[NewBaby.gif]
Situatia copiilor din orfelinatele romanesti nu este nici pe departe dramatica. Cotidianul britanic Financial Times publica in editia de joi, 29 august, un articol semnat de corespondentul sau la Bucuresti, Phelim McAleer. “Un prieten de-al meu preda engleza intr-o casa de copii din Bucuresti”, a afirmat Gray-Cheape. “Mi-a povestit despre elevii sai si despre faptul ca formau deja un grup de tineri in forma, care aveau deja un spirit de echipa. Erau totodata dornici sa fie pusi la incercare”. Baietii vorbeau engleza, datorita zecilor de voluntari care au venit in institutiile din Romania dupa revolutia din 1989. In realitate, exista foarte putini orfani in Romania. Aproape toti cei din casele de copii au unul sau doi parinti in viata cu care au unele relatii. Potrivit statisticilor guvernamentale din Romania, numai unu la suta din copii institutionalizati nu au parinti in viata – definitia normala pentru orfan – si foarte putini au fost abandonati. Multi se afla in aceste institutii deoarece parintii lor sunt prea bolnavi sau prea saraci pentru a-i putea creste.
Peste 20.000 de copii se afla la asistent maternal. Iar in orfelinate sunt si mai multi! Cel putin asa reiese din statistica oficiala,la finele lunii martie 2007, preluata de pe site-ul Autoritatii pentru Protectia Copilului. http://www.copii.ro/ content.aspx?id=55 E mult mai grava situatia.

Dana Johnson de la Universitatea din Minnesota si colegii sai au studiat dezvoltarea fizica a copiilor din orfelinate. Ei au constatat ca aceasta este intarziata – copiii de aici aveau un nivel mult mai scazut al hormonilor de crestere decat este normal. In plus, cercetatorii au constatat ca pubertatea este intarziata in cazul fetelor cu 2 ani, iar in cazul baietilor cu un an si jumatate.
"Infiintarea acestui Institut pentru Dezvoltarea Copilului, chiar daca oficiali inalti ai Ministerului Sanatatii nu au putut fi prezenti, este de mare interes pentru revitalizarea cercetarilor privind copiii", a spus ieri ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest. "Este o problema importanta pentru o tara cu probleme in privinta copiilor. Crearea acestui institut va readuce in Romania excelenta in acest domeniu, crearea unor cunostinte locale, va furniza cele mai bune abordari in domeniu si poate elimina raul facut de comunism copiilor romani. Mai mult, chiar acest institut ajuta la strangerea legaturilor intre Romania si America in privinta protectiei copilului."

Aceste conditii au efecte pe termen lung si se remarca in starea de sanatate a celor care acum sunt adolescenti sau tineri.

O alta cladire unde dorm copiii e chiar langa o scoala speciala. Inauntru, gresia straluceste oglinda, iar pe holuri covoarele sunt mai curate ca la Parlament. E o ordine bizara in dormitoare. Zici ca nici nu locuieste cineva acolo. De fapt stau in camere 12 suflete in paturi supraetajate. Directoarea vorbeste de standarde europene. "Cei 50.000 de lei pe zi pentru bebelusi nu ne ajung, pentru ca sunt copii care au nevoie de o alimentatie speciala"
“Copii ne-au inconjurat cum o faceau de regula. Ne-am strans ca de obicei in jurul mesei impartind frateste bunatatile si ne-am pomenit depanand povestea ultimilor doi ani si jumatate. Desi copii inca, aveam atatea de povestit, de impartasit. In privirea lor e si acum. atata tristete !
Nimic nu poate fi mai rau decat sa stii ca nu esti iubit, desi oamenii care ar trebui sa o faca exista undeva in preajma ta. Asta este povestea celor mai multi copii din orfelinate. Prea putini sunt orfani in adevaratul sens al cuvantului. Cei mai multi sunt abandonati, iar foarte multi dintre ei au trait abandonul la varsta cand constientizau foarte bine ce li se intampla. Pentru ei putina atentie, afectiune si apreciere inseamna sa se simta regi, fie si macar pentru o zi.
La plecare am luat cu mine mai multe zambete si pupici decat puteam duce. Eram extenuata, dar mai iubita si mai fericita decat cei mai multi dintre pamanteni. Le daruisem copiilor trei ore din viata mea prin cateva coincidente fericite, dar am plecat de acolo mai bogata decat la venire, iar bogatia mea se cantarea in oameni.

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor