Am vizitat-o prin anii 1976 şi pe Sofica, bunica mea care a locuit pe urmă la Haifa. Doar cealaltă soră, Claruţa mai are urmaşi în Israel. Şi ea a imigrat în Israel. Şi ea a locuit tot împreună cu familia. Dar să mă întorc la amintirile din trecut. Strada Socola era plină de evrei. La celălat capăt undeva aproape de strada Căluşei 17 au locuit ceilalţi bunici din partea mamei. Bunicul Iţhac şi bunica Hinda Cocoş au avut casa lor cu atelier de tâmplărie. Buniul a fost un foarte talentat tâmplar şi sculptor iar bunica îl ajuta. Am locuit în vacanţe la bunici, ba la unii ba la alţii, doar când părinţii plecau uneori în concediu la Herculane. Drumul cu tramvaiul îmi era foarte cunoscut. Călătoream la bunici din strada "Elena Doamna"nr. 24, strada cu cei 40 de pomi fructiferi, vis-avis de Şcoala israelită unde părinţii mei au învăţat. Odată am fugit de acasă. Aveam doar 5 ani. Făcusem o poznă, decupasem nişte obligaţiuni, îmi plăcuse coroana lui Ştefan cel Mare. Am crezut că suindu-mă în tramvai că toate "drumurile duc la Roma", adică la bunici. Afară nu erau decât minus 15 grade Celsius. Nu am reuşit să ajung. Mama m-a prins din urmă, tocmai la timp. Aproape îngheţasem coborând greşit la altă staţie, Palatul Culturii. Cică acolo ar fi fost o stradă unde ţiganii furau copiii mici. Mă şi văsusem într-un sac cărat pe spate. Am avut coşmaruri mulţi ani la rând. Vis de copil. Deci părinţii mei s-au căsătorit pe 5 decembrie, 1942 la Sinagoga din Elena Doamnă. Nu-mi amintesc decât povestea loc tristă. A două zi după nuntă, tata a fost deportat de nemţi, pe circa 3 ani. Nu ştiu unde nici până acum. A lucrat acolo ca electrician. Avea "mâini de aur"! Munca silnică l-a despărţit de mama. Fratele meu, Eli s-a născut în timpul "foametei", 1946. A fost slab ca un ţâr. Cauzele au fost evidente. După ce părinţii mei au încercat, mai apoi să fugă peste graniţă, vânzându-şi bunurile pe t e mir ce, au ajuns la graniţa ungară, au vrut să ajungă în Israel. Tata a fost arestat şi închis. Acolo a contactat tifos. I l-au predat mamei înapoi pe soţul ei, Şhaul, după câteva luni, cu temperatură de peste 40 de grade, crezând ca o să moară… Mama Ana l-a adus la Iaşi într-o căruţă cu paie. A fost plătit căruţaşul cu toată agoniseala lor, dar spre fericirea noastră, tata a scăpat cu viaţă. Tatăl meu Shaul (z"l) nu a ajuns în Israel. Tifosul i-a îmbolnăvit cronic ficatul. S-a stins din viaţă în urma unei operaţii greşite. I s-a confundat ciroza de la ficat cu o hernie. Tifosul contactat în tinereţe a lăsat urme profunde. La doar 64 de ani a reuşit doar să-şi cunoască cele două nepoate, pe Zinette şi Noemi din partea mea, nepoata Olivia din partea sorei mele, Ruti şi pe nepoţii din partea fratelui meu, Lorin şi Alina. Mama mea, Ana (z"l) s-a stins din viaţă la Haifa la vârsta de 73 de ani, în urma unei atac cerebral. Am adus-o cu noi singură după ce, moartea tatălui meu a devastat-o în asemenea hal încât nu a mai putut înghiţi, deci mânca strictul necesar. A locuit la sora mea, Ruti. Şi ea a imigrat. Mama mea şi-a revenit greu din boala care a măcinat-o. A reuşit, mai târziu să-şi cunoască o parte din nepoţi, născuţi în Israel, deci să le spunem pe nu-
me, "sabri". Sunt unele victorii care nu se pot premia. Fiecare îşi face, la un moment dat socotelile reuşitelor din viaţă, realizările şi eşecurile, "heşbon-ul nefeş"(bilanţ de suflet). Mai mult nu ne putem gândi. Unii zic că noi suntem "părinţii de sacrificiu"! Noi cei care am sosit în ţara noastră, Israel cam prea târziu. Eu zic că a meritat mai ales după ce am citit pe nu ştiu ce blog că noi evreii "le-am respirat aerul" pe pământul românesc fără să plătim. Adevărul este că aerul nociv pe care l-au respirat părinţii noştri era irespirabil. Au trecut anii, aproape 21 de ani. Stau pe un scaun la spitalul ASUTA din Tel-Aviv. Am déjà 7 nepoţi care trebuie îngrijiţi în fiecare clipă, dar una din fete e internată. Azi noapte i s-au scos 7 pietre de la fiere...Crizele au dat-o gata. Acum e înafară de orice pericol. Doctorul i-a indicat să nu ridice greutăţi vreo 3 săptămâni. E foarte simplu de indicat. Cei 2 din trei copii au vârsta de un an şi unul are doi ani. Vor numai în braţe.
Cuvinte cheie : biografie, holocaust
Răspunsurile pentru această discuţie sunt închise.
Legătură Răspunsul dat de ביאנקה מרקוביץ BIANCA MARCOVICI în Mai 30, 2012 pe 12:42pm Martie 31, 2013 la 6pm spre Mai 31, 2013 la 7pm – Paris, Franta
0 Comentarii 1 Îmi place© 2013 Created by Gelu Vlaşin.
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pe atunci circula o legendă că miri au dispărut în timpul oficierii cununiei, înainte cu vreo 500 de ani
Şi noi am stat pe scaunele acelea roşii precum părinţii noştri iar cununinia s-a oficiat în holul de la intrare. Am aflat, mai târziu că acum nunţile care se fac au ignorat legenda şi au oficiat nunta în mijlocul sălii. Îmi mai amintesc că tot aici am activat ca violonistă în orchestra Comunitaţii. Mai mult, am fost plecată cu orchestra şi Corul Comintăţilor din România în tuneul Eminenţei sale, Moses Rozen (Z"L) în America, Elveţia , Israel.
Dar asta e o altă poveste...
Bianca Marcovici