Toleranța? Hm! Vorbim despre raporturi între indivizi, etnii, popoare? Adică de îngăduință? Adică de ceea ce își are măsura într-o anumită trăirea sufletească?
Intoleranță, toleranță... ce crezi că ar trebui să urmeze? Eu aș spune că normalitatea deși, sunt certat cu termenul ăsta, ca și cu cel de toleranță, de altfel. Dar aici cred că ar merge. Dacă ar exista un pom, pomul intoleranței și al toleranței în care, să zicem, în vârf ar fi numai intoleranță și cu cât ai coborî, ea să scadă, pe la mijloc fiind egală cu toleranța, iar jos, foarte aproape de sol ar fi numai toleranță, iar pe sol... normalitatea, cam pe unde crezi că ar fi cea mai mare aglomerație?
Pentru mine starea normală nu este nici cea de intoleranță dar nici cea de toleranță. În sensul ăsta am afirmat că nu sunt tolerant! A considera că tu, ca persoană, etnie sau popor tolerezi echivalentul tău, este ca și când te-ai afla, încă, în pomul de care vorbeam. Adică, ți-ai da aere că ești undeva mai sus, mai deosebit, mai important. Noțiunea de toleranță nu ar trebui să existe, nu ar trebui să determine raporturi între oameni. Este o noțiune jignitoare, umilitoare.Toți suntem la fel, iar diferențele care ne individualizează nu sunt de natura de a fi tolerate de ceilalți. O să spui că nu! Din punct de vedere spiritual unii sunt mai evoluați. Așa este! Dar, cu cât ești mai evoluat cu atât vei înțelege că locul tău nu este în pom și că, datoria ta este de a-i ajuta și pe ceilalți să coboare de acolo, de a scutura pomul, altfel spus! Piciorul tău, pentru a ajunge acolo unde ai ajuns cu evoluția, „a călcat” pe cei mai puțini evoluați decât tine. Ei au coborât pentru ca tu, evoluatul, să poți urca. Tu ai o datorie, de acuma; aceea de a le întinde o mână, cu dragoste pentru a-i ridica și pe ei, cei care au fost sacrificați pentru evoluția ta. Scopul existentei unei entități evoluate, din punct de vedere spiritual, devine chiar acesta. Evoluția ei, în continuare, se va produce doar în această circumstanță. Toleranța este, într-adevăr, o stare intermediară superioară intoleranței și de preferat ei dar, este starea celui care încă se crede superior, și în „măreția” lui face concesii. Pentru ceea ce iese din normalitatea impusă de conviețuirea socială există legi, nu toleranță sau intoleranță. Iar dacă ele nu se aplică, încă, pentru toți la fel, este pentru că există interese personale, de grup, etnice, la nivelul unui popor... adică nu există un nivel evolutiv adecvat, în care „ordinea” socială să fie înlocuită cu... omenia. Ele nasc diferențele, abuzurile, ele nasc și toleranța, ele nasc și intoleranța! După ce îi aducem la sapă de lemn, după ce le luăm și ultima posibilitate de a duce o viață decentă în care educația și alimentația să fie la îndemâna oricui, ne arătăm mărinimia tolerându-i sau, mai rău, facem pe filantropii creând fundații prin care le dăm câte puțin din ceea ce, cândva, le-a aparținut de drept și le-a fost luat.
Știu, o să spui că tratez subiectul toleranței cu intoleranță... și nu cred că ai fi departe de adevăr!
Ar mai trebui să înființez și o fundație prin care să le dau oamenilor înapoi ceea ce vreau să le iau... toleranța. Nu am s-o fac!

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Februarie 12, 2017 la 12:06pm

Numai descoperirea adevărului despre tehnologia raţională de apariţie şi evoluţie a vieţii pe pământ va genera, printr-o educaţie generalizată, toleranţă şi indulgenţă.

Când vom şti că legile genetice sunt legi clare, stabilite de altineva, şi că noi nu le putem schimba în viaţa naturală, ci numai în cea artificială (bineînţeles că şi asta are o limită, deoarece Creaţia va reacţiona într-un mod incontrolabil de om asupra tuturor organismelor modificate genetic), atunci nu vom mai avea nevoie de un infinit de legi de convieţuire, întortocheate şi deschise multiplelor interpretări, ci doar de cele ZECE PORUNCI.

Dar până atunci mai este ceva timp, a cărui durată noi, pământenii, nu o ştim precis ci doar o putem estima din analiza faptelor vremii.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2017   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor