poezie, proză, muzică, arte plastice, foto, video, evenimente
Se încarcă feed-ul
...Legendele vremii, cercetate sau spuse, demne de încredere, dar uneori temătoare înspre a-şi da identitatea, lasă o pată şi în adâncul celor care au ales ca scrisoarea din buzunarul "rasei"Eroului-monah, (ce-a purtat-o şi-n vremea manifestaţiei din 10 mai 1902) să nu ajungă în mâinile regelui Carol I. Făcând ca, nici la Mănăstire să nu găsească liniştea şi speranţa pe care o căuta şi o merita. Ba mai mult, el, a ajuns în grupul celor de jos. Cine ar fi trebuit nu a ţinut cont de valoarea sa, aceea de a fi un luptător pentru Neam, Ţară, Lege. Din păcate şi-n mănăstire, ca dealtfel în întreaga societate, numai aceia care aveau şi ceva bănişori, trăiau cât de cât fără griji. Arătând că "Dumnezeu alege unii oameni ca pildă, astfel Iorgu Cosma, deşi a trăit chinuit, Dumnezeu l-a ridicat deasupra celorlalţi, pentru a biciui trufia celor Mari", spune camaradul său de arme Şt. Ghe. Sergent (acesta-i numele scris de "camarad"). Chiar valoros de erai, nu aveai şanse mai sus. Trăind o astfel de nedreptate, eroul devenit călugăr a dus o viaţă în gemete şi dureri, urlând uneori după dreptate, fără a fi auzit de cineva. Cu toate acestea, într-un sfert de secol ca monah, a sperat ca timpul, ruga şi închinăciunea să-i ţină loc de uitare. Consolându-se, nu de puţine ori, că toate durerile îi vor ţine loc de tot ce-i necesar în vindecarea sufletului. Mai în toată vremea, în cei 25 de ani, s-a străduit din răsputeri să creadă că - Recunoştinţa se dă, nu se cerşeşte!...
PS Cele două cărţi şi 4 numere ale revistei "Uscând o lacrimă", sunt percepute precum o reparaţie morală a Multimedaliatului erou-monah care a făcut istorie / în luptă / la mănăstire / iar după defilare / a murit la ...azil! Doritorii, îi INVIT cu articole pentru viitoarele numere ale revistei!
Postat în Decembrie 26, 2015 la 12:59pm 0 Comentarii 0 Îi place
În pragul acestei mari sărbători, am primit, pentru "bun de tipar", cartea de poezii, care va fi gata în luna ianuarie 2016. cu o prefaţă prezentată de scriitorul Marin Ifrim, membru titular în USR, care, printre altele, ne spune: " Veţi găsi aici un fel de istorie în vers alb, sublime, dar şi sarcastice evocări,ale unui trecut personal, precum şi anumite repere colective, care au făcut, la un moment dat, parte din viaţa acestui condeiercu o vădită experienţă de viaţă...".
În postfaţă,…
Postat în Decembrie 6, 2014 la 1:30pm 0 Comentarii 0 Îi place
... fiecare înţelege ce poate şi cum poate drama prin care a trecut geniul nostru literar. Literatura fiind şi un mare fenomen, puţini dintre oamenii ei au pătruns-o prin toate cetăţile, luminând-o. Aşa, precum lumina de sub teiul de la Bellu. Unde se odihneşte luceafărul de la Ipoteşti. Cel care a împins noaptea-n zi.
Cine îşi mai aminteşte, după anul 1883, mulţi politicieni de atunci se împiedicau foarte tare de geniul literaturii.
De ce oare? Doar pentru că inimile…
ContinuarePostat în Mai 14, 2014 la 8:00pm 7 Comentarii 4 Îi place
În ploioasa miercuri a lui 14 mai 2014, a apărut şi numărul şase al revistei "Uscând o lacrimă". Date privind sumarul acesteia, poate fi citit intrând pe: www.moraluitate.blogspot.com
Postat în Martie 13, 2014 la 8:01pm 8 Comentarii 3 Îi place
A apărut numărul 5 al revistei "Uscând o lacrimă". Iată sumarul: "Dumnezeu să ne ţină parte", de Ion Machidon - Bucureşti, (membru USR); "Mi-a făcut copilăria fericită!", Dumitru K Negoiţă - Buzău (LSR); "Cum l-am cunoscut pe Bucur Chiriac", Marin Ifrim - Buzău (USR); "O mărturisire", Florin Grigoriu - Bucureşti (Soc. Sc.); "Bucuria", pr. prof. dr.…
© 2021 Created by Gelu Vlaşin.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Panou de comentarii (148 comentarii)
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !
Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria
LA MULŢI ANI prietene drag, cu multe bucurii şi împliniri.
nu uita că te aştept pe GRAI ROMANESC.RO
Mulţumesc de invitaţie! Aş putea să vin cu ceva despre Buzău, pentru că eu sunt un buzoian... trăitor în Buzău. Ne-am întâlnit recent la o şedinţă săptămânală a Asociaţiei "Origini", dacă vă mai amintiţi. Spuneţi-mi cam ce temă aş putea să abordez într-un eventual articol, sau dacă ar merge o proză scurtă a cărei desfăşoare să aibă legătură cu spaţiul buzoian şi m-aş simţi onorat să apar în revista "Uscând o lacrimă".
Cu stimă,
L.G.
multumesc
Am onoarea să vă salut!
Cred că ne-am intersectat traiectoriile prin Buzău.
Putem strânge legăturile, dacă doriţi.
Acum sunt în Crâng, dar într-o săptămână voi fi în Mangalia.
Cu respect,
Basil Decart
Respectele mele Dle Negoita multe am auzit de Dstra mari,pline de putere si versuri minunate.Dzeu sa va tina in viata ca si ciei tineri sa cunoasca comorile Romaniei.
Înţeleg. Regula de aur şi reperul celor votaţi încă mai sunt banii. Aceia care să le trezească un interes personal...
Nu pot exprima în cuvinte decente revolta mea. Nu le merită. Totuşi, dacă şi simpla mea prezenţă vă va fi de ajutor vă voi din suflet alături. Poate luăm legătura, aş fi bucuros să ne cunoaştem şi să pătrund mai adânc în cunoaşterea culturi, măcar a noastră, locală, cu ajutorul sfaturilor şi poveţelor dvs.
Vizualizarea Tuturor Comentariilor