Caleopi Efrem
  • Motatei
  • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Caleopi Efrem's Prieteni

  • Contact Cultural
  • Angi Cristea
  • spiridon ramniceanu
  • Dominique Iordache
  • Elisabeta Luşcan
  • Adrian Grauenfels
 

Caleopi Efrem

Activitatea Recentă

Utilizatorului Caleopi Efrem îi place postarea pe blog In vremuri de restriste a lui Cristina David
Iun 6, 2020
Utilizatorului Caleopi Efrem îi place postarea pe blog FINALIȘTII Concursului Național de Literatură / Rețeaua Literară / 2020 / secțiunea PROZĂ a lui Reteaua literara
Iun 6, 2020
Utilizatorului Caleopi Efrem îi place postarea pe blog Andra Samson la Cenaclul de la Madrid - ASARS (ediția XXIX) a lui Reteaua literara
Feb 29, 2020
Utilizatorului Caleopi Efrem îi place postarea pe blog Concursul Naţional de Literatură Rețeaua Literară 2020 (ediția a VI-a) a lui Reteaua literara
Feb 29, 2020

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
interesat de cultura
Despre mine :
Sunt un om de la tara. Incerc sa scriu cate ceva.
Website / Blog :
http://nu am pagina webb

Caleopi Efrem's Blog

Case triste, în toamnă…

Postat în Decembrie 31, 2018 la 11:47am 0 Comentarii

Plec la drum, în zi caldă de toamnă, cu pași grăbiți, pe ulița îngustă. Nu-i asfaltată, nici măcar pietruită. Dau binețe în stânga și în dreapta, căci mulți vecini sunt deja pe punctul de plecare spre câmp. Ba, unii chiar s-au întors, au căruțele încărcate cu știuleți de porumb. Gospodăriile, frumos aliniate, râd în soare, vesele și ele că a început campania agitată a belșugului. Un zornăit puternic mă face să mă dau în lături: vecinii dinspre deal răstoarnă remorca încărcată, și numaidecât…

Continuare

Dragă Eda

Postat în Martie 8, 2018 la 11:03pm 0 Comentarii

Mă bucur foarte mult să te cunosc!

Cândva, demult, am fost şi eu o fetiţă mică, aşa cum eşti tu acum. Şi mie îmi plăceau foarte mult florile. Îmi plăcea şi mie, foarte mult, să desenez. Îmi doream să am creioane şi acuarele frumoase, dar nu leam putut avea. Eu, draga mea Eda, am vrut să devin doctoriţă, aşa cum şi tu îţi doreşti. Nu am putut ajunge doctoriţă, din cauză că părinţii mei nu au putut să mă susţină, cheltuielile pentru şcoală erau peste…

Continuare

De vorbă cu Spania

Postat în Februarie 1, 2018 la 9:34pm 0 Comentarii

Pielea, măslinie, îi străluceşte. Ochii, cu privire caldă, mă privesc pătrunzători, curioşi. Sunt două migdale aşezate cum nu se poate mai armonios pe faţa curată, limpede. Cu mare efort reuşesc să-mi cobor privirea de pe fruntea înaltă, mătăsoasă, care se continuă cu o coamă de păr strălucitor. Chipul frumos este puternic sprijinit de linia fină a gâtului, ce coboară spre umerii plini de personalitate. Şi ei de catifea, aşa cum este toaptă pielea ei.

Ar fi fost o nedreptate a naturii…

Continuare

Pâinea

Postat în Ianuarie 19, 2018 la 9:18pm 0 Comentarii

            E ger. De ,,crapă pietrele’’. Nu-i deajuns gerul, mai şfichiuieşte şi un aprig de vânt, care vine să-i dea tărie, gerului. Ajung acasă cu nasul degerat, urechile înroşite şi picioarele ,,bocnă’’.  Aprind focul, îmi frământ un pic de aluat şi coc două turtiţe pe tigaie. Doar căldura pâinii reuşeşte să-mi alunge frigul, pătruns până în măduva oaselor. Gustul pâinii, în plină iarnă, este unul de limonadă, căldura ei este parcă de nisip încins şi dogoare de vară……

Continuare

Viata din paharul cu nasturi

Viaţa din paharul cu nasturi

 

 

            Roşu, albastru, alb, toate culorile, sunt adunate intr-un pahar, pe raft.

*

Era destul de amărâtă când s-a măritat, a doua oară. Săracă era şi ea, pe el tot la fel îl ,,luase”. Nu-şi adusese mare zestre căci, înafară de două cerceafuri , o plapumă şi vreo şapte, opt farfurii, alte lucruri nu prea mai avea. Şi mai erau, in cufăr, două basmale, o fustă şi o bluză de in.

            Avea un trecut trist, din care ieşise, nici ea nu prea mai ştia cum, teafără.

            A început o viaţă nouă. Într-o casă sau, mai degrabă, intr-o curte nouă, căci casă urma să îşi facă. Avea vecini noi, totul era nou-nouţ. Îi era bine să muncească- slavă Domnului, era sanătoasă şi puternică.

            Mergea la ,,colectiv” atunci. Şi el , la fel. Unul la câmp, celălalt la irigaţii dar, căteodata, mai făceau schimb.

            Încet-încet , au adunat ceva lemne. Încet-încet, au reuşit să adune paie, şi ce mai trebuia ca să îşi poată face o căsuţă din cranţuri, vreo două odăiţe, cu şofru si pătul, aşa cum se cuvenea unei gospodării la ţară, ca să intre ,,în rândul lumii’’.

*

Pe când căra pământul cu găleata, se mai rupea un nasture de la flanelul lui, şi se rătăcea prin curte. Rupea un nasture de la vreun strai mai vechi, şi îl înlocuia pe cel pierdut. Îl găsea, mai apoi, pe cel rătăcit, îl punea într-un pahar, pe raftul din bucătarie.

Pe când tăia la coceni, mai pierdea un nasture de la vesta pe care o purta peste bluză. Trebuia să îl înlocuiască, poate chiar să cumpere unul nou, sau mai mulţi, să îi înlocuiască pe toţi.

Când dădea cu mătura pe bătătură, a găsit, prin colb, un nasture frumos. L-a pus în pahar, să se găsească , acolo.

Era tânără încă, şi frumoasă foc ! 

A mai născut un copil.

Paharul cu nasturi a ajuns pe la jumătate. Aici mai lua unul, care se potrivea mai bine in locul din care se pierduse un altul. Aici mai adăuga câţiva, de pe la vreo bluza invechită rău.

*

După revoluţie, nu mai mergeau la ceapeu, că se desfiinţase. Primiseră însă pământ care era, de acum, al lor, şi îl munceau cu mult drag şi sârg. Au reuşit să-şi cumpere chiar şi vacă, pentru a putea lucra mai bine câmpul, şi pentru a-şi creşte mai bine nepoţii, deja coşerea o făcuseră. 

 

 

*

Roşu, albastru, alb, toate culorile aveau nasturii din paharul de pe raft.

Nepoatei celei mici îi plăceau mult nasturii din pahar. Ori de câte ori era ,,la mamaie’’, răsturna paharul cu nasturii frumos coloraţi. O zi întreagă îi muta, îi aranja în feluri doar de ea ştiute. Erau cei mai ascultători parteneri de joacă, nasturii din pahar.

           

 

*

Mai privea, câteodată, în urmă. Cu teamă îşi privea trecutul. Trecutul acela în care iubise, zămislise copii. Fusese bătută, fusese părăsită. Îi fuseseră luaţi copiii. Mici, foarte mici.

Mai privea, câteodată, în urmă, când îşi pierduse speranţa şi, nemaivăzând nici-o portiţă de ieşire, încercase să îşi ia zilele, crezând că va scăpa de tot, şi de toate. Copiii o găsiseră, o salvaseră.

Acum, când cosea nişte nasturi la un flanel pe care îl împletise toată iarna, nasturi  pe care îi luase din pahar, se mira că ajunsese până aici.

Rămase şi fară bărbatul ,,de-al’’ doilea.

Era bătrână acum. Copiii, pe la casele lor. Nepoţii, departe. Mai primea câte un telefon dar, cu timpul, încetaseră şi să mai sune. Ei, aveau şi ei treburile şi grijile lor…

Era plin ochi paharul cu nasturi. De toate mărimile, de toate culorile.

De la o vreme, nici nu mai împletea, căci ochilor, care plânsesera destul, poate nu le mai plăcea să urmărească răsucitul cărligului printre cocleţi. La televizor mai mult asculta, decât privea.

*

 

În odăiţa mică, dărăpănată, bine dereticată, se intră acum foarte rar.

Arunc o privire, prin toate colţurile, din când în când. Mă opresc, cu respiraţia încetinită, aşteptănd ceva. Ce ? Nu ştiu . Doar că aştept ceva ce nu va să mai fie vreodată. Am nevoie de un nasture, am pierdut unul de la o vestă.

Iau paharul cu nasturi. Îl aduc în bucătăria noastră, îl aşez pe un raft . Iau un nasture. Cândva , voi pune altul în loc.

Fata a venit acasă, este în sesiune. Brusc, fară nici-o legătură cu ceea ce vorbeam, mă întreabă, cu înfrigurare ,,mami, unde este paharul cu nasturi, de la mamaie ?’’ ,,sunt aici, nasturii de la mamaie, i- am adus aici ’’. ,,a, da?’’.

Nu a dorit să îi vadă. A vrut doar să ştie.

 

Iau un nasture, mai adaug un altul.

In multe feluri se poate spune că se clădeşte o viaţă.

V-aţi gândit vreodată că o viaţă poate fi clădită din nasturi ?

Roşu, albastru, alb, toate culorile, sunt adunate intr-un pahar, pe raft.

Şi eu îmi adun viaţa intr-un pahar

Panou de comentarii (3 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 5:50am on Februarie 03, 2018, Elisabeta Luşcan i-a dăruit utilizatorului Caleopi Efrem un cadou...
Cadou
Cu prietenie!
La 10:50am în Aprilie 4, 2015, Elisabeta Luşcan a spus...

Te invit în Clubul iubitorilor de flori!

La 8:46am în Aprilie 8, 2014, Dominique Iordache a spus...

Bun venit!

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor