Probleme intime si de comportament (psihologic)

Cercetatorii au testat capacitatile verbale si inteligenta, problemele emotionale si comportamentale, si caracteristicile fizice ale copiilor de diferite varste. Ei au descoperit diferente semnificative intre baieti si fete.
Teste de inteligenta efectuate asupra copiilor intre 4 si 5 ani au aratat o diferenta intre fetele aflate intr-o familie adoptiva si cele din orfelinate, insa nu au aratat nici o diferenta in cazul baietilor. Fetele adoptate au avut un rezultat mediu de 82, in timp ce cele din orfelinate numai 70. Pe de alta parte, baietii, atat adoptati cat si ramasi in orfelinate, au avut un scor mediu de numai 60.

Scorul mediu la testele de inteligenta este de 100. Rezultatul sub medie al acestor copii se datoreaza probabil faptului ca inteligenta este afectata semnificativ de situatia din primii ani de viata. "Multi copii crescuti in institutii sunt caracterizati de o serie de factori de risc asociati unor dereglari psihiatrice", a spus Charles Zeanah de la Universitatea Tulane din New Orleans. "Acestia includ familii de origine saraca, ingrijire prenatala limitata, expunerea prenatala la alcool si tutun, precum si conditii sociale si materiale precare dupa nastere."

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu inteleg exact din ce cauza apar aceste diferente intre baieti si fete. De ce in cazul fetelor adoptia se dovedeste benefica dezvoltarii cognitive, in timp ce nu pare sa aiba efect in cazul baietilor? Este aceasta diferenta generata de ceea ce se intampla in orfelinate sau parintii adoptivi tind sa-i trateze pe baieti diferit de fete, de exemplu vorbind mai mult cu fetele, ceea ce le incurajeaza sa-si dezvolte calitatile verbale?

"Fetele adoptate se descurca mult mai bine in termenii scorurilor la testele de inteligenta decat baietii", a spus Nathan Fox de la Universitatea Maryland. "Aceasta este o descoperire foarte interesanta. Nu ne-am fi asteptat sa gasim nici o diferenta [intre sexe]", a spus si Seth Pollak, un specialist in patologiile psiho-comportamentale de la Universitatea Wisconsin.

Un posibil raspuns, chiar daca numai partial, la aceasta dilema a fost oferit de Charles Zeanah. El a studiat problemele emotionale si comportamentale ale copiilor adoptati si ale celor din orfelinate si a descoperit ca baietii sunt afectati in primul rand de probleme comportamentale (precum hiperactivitatea sau agresivitatea), in timp ce fetele sunt afectate in primul rand de probleme emotionale (precum anxietatea sau depresia). In acelasi timp, echipa sa a descoperit ca adoptia nu tinde sa amelioreze problemele comportamentale, dar tinde sa le amelioreze pe cele emotionale.

"Fetele raspund mult mai bine la faptul de a fi adoptate si simptomele lor [psihiatrice] sunt ameliorate in mai mare masura decat cele ale baietilor", a spus Zeanah.

Oamenii de stiinta au descoperit ca problemele psihiatrice sunt de 3,5 ori mai obisnuite printre copiii institutionalizati decat printre cei care au parte de o ingrijire familiala normala.

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor