Vernisaj la Biblioteca Metropolitana Bucuresti

Vernisaj la Biblioteca Metropolitana Bucuresti

  • fotografie

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Cleopatra David pe Aprilie 25, 2016 la 11:54am
Expoziţia "Relaţia Elev - Profesor" a pictorului daniel Turliu şi clasei sale va avea lor Luni, 25 aprilie 2016 la ora 18.30 în galeria Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi va fi însoţită de un recital al sopranei Cleopatra David.
Daniel Turliu:
Iata prima expozitie in care expun alaturi de elevii mei. Ii ghidez de mai mult de trei ani, si aceasta expozitie este rezultatul primilor pasi, pe acest drum al picturii.
Zoran Filipoiu are doisprezece ani iar Stefan Panait treisprezece ani, amandoi incepand lucrul cu mine aproximativ in aceeasi perioada.
Raportarea mea la acesti copii supradotati-trebuie sa precizez lucrul acesta inca de la inceput-este aceea a unui deschizator, a unuia care activeaza in celalalt ceea ce insasi Divinitatea a sadit, a ceea ce este deja dat; altfel spus, trebuind doar indreaptata atentia spre ceea ce poate face posibila manifestarea in planul fizic a calitatilor venite prin ‘’har’’, planul fizic fiind,de aceasta data, suprafata de lucru. Cum spunea Noica, vorbind despre cel care ghideaza pe celalalt, si anume ideea ca profesorul trebuie sa fie mijlocitor intre ‘’sine si sine insusi’’, cu alte cuvinte, trebuie sa-l faca pe ‘’celalalt’’ sa patrunda din ce in ce mai adanc, in interior. Pictura fiind o cale directa catre propria fiinta, pictura care conduce la ‘’frumos’’ si ‘’armonie’’
A patrunde in interiorul picturii este de fapt a oferi libertatea creativitatii, libertatea bucuriei pe care ti-o ofera actul creator, aspectul ludic al picturii care are ca sens tocmai exprimarea propriei interioritati si apropierea de ‘’sine insuti’’ Consider ca starea de bucurie este cea care trebuie sa stea ca fundal al actului creator, iar pe acesta stare de bucurie, cand sufletul se ‘’lipeste’’ de cunoasterea armonica (acel tip de cunoastere divina), atunci intervin eu, incurajand, spunand sa continue in acest sens mai departe, stimuland tocmai manifestarea ‘’harului’’ care este pus in inima pictorului. De aici si gandul lui Sefan Luchian si anume ca sediul picturii se afla in inima, aici este comoara pictorului, aici este ‘’armonia’’

Pentru cei doi elevi ai mei, aceasta prima expozitie reprezinta un moment care le poate oferi multa incredere interioara, mult entuziasm spre a pasi cu pasi din ce in ce mai mari catre drumul picturii. Pentru mine este un moment de o mare sadisfactie interioara, pentru ca simt-chiar daca ei sunt la inceput-ca eforturile mele, ca implicarea mea sufleteasca in ceea ce poate fi numit in mod generic ‘’pedagogie’’ rodeste ! Aranjand expozitia in urma cu cateva zile, pentru un moment m-am oprit din lucru, m-am relaxat, si am constientizat ceea ce era in jurul meu-lucrarile lor, lucrari de o inalta spiritualitate de o inalta armonie care-in cazul in care ei vor urma acest drum- anunta doi mari pictori !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor