eminescu – substantivul nostru comun

Vine 15 ianuarie. Eminescu. Să încercăm să nu facem din el o rutină, să nu-i cântăm aceleaşi cântece romanţioase pentru că Eminescu a fost un om de mare curaj, desigur, un romantic, dar noi il prezentăm în serbările noastre provincialiste ca pe un om moale, ca pe o legumă meditativă. Din contră, el a fost, cum ar spune un Cantemir, o gâlceavă a înţeleptului cu lumea. Să îl citim direct, nu prin intermediari, nu prin critici şi prin clişeele care nu fac decât să îi dăuneze şi să îl înalţe pe un soclu de nedărâmat. Eminescu nu e un răstignit pe soclul poeziei româneşti. Aşa să credem. Să lăsăm şi posibilitatea contestării lui pentru a-l gusta în profunzime. E drept că nu e de acceptat ca tot felul de imbecili Licheni să –l pună la zid ca inactual. Să facem din Eminescu polemica noastră cea de multe zile, să ni-l apropiem, nu să-l ungem cu stima noastră protocolară, rece, să-l facem al nostru, să-l comunizăm până acolo încât să-i scriem numele fără majusculă, ca pe un substantiv comun. Numai atunci ne va fi intrat în mentalitate. Cineva care e doar lăudat riscă rutina mai grea decât exilul de a fi doar negat, pentru că negării îi poţi aduce contraargumente, dar laudei doar zâmbete formale şi, eventual, plecări. Asta dacă avem bun simţ. Spun asta, deşi mă consider un naţionalist luminat, când văd prăpastia spre care mergem lăudându-l şi citându-l ca odinioară pe Marx. E dur ce spun, dar e adevărat. Îl cităm protocolar, din obligaţie, dar îl cităm tâmpit, nereprezentativ pentru că încă din liceu se face greşeala de a ni se îndoctrina legenda lui eminescu, aura lui, înainte să fim lăsaţi să îi gustăm poezia. Să îl decontextualizăm măcar pentru un timp pe atemporalul nostru concitadin, să punem în manuale textele lui mai puţin cunoscute, nu „hit”-urile sale,pentru că dacă ne-ar vedea, s-ar răsuci în mormânt rostind apatic finalul Scrisorii III. La mulţi ani, eminescu, omule!

Darie Ducan

Vizualizări: 331

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de CRISTIAN RACOVITA pe Ianuarie 26, 2016 la 4:07pm
Trebuie spus că alături de reprezentanții Ambasadelor României și Republicii Moldova, la eveniment au mai fost prezenți maeștrii Constanţa Abălaşei-Donosă și Emil Boroghină, dar şi directorul redacției de limba română a Radio China Internațional, Wu Min.
Ziua Culturii Romane la BNDS 14.01.2016 a
Ce nu apreciaza romanii , pretuiesc alte natii !
Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Ianuarie 19, 2016 la 1:45pm

Dacă vă uitați în susul paginii acesteia, în stânga, veți vedea că scrie „ Postări bloguri personale”. Acolo, dacă apăsați, veți găsi postările aprobate ale dvs. și ale tuturor membrilor „Rețelei literare”.

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Ianuarie 19, 2016 la 12:53am

În opinia mea, Eminescu a fost unul din marii poeţi profeţi ai omenirii ce ne-au transmis viziuni proprii nedescifrate încă...

 dar ...

"De-oi muri - îşi zice-n sine - al meu nume o să-l poarte

Secolii din gură-n gură şi l-or duce mai departe,

De a pururi, pretudindeni, în ungherul unor crieri

Şi-or găsi, cu al meu nume, adăpost a mele scrieri!"

Mihai Eminescu, Scrisoarea I

 

citiţi, vă rog şi comentariul meu la articolul:

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blog/show?id=1971741%3ABlo...

în care am menţionat că în prima mea carte, "Scurtă istorie a creaţiei omului - De la Adam la Judecata de Apoi", fiecare capitol a fost încheiat cu interpretări originale ale operei eminesciene.

Comentariu publicat de DUMITRU TIMERMAN pe Ianuarie 18, 2016 la 3:28pm

Eminescu ne-a deschis, prin intermediul cuvintelor alese, poarta către paradisul lumii poetice. Eminescu este „luceafărul nemuritor”, care şi-a ancorat definitiv razele creaţiei în sufletul neamului românesc. Complexitatea creaţiei sale poetice şi activitatea sa jurnalistică nu pot fi disociate şi nici tratate în mod unilateral. Aceste două coordonate esenţiale ale personalităţii marelui gânditor şi poet Mihai Eminescu reprezintă „coloana infinitului”, literară şi jurnalistică, a poporului român. Poetul naţional Mihai Eminescu ar trebui prezentat în lume împreună cu alte personalităţi ale culturii române. În acest fel, opera lui Eminescu va fi receptată mult mai bine în străinătate, în contextul cultural românesc.

Comentariu publicat de Cercel Marilena pe Ianuarie 17, 2016 la 11:44am

Eminescu nostru este / suflet si poveste./ Eminescu mereu vine .../si intinde mana care /noi o visam sarutare...

Comentariu publicat de Toader T Ungureanu pe Ianuarie 16, 2016 la 5:42pm

Cata dreptate aveti D-le Darie...Cata dreptate!

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Ianuarie 16, 2016 la 11:31am

Eminescu are pentru iubitorul de literatură, filosofie şi de moralitate socială, numai valoarea vocaţiei personale de a-l reciti şi de a-i pătrunde tainicele abisuri... Gheorghe Apetroae, Sibiu

Comentariu publicat de dumitru ichim pe Ianuarie 16, 2016 la 3:47am

'' La mulţi ani, eminescu, omule!'' - felicitări,omule și domnule duncan! :))

Comentariu publicat de Serban George pe Ianuarie 15, 2016 la 11:05pm

Sunt de acord cu d-nul Duncan. Un mic cadou:

https://www.youtube.com/watch?v=GsSicyTCQWA

Comentariu publicat de Lory Cristea pe Iulie 29, 2008 la 10:29pm
Subscriu la tot ce-ai spus tu mai sus, Darie! Si sunt alaturi de tot ceea ce-ar putea repune la locul cuvenit toate simbolurile sfinte care ne definesc.

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor