BULETIN DE ŞTIRI LITERARE ARIERGARDA - LUNA IANUARIE

Începând cu luna ianuarie, Daniel Vighi va publica lunar în Orizont, evenimentele cheie ale proiectelor culturale ariergardiste, într-un buletin de ştiri. Mai jos l-am postat pe cel din ianuarie.
  • "În proiectul epic Criminalul de război din satul Bulci, Atelierul de proză Ariergarda a constituit un departament de detectivi literari. În cazul în speţă echipa este alcătuită din Daniela Raţiu şi Lavinia Bălulescu.
Traseul căutărilor de pînă acum a trecut pe la Miodrag Milin, de la acest popas telefonic echipa a ajuns la istoricul Silviu Moldovan de la CNSAS (Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii) care a confirmat faptul că un ucrainean medic la un lagăr fascist de exterminare din timpul celui de-al doilea război mondial a fost MAI MULT CA SIGUR în atenţia secţiei externe a Securităţii care doar ea îl putea identifica în colaborare cu KGB-ul şi, posibil, CIA-ul sau vreo organizaţie evreiască de vînătoare a criminalilor de război. Pentru identificarea sa operativă istoricul Silviu Moldovan ne-a cerut numele exact al celui în cauză.
  • Departamentul de detectivi literari în şedinţa lărgită a Atelierului din şedinţa de joi, 17 ianuarie anul curent, a decis în acord cu ceilalţi participanţi la proiect că sarcina aceasta nu este simplă deoarece subiectul căutării s-a prezentat în satul izolat Bulci în 1945 ca fiind de etnie şi cetăţenie poloneze sub numele Jawolski. În momentul arestării sale din 1962 cei doi securişti veniţi la Bucureşti l-au identificat în faţa mulţimii din sat sub numele Ivan Ivanovici Androhov, criminal de război, medic în lagăr.
  • În urma discuţiilor cu domnul Silviu Moldovan, Atelierul a decis ca departamentul de detectivi să fie lărgit şi cu alţi membri care vor avea ca sarcină de serviciu identificarea femeii cu care Jawolski-Androhov a venit în Bulci la sfîrşitul războiului. Femeia a murit la spitalul din Lugoj în 1955 şi presupusul ei soţ nu s-a deplasat la înmormîntare. Aici se ridică două teme de anchetă, dificile amîndouă: identificarea femeii la arhiva de stare civilă, secţia decese, din Lugoj sau comuna Bata, de care aparţine satul Bulci, fostul raion Lipova. Femeia era poloneză, soţul i-ar fi murit în război şi Androhov a luat-o cu tot cu acte pentru a se putea ascunde sub identitatea furată a decedatului ei soţ. Asta este o variantă. Cealaltă are în vedere acceptul femeii care poate alimenta o poveste de iubire adulterină al cărui început datează din anii ocupaţiei germane a Poloniei şi Ucrainei şi al cărei final se petrece în spitalul din Lugoj în anul 1955.
  • Primele cercetări ale echipei de detectivi literari se vor consuma în arhivele Miliţiei fostei regiuni Banat din Timişoara. Vom reveni cu amănunte din jurnalul de misiune al celor aflaţi pe teren.
  • Anunţăm publicul cititor că a apărut la Editura Eurostampa volumul de povestiri ale elevilor de liceu intitulat În mat cu nebunu’. Antrenorul Atelierului de proză Litere mici a fost Borco Ilin de la Ariergarda. Certificăm nivelul bun al majorităţii celor antologaţi. Cartea a apărut după o muncă susţinută de un an, ceea ce ne dă speranţe că proza timişoreană are viitor. Le publicăm numele în acest Buletin. Aşadar: Andrei Teleagă, Ioan Duţă, Tudor Buican, Alex Deaconu, Bianca Chisărău, Vlad Bidiviu, Camelia Filip, Andrada Cădariu, Dragana Andreici, Iulia Semenescu, Daniela Crăciun. Cartea a beneficiat de sprijinul lui Robert Şerban, Radu Pavel Gheo, Bianca Predoi şi Daniela Raţiu.
  • La Proiectul Criminalul de război din satul Bulci dintre cei de la Litere mici au fost selectaţi Tudor Buican, elev timişorean, şi Vlad Bidiviu, dintr-un liceu lugojean. Ei vor munci la cartea criminalului Jawolski-Androhov împreună cu Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Helmut Britz, Daniela Raţiu, Lavinia Bălulescu şi Borco Ilin. După cum vedeţi o cohortă de prozatori care sigur vor descoperi adevărul. Convenţia decisă în şedinţele Atelierului este ca toate înfăptuirile scormonitoare să se petreacă în formaţie completă pentru realizarea unei experienţe comune care va fi mai apoi reflectată de o varietate de semnături, scriituri, percepţii.
  • Îndemnăm cu acest prilej şi pe ceilalţi debutanţi de la Litere mici să se alăture unui viitor proiect epic şi fotografic intitulat Poveşti contemporane ale unor castele în ruină din judeţele Arad şi Timiş. Înscrierea pentru participarea la proiect o asigură secretara asociaţiei, studenta Oana Doboşi, mobil: 0727903180.
  • La Editura Cartea românească a apărut romanul Omul negru al lui Tudor Creţu care a fost citit şi analizat în mai multe şedinţe ale Atelierului. Mulţumiri lui Mircea Mihăieş care a sprijinit apariţia acestei debut în proză de calitate deosebită în ciuda unor ciudate adversităţi de generaţie. Timişoara prozastică are în pregătire un roman asemenea de bună calitate care se petrece într-o lume care se întinde din Mehala într-un ashram din India zilelor noastre. Autoarea este Bianca Predoi. Sperăm ca în cursul acestui an să apară şi romanul Biancăi care va amplifica apariţiile epice timişorene şi le va da consistenţa unui fenomen literar. - Daniel Vighi"

Vizualizări: 82

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor