Dragă mama,

Azi e 1 decembrie, ziua agonicei şi tristei mele ţări şi m-am gândit să-ţi scriu, să-ţi povestesc ce mai e pe aici şi cum sărbătorim. În oraş, oraşe, câteva steaguri răzleţe, câte-o paradă dureros de asemănătoare celor pe care noi înca ni le amintim , discursuri anoste şi o mare de oameni înghesuindu-se la carnaţi cu fasole. Pe toate canalele de televiziune defilează subspecii, se discută îndelung şi aplicat despre divorţurile unor starlete de periferie, se fac concursuri de bancuri “de la lume adunate şi-napoi la lume date”, se cântă şi se dansează.

Într-o cârciumă, Caragiale dă pe gât halbă dupa halbă, rugându-se să adoarmă, somn adânc şi fără vise. De altfel, o mai fi ceva de visat ?

Nici un cuvinţel despre Majestatea Sa, sau al Majestăţii Sale, deşi trăieşte, e sănătos, e aici, in ţara lui şi a ne-noastră, acest om de rară nobleţe şi generozitate sufletească.

În această atmosferă festivă, eu m-am imbrăcat in negru şi am plecat să găsesc o biserică goală. Acolo, în intunericul acela luminos, între sfinţii care ne văd, ne aud şi plâng pentru noi , am aprins o lumânare pentru sutele de mii de oameni adunaţi atunci, demult, la Alba-Iulia, veniţi, care cum şi cu ce putea din toate colţurile ţării. Nu m-am gândit niciodată la nasterea unei ţări. Azi mă gândesc. Nu ştiu de ce. A schimbat ceva în mine această zi de joi? Poate ca da, durerea ne schimbă, ne încheagă sau ne spulberă. Am mai aprins o lumanare pentru frumoşii şi tinerii nebuni ai acelui de neuitat decembrie’89 . Ştiu că azi, ei ar fi mers cu steaguri  şi inimile-torţe , din nou, la Alba-Iulia. Acum, ei ar trebui să împodobească pereţii bisericilor.  Şi, în cele din urma, a treia lumânare, pentru cei care I-au urmat lui Hristos “în lagăre şi-n inchisori” , pentru cei care au mărturisit cu viaţa lor.

Plec, lăsând in urma mea trei lumânări, luminând din lumina Sfintei-Treimi. La Mulţi Ani, mama !

 

 

Vizualizări: 224

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Decembrie 8, 2011 la 6:29am

Toți m artirii unui neam ar trebui să fie considerați - sfinți - nu-i așa?  Desigur că se spune că durerea ne ajută să evoluăm...oare chiar am evoluat sau ne învârtim în acelaș cerc ce a devenit o mișcare mult mai haotică a celorlalte -puncte- tocmai ptr faptul că s-au extras din el concepte sănătoase de viața cum ar fi : Demnitatea? Mulțumesc Anca pentru ce ai scris și când plecat ai lăsat în urmă trei lumânări, lumina din Lumina Sfintei Treimi.”La mulți ani România și românilor oriunde s-ar afla! Sărbători pline de dăruire!

Comentariu publicat de Anca Tanase pe Decembrie 7, 2011 la 5:27am

Mi-am dat seama ca era un raspuns, ce-i drept putin cam tarziu. Bineinteles ca urarile raman valabile. Multumesc pentru prietenie, o primesc cu bucurie !

p.s. Bucurati-va de parinti, cat inca mai exista ei sunt pavaza intre noi si acel "dincolo" despre care totusi nu stim nimic !

Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Decembrie 6, 2011 la 9:40pm

Dragă Anca ,era un răspuns la textul tău. Și eu sunt un copil cu părul alb al părinților mei, încă martori chinuiți ai ai acelor vremuri!

Comentariu publicat de Anca Tanase pe Decembrie 6, 2011 la 6:11pm

Multumesc , Mara ! Asijederi iti doresc si eu, caldura si bucurie in mijlocul zapezilor (la propriu si la figurat).

Nasterea lui Cristos sa ne nasca, renasca si pe noi, pe toti !

Comentariu publicat de Anca Tanase pe Decembrie 6, 2011 la 5:50pm

Exceptional, d-le Draganescu. Pentru ca parintii mei sunt in cer, amandoi, fiti dv. prelungirea tatalui meu aici. Si sunt cu atat mai pline de semnificatie randurile dv., cu cat tatal meu a fost ofiter (nascut in 1918), si prizonier la rusi, apoi , in 1952 trecut in rezerva, pt. ca nu avea "dosar bun". Dar mie nu-mi mai spuneti copila , am deja o gramada de par alb. Cat priveste victoria, stiti f. bine ca, din perspectiva eshatologica, victoria va fi a Binelui, chiar daca noi ne clatinam sub avalansa de rau si urat care ne inunda. Va doresc, cu multa dragoste, sarbatori fericite , cu lumina, multa, multa Lumina. Si cum nimic nu e intamplator, acum stiu , cu certitudine, ca prin dv., parintii mei mi-au raspuns, si mi-a raspuns Dumnezeu, si totul e bine, acolo si aici. Multumesc !

Cu drag,

Anca Tanase - Brasov

Cu drag,

Anca Tanase - Brasov

Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Decembrie 6, 2011 la 4:50pm

Dragă copilă am luptat la Mărăști, Mărășești și Oituz. Am rămas în viață, Iar apoi am fost declarat chiabur pentru că Majestatea Sa m-a împroprietărit cu o postață de pământ din trupul țări ce am apărat. Dragă copilă am fost la Budapesta și în munții Tatra și m-am întors pe jos în ogradă, gândind la libertatea ariei mele. Am fost deportat: Bărăgan, Dobrogea , canal, luptă de clasă, ură, victorie, victoria socialismului, securitate, delațiune Iuda, da Iuda...Iuda...Iuda....da ,da, victoria răului, victoria răului....Da draga copilă,trebuie să găsim o biserică goală de minciună, de fariseism în care să aprindem o lumânare pentru cei cu adevărat curați întru blagoslovirea acestei țări chinuite. La mulți ani! - Tata

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 6, 2011 la 3:32pm

 La Mulţi Ani, mamă-ţară!

Comentariu publicat de Petru Jipa pe Decembrie 6, 2011 la 1:50pm
Frumos gand, urat destin
si a mai ramas o lacrima de vers
asezata peste intelesul, neinteles
asa a devenit aceasta tara
corabie goala.

Nu- i spune mamei, mama plange
ca a muncit si lacrima-i de sange
Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Decembrie 6, 2011 la 1:40pm

     Acum am dat de scrierea de mai sus dureroasa prin totul,insa, totusi prea mult negru cauzat,zic eu de dezorientarea celor ce au vrut democratie occidentala, zic asa, pentruca individul ce scrie traeste de peste 30 de ani tot intr-o tara cu de mocratie,nu insa occidentala ci suedeza. O diferenta foarte mare vorbind despre "democratie" Am mai spus pe undeva ca in luna mai a.c am fost in Romania a treeaa oara. Acum am rude venite aici in vizita. Daca innainte aveau nevoe de imbracaminte si mancaruri de pe aici acum nu asta le mai intereseaza ci, daca e posibil valuta tare. Deci in rest "e bine mersi de unde vin".

     Copilul mult dorit si nascut la vremea aceea la Alba Iulia, din pacate, a fost lasat deoparte sa creasca si sa se descurce de capul lui, parintii vazandusi de alte treburi mai atractive decat de buna lui crestere. Jelania e buna dar nu ajuta cu nimic. Actiunea da,dar si asta cere un pic de cernere, cu osita mai fina a dorintelor dupa care s-a dus atata vreme dorul. Libertatea in toate este foarte buna. Nefacuta insa cu masura face mai mult rau decat bine. Inchei, spunand ca am de trei ori,perioadic in Romania si nu ma las fixat de nu stiu mai ce ganduri nostalgice. Privesc intr-o oglinda cu pretentie de bine slefuita si cu dubla fata. Ionel Petrisor,vfc1727@hotmail.se Domiciliu Swedia, Malmö : Teknikergata 3 lgh 1101.

Comentariu publicat de TIMERMAN DUMITRU pe Decembrie 6, 2011 la 1:25pm

Nici nu ştiţi cât de mult mă bucur că vă pasă de România şi de eroii ei. Nici nu ştiţi cât de mult mă bucur în suflet meu când constat că fraţi de-ai noştri lucrează deja la relansarea imaginii în lume. Nici nu ştiţi cât de bucuros sunt...La mulţi ani, România ! La mulţi ani, conştiinţă naţională nemuritoare !

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor