Informaţii

Literatura pentru copii

Grup al scriitorilor si iubitorilor de literatura pentru copii, indiferent de varsta. Ne propunem sa atragem atentia cititorilor, editorilor, criticilor asupra literaturii pentru cei mici, indeosebi romanesti.

Grup initiat de scriitorul de literatura pentru copii Petre Craciun

Site Web : http://literaturacopii.ro
Locaţie : Bucuresti
Membri : 79
Activitatea Recentă : Sep 19

ANUNT – PORTAL LITERATURA COPII

ÎI anunţăm pe toţi membrii Grupului Literatură pentu copii, dar şi pe ceilalţi membri ai Reţelei Literare, că de astăzi, 1 iulie, inaugurăm noul portal Literatură Copii (www.literaturacopii.ro). Site-ul există din 2012, dar am căpătat convingerea că trebuie să dezvoltăm, cu propriile forţe, acest proiect. Nu ne sprijină nicio instituţie a statului, nicio asociaţie, niciun sponsor. Este un proiect al scriitorului Petre Crăciun şi al Editurii Zorio, liber din toate punctele de vedere, pe care vă invităm să îl sprijiniţi cu creaţiile dumneavoastră care se circumscriu tematicii propuse.

 

Rubricile pe care vi le propunem sunt:

 

Noutati editoriale (carti pentru copii)

Scriitori (biografii ale dv, opera, poezii)

Personaje indragite (prezentarea unui personaj)

Eveniment (care au legatura cu o carte pentru copii, cu un autor)

Micul scriitor (creatii ale copiilor)

Basme, legende, povestiri (ale dv)

Editorial (un punct de vedere despre literatura pentru copii, critica etc)

Carti online (carti in format electronic, cu acordul dv expres)

Educatie (un subiect despre actuala stare a educatiei, manuale scolare, reforma etc)

Cartea care imi place (critica).

 

Din nefericire, nu putem asigura plata materialelor dv. Daca nu va deranjează acest lucru, asteptam sa ne trimiteti textele  la adresa de mail redactie@optimalmedia.ro sau la sectiunea de mesaje a reţelei, cu mentiunea “pentru Literatura Copii”. De asemenea va rugam sa ne precizaţi în mod expres acordul dv. pentru publicare şi să ne puneţi la dispoziţie şi material ilustrativ (fotografii autor, scan copertă etc.).

 

Cu multumiri,

 

Prof. Petre Crăciun

Forum de Discuţii

Literatura... Şi azi, copiii...Gheorghe Apetroae Sibiu

Începută de Gheorghe Apetroae - Sibiu. Cel mai recent răspuns de ionita gabriela Aug 18, 2014. 1 Răspuns

ŞI  AZI, COPIII…. Copiii în cântările la jocuri prin zăpezi, roindşi azi i-asculţi în trecere pe locuri  tăinuitede îngeri şi de serafimi, în fulguiri  de crinicu Pan, pândind pe nimfe, sihlele…Continuare

Sorel şi Şoricel

Începută de ionita gabriela Aug 18, 2014. 0 Răspunsuri

Sorel şi ŞoricelEra orfan de trei zile; tatăl a căzut pe frontul de vest în încercarea de a-şi apăra familia, apoi mama …Prea micuţ, n-a avut vreme să afle de la părinţi ascunzişurile vieţii; trebuia…Continuare

Jucării

Începută de ionita gabriela Aug 11, 2014. 0 Răspunsuri

JucăriiDă-i copilei mele un fir de aţă Va face-un ineluş, brăţară şi-o mustaţă! Dă-i copilei mele bobiţe reci de rouă Va face-un stup de-albine, ba poate chiar şi două!Un curcubeu mai mic de-ar fi ca…Continuare

Trece vara minunată

Începută de Elena Mititelu Iun 8, 2014. 0 Răspunsuri

Cu soare, căldură, ploi,aurind bolta senină,vine vara iar la noi,în arcade de lumină. La urechi cu dulci cerceişi-n rochiţă înflorată,printre florile de tei,trece vara minunată. Ca un pictor…Continuare

Panou de comentarii

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în Literatura pentru copii !

Comentariu publicat de UNGUREANU AURA pe Aprilie 25, 2015 la 10:52pm

CUBUL CU POVESTI FATA 1 – OMUL INVATA GAINA !

Azi, pe la ora pranzului, trafic, intersectie semaforizata, forfota cotidiana, o mamica tragea de manuta un ghemotoc de fetita, cu un ghiozdanel in care parca erau puse toate grijile lumii pe umerii ei, doamna respectiva, ignorand viata ei, dar mai ales a fetitei, o trage efectiv dupa ea, in timp ce semaforul era pe rosu, fetita incerca sa se opuna, claxoanele o inspaimantau, se resemneaza, iuteste pasul, vrand nevrand, au ajuns cu bine pe partea cealalta ! Le-am ajuns din urma, durase doar cateva secunde, pe obrajorii copilei erau lacrimi, repeta continuu : Mami, era rosu, nu aveai voie !

AURA UNGUREANU, 2014

Comentariu publicat de UNGUREANU AURA pe Aprilie 25, 2015 la 10:15pm

 

CUBUL CU POVESTI FATA 2

RADUCU

 

Da, acesta este secretul longevitatii sufletului ! Imixititudinea inocentei copilarie cu maturitatea, doar asa nu va patrunde niciodata cinismul care altereaza sufletul. Ultimul vlastar al nostru Raducu, aproape 3 ani, zilele trecute imi marturiseste cu oarece spaima, fiind pe bangheta din spate in suportul lui, eu in fata, vorbind si gesticuland probabil, striga catre mine :

-        “ Me fica de tine !” Ma intorc intrigata la el si intreb :

-        De ce Raducule ?

-        Pentru ca ti-au crescut prelungitoare la degete !

O clipa, contriata ii privesc fetisoara care este parca imaginea unui inger,imi privesc unghiile,  nu apuc  sa ma dezmeticesc si el ma someaza :

-        Taie-le !

Incer sa-i promit, dar grea treaba de pus in practica, copilul are dreptate…. Apoi si  tastatura este mereu in dificultate,  cine stie in viitor daca mai continuu cu siguranta ma voi rani, off, ce ma fac ?

Ma lasa pe mine si tirul porneste  suvoi  spre mama sa :

-        Mami tu esti fericita ?

-        Nu sunt Raducule, nu sunt !

-        De ce nu esti tu mami fericita?

-        Pentru ca nu mananci toata mancarica !

-        O, asta se rezolva mami ! Manca Leea lui Buni!  Leea este un exemplar superb de caine lup, o fetita dragalasa .

         Alaturi de el, pe bancheta din spate  Buni ,cu ochiul atent ca nu cumva mogaldeata de langa ea sa nu pateasca ceava. Raducu simtindu-se in centru  atentiei se intoarce si o priveste atent :

-        Buni,fruntea ta este sifonata  !

-        Nu Raducu, este ridiata, doar atat !

-        Aha, zice Raducu, iar Buni  porneste intr-o cascada de ras, ne molipsim si noi , ne curg lacrimile de ras, rimelul ne face sa ne potolim. Acum sa va  spun eu, Buni este o femeie frumoasa si inca tanara, doar ca atunci cand se incrunta ii apar liniutele acelea pe frunte, doar atat !

Raducu,fireste are doua Buni,  cat de mic este are o diplomatie aparte, cine stie trasatura de familie, recent fiind nevoit sa stea o sapatamana cu celalata Buni, aceasta la expirarea mandatului sau a gasit cu cale sa-l intrebe :

-        Hai Raducule, spune cu care dintre Buni a fost mai bine ?”

Raducu, mai ceva decat un diplomat de cariera a emis urmatoarea  dizertatie :

- Ei , Buni, oamenii sunt diferiti, unii sunt grasi, altii slabi .

 

Cand te misti intr-o lume cu copii care spun lucruri atat de sincere, inocente cum sa imbatranesti ?

 

Punct si va urma, Raducu creste…..

Comentariu publicat de Petre Craciun pe Ianuarie 15, 2014 la 8:16pm
Miercuri, 15 ianuarie, cu prilejul aniversării zilei celui mai important poet român, Mihai Eminescu, am avut bucuria de a mă întâlni cu câteva sute de elevi ai claselor I-IV de la una dintre cele mai frumaose școli pe care le-am văzut în viața mea: Școala Primară Spectrum, din București. Este o unitate de învățământ particulară, care are o grădiniță, clase pregătitoare și, evident, clase primare.
Unitatea de învățământ are deviza ”O școală ca o floare” și o merită din plin, fiind nu numai frumoasă, dar și performantă.
La întâlnirea cu copiii au participat directorul școlii, domnul Ali Riza Karagoz, directorul adjunct, domnul Samir Hatipoglu, doamna profesor Simona Tuțu, cea care a organizat întâlnirea, în calitatea de inițiator al ciclului de manifestări ”Săptămâna Limbii și Culturii Române”, mulți alți profesori pentru ciclul primar.
La începutul întâlnirii noastre, le-am recitat elevilor poezia ”Ești apa vie a culturii noastre”, pe care am dedicat-o marelui poet Mihai Eminescu, la împlinirea celor 164 de ani de la naștere.
Apoi le-am vorbit celor prezenți despre cărțile pentru copii: ”Basme”, ”Taina ghemului de ață”, ”Cruciada pisicilor”, ”Floarea înțelepciunii și iarba puterii”, ”Cândva mă chema Codiță”. Am recitat numeroase poezii, din cărțile publicate deja sau din cele aflate în curs de apariție, am vorbit despre proiectele mele, despre personajele mele, despre portalul Literatura Copii și rubrica Micul Scriitor.
Am primit o avalanșă de întrebări, ca de exemplu: de unde îmi aleg subiectele, care este prima poezie pe care am scris-o, dacă îmi place sa scriu mai mult poezie sau basme, care este cartea la care țin cel mai mult, ce sfaturi le pot da celor mici, aflați la vârsta debutului literar, daca se scrie mai ușor o poezie sau un basm, cât timp îmi ia să scriu o poezie, ce am de gând să scriu după ce voi pleca de la școală, care este următoarea carte, când am început să scriu și ce anume m-a motivat.
Au fost mult mai multe întrebări, dar mă opresc numai la acestea. Toți elevii au primit răspuns și mulți au plecat acasă cu autograful autorului pe cărțile preferate.
A fost o întâlnirea dragă sufletului meu, pentru că am văzut o școală bine organizată, cu o programă care încurajează lectura, cartea adevărată, cu elevi curioși și bine pregătiți, cu dascăli inimoși, așa cum le stă bine unor urmași ai Domnului Trandafir. În cinstea doamnelor, am recitat poezia ”Îmi iubesc învățătoarea”, care poate fi lecturată aici.
Petre Crăciun
Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Decembrie 25, 2013 la 1:59pm

 

Crăciunul, la  Boroaia    

Gheorghe Apetroae Sibiu

 Aici, albite-s zilele cu frumuseţi

în datini

cum Vifleemu-n flori de

chiparos

şi mai cuvântă Ştefan

din Putna Bucovinei,

să-i colindăm ţinutul

şi urmele-i, cu  rost !..

 

Lumina cea mai caldă arde-n

candeli

cu clopoţei şi voci trandafirii;

prin tot regatul ASTREI paşte

Mielul:

credinţa cerului în stea la Beit-

Sahur …

 

Ne sunt frumoşi şi tot mai crişti

copiii:

brazi argintii pe zăpezite bolţi …

Cuvântul s-a împodobit cu sânge-

cântec:

colind de serafimi la naşterea-n

Hristos!..    „Foaia Poporului”, nr. 11 – 12, 1995

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Decembrie 21, 2013 la 2:30pm

CONCERT DE TOAMNĂ

la Râura Ocnei  /

Pe malul Râurei, în rugă/

l-asculţi pe Păpuriş cum plânge,/

cum Trestia, căzută-n valuri,/

îi cântă cerului l-atingeri!.. /

Pe oglinzi, din lucii despuiate /

de elegantul Stârc când trece,/

un rege- al corului  de ape /

El, tacticos ritmează pliscul /

să prindă Broasca ori pe Peşte!.../

Concert de toamnă  ţine Eol /

cu frunzele de- arini - vioare,

cu sălcii zâne ce-şi botează/

în valuri, ramuri mlădioase.../

Drept tobe, paseri uriaşe /

lovesc cu clonţu-n stăvilare /

pornite-s ca să rupă Digul /

tăcerii  serii, să-l răstoarne... /

Din ploi şi Vânt, furtuni pe ape /

rescrii aici concertul toamnei /

şi ţi-l asculţi,  jucând în basme /

la hora Râurei, cu valul !.../

Gheorghe Apetroae Sibiu   

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Noiembrie 29, 2013 la 11:10am

Frumoasa poezie, domnule Iulian Barbu!

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe August 3, 2013 la 9:18pm

LA SERBARE

Mugurel la poarta vine, 
S-ar juca, n-are cu cine, 
Mariucai nu ii place, 
Fotbal cu el ca sa joace. 
Cum sa zica, cum sa dreaga, 
Sa o faca sa-nteleaga. 
-Mariuca! hai in graba! 
-Tu nu vezi ca eu am treaba? 
-Uite, am o minge noua, 
Si mai am si-o prajitura, 
Si putem sa o dam in doua. 
Mariuca nu se-ndura 
-Maine este sarbatoare 
Si-o sa facem o serbare. 
-Ei! atunci am sa te ajut, 
Ca sunt multe de facut. 
Mariuca-i dirijor, 
Dar cine-o sa cante-n cor? 
Azorel si Cocosel, 
Ratusca si Grasunel, 
Negruta si Motanel. 
Negruta-i o gainusa, 
Toata ziua-i pe la usa. 
-Ce sa fac cu voi acum? 
Nu stati locului nici cum. 
Rolul cum sa-l invatati, 
Daca nu ma ascultati, 
Si nu vreti sa repetati? 
Cocosel pe gard se suie, 
Caraind la o gutuie 
Azorel roade un os, 
Da din coada,e voios, 
Ratusca cea leganata, 
Si putin cam cracanata, 
Se trezi sa faca baie, 
Drept acolo in copaie, 
Negruta fuge de zor, 
S-ar urca si pe pridvor, 
O graunta sa gaseasca 
Si iute s-o ciuguleasca, 
Grasunel scarma cu ratul, 
Parca ar vrea sa are locul. 
Grasunel, nu v-am spus oare? 
I-un purcel, nu oarecare, 
Toata ziua vrea mancare 
Si guita cat mai tare. 
Curcanul umflat in gusa, 
Se cearta c-o gainusa. 
Motanel a adormit, 
Cu el nu e de vorbit. 
Fac ce vor in legea lor. 
Vai de mine ce mai cor! 
Vezi tu Mariuca fata, 
Cum se-ntampla cateodata? 
Cand ai de facut ceva, 
Asta fa,nu altceva 
Rolul de vrei sa-l inveti, 
Stai, asculti si apoi repeti. 
-Mugurel, fi tu cuminte, 
Si la mine ia aminte, 
Poezia s-o-nvatam 
Cantecul sa-l repetam, 
Serbarea sa iasa bine, 
Sa nu fim noi de rusine.

Comentariu publicat de GNV pe August 3, 2013 la 9:04pm

Bună dimineaţa soare !

 

-Bună dimineaţa soare !
 cântă păsărele-n geam
 -Hai trezeşte-te copile!
 freamată frunza pe ram
 
 în dafinul înflorit 
 albine roiesc întruna
 din zori ele s-au pornit
 ca să facă mierea bună
 
 jos, se-aude  un motor
 tati pleacă la servici
 să fie în casă spor
 şi să creştem noi ,cei mici
 
 vin bunicii  de la piaţă
 cu sacoşe încărcate
 azi mami face dulceaţă
 şi alte bune bucate
 
 -Haide sus, faţa îţi spală
 nu uita să perii dinţii
 toţi copiii merg la şcoală
 să-şi facă mândrii părinţii .

Comentariu publicat de GNV pe August 3, 2013 la 9:01pm

Ieduțul
 
 Sprinten ca un spiriduș
 prin ogradă tot colindă
 năzdrăvanul de Neluș
 când în curte, când în tindă
 
 uite-l sărind ca un arc
 se apropie degrabă
 lângă capre, într-un țarc
 e-un ieduț cu blana albă
 
 așa mic abia se ține
 pe picioarele-i plăpânde
 unde-a fost, de unde vine
 cu priviri atât de blânde?
 
 merg s-o întreb pe bunica
 sigur trebuie să știe
 să-mi dezlege acușica
 misterul acest' ,  și mie.

Comentariu publicat de GNV pe August 3, 2013 la 8:56pm

Vacanța mare
 
 Astăzi clopoțelul sună
 parcă mai viu ca oricând
 cete de ștrengari se-adună
 pe culoare chiuind
 
 cine-a fost elev cuminte
 note bune-n carnet are,
 și-a spus domnul diriginte ,
 merită vacanța mare 
   
  punem azi in cui ghiozdanul
 n-avem teme și lucrări
 de mâine-ncingem maidanul
 să facem mingea țăndări
 
 și-apoi de-oboseală frânți
 seara depănăm pățanii
 la masă lângă părinți 
 bunii,  și noi, năzdrăvanii!

 

Membri (79)

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor