Răul la rang de frumos sau banalul maladiv

Mergem la teatru... mai des sau mai rar, din curioziate, din snobism, din lipsă de altceva, din pasiune, din datorie... mergem la teatru. Şi dacă tot mergem şi plătim un bilet, avem şi păreri...nu numai că le avem dar le şi emitem... e dreptul nostru, al spectatorilor de teatru. Avizate sau nu, îndreptăţite sau nu, sincere sau nu...părerile circulă; atât în foaiere la pauză sau după spectacol cât şi în sală în timpul spectacolului (din păcate). Ei bine, eu voi scrie despre un spectacol despre care nu am păreri.

„Eseuri despre banalitatea răului” de la Teatrul Metropolis, în regia lui Mihai Măniuţiu, avându-i în distribuţie pe Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu şi Claudiu Bleonţ, nu mă lasă să am păreri. De ce? Foarte simplu: pentru că mi-a provocat o stare- o stare numită generic emoţie. Şi când se întâmplă acest lucru, părerile oricât de obiectiv şi profesionist formulate ar fi nu îşi mai au rostul. Aşa că nu vreau să mă raportez la acest spectacol cu mintea limpede şi analitică a unui critic, ci prin prisma celei care s-a lăsat emoţionată de trei poveşti cât se poate de verosimile, spuse în trei moduri radical diferite şi care laolaltă au conturat o idee universal valabilă. Acestea fiind premisele, iată şi lămuririle de rigoare:

Cele trei monologuri ne sunt administrate în doze homeopatice ca vaccinuri împotriva răului din noi înşine care neasumat şi neexorcizat duce fie la alienrare, fie la obsesie, fie la pierderea demnităţii. Aceste stări sunt prezentate ca fiind paroxistice şi fără întoarcere; odată produs răul în forma sa perfectabilă, e adevărat, dar tinzând spre perfecţiune, este definitiv. Ordinea celor trei monoloage nu este deloc întâmplătoare; se porneşte de la durerea supremă, asumată şi transfomată în nebunie duioasă, se trece la mania de a fiinţa prin rău şi se ajunge la înjosirea primită ca ultimă soluţie de vindecare a frustrării. Această enumerare propusă în spectacol, presupune inversarea ordinii fireşti prin care se ajunge la acea egalitate cu tine însuţi şi cu nimeni altcineva, cu fericirea totală găsită în mijlocul celor mai de neconceput orori, fericire pe care toate cele trei personaje o simt, care însă atinge rangul de frumos doar în primul monolog. Se face o regresiune e demersului de a te reconcilia cu tine şi cu lumea: de la serenitate, la încrâncenare şi la derizoriu. Şi asta pentru că în cele mai multe cazuri, noi suntem abia pe prima treaptă a acetei ascendenţe, ezităm să pornim pe această cale a cunoaşterii răului din noi şi preferăm să ne zbatem din teamă sau comoditate undeva între josnicie şi dezonoare, crezând că acestea sunt relele cel mai puţin blamabile. Neavând alte argumente decât emoţia spectacolului vizionat, vă spun însă că greşim flagrant.

Dacă la intrarea în sală nu am dat prea mare importanţă titlului spectacolului, după vizionare am înţeles că nimc nu poate fi mai rău în rău decât însăşi banalitatea lui. Firescul oamenilor care fie fuseseră victime colaterale ale experimentelor răului, fie experimentaseră răul pe alţii, fie acceptaseră să fie ei înşişi experimente ale răului, faptul că la o primă vedere nu erau cu nimic deosebţi de mine sau de ceilalţi, dar mai ales felul în care se acomodaseră cu acest dat existenţial, m-au făcut să zâmbesc amar în timp ce ieşeam din teatru, gândindu-mă că într-o oarecare măsură sunt la fel de vinovată ca ei: ca acel biet impotent care din frustrare şi disperare a ajuns să fie dispus să creadă că dacă ucide şi se lasă violat de un bărbat devine şi el „bărbat adevărat”, a cărui primă vină nu a fost alta decât iubirea, sau ca acel „securist ideal” care îndosaria şi arhiva pe toată lumea, stabilind după bunul plac cine e hoţ sau criminal, a cărui primă vină a fost curiozitatea, pentru că şi eu am curiozităţi. Dar şi la fel de nevionovată ca femeia a cărei „vină” a fost că nu a fost ce trebuia să fie: ariană şi pentru asta a plătit cu idealurile sale, cu iubirile sale şi cu viaţa copilului ei.

Luciditate, tensiune, iubire, patimi, compasiune, linişte, vitalitate...câteva cuvinte pe care le-aş asocia cu acest spectacol. Dincolo de orice senzaţie sau gând... emoţia este cea care respiră prin porii acestei trilogii a răului (din noi).

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor