Scriitorul Hans Dama din Viena – cu o nouă lansare de carte la Lugoj   Adriana Weimer   Biblioteca Municipală Lugoj, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, a avut bucuria de a organ…

Scriitorul Hans Dama din Viena – cu o nouă lansare de carte la Lugoj

 

Adriana Weimer

 

Biblioteca Municipală Lugoj, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, a avut bucuria de a organiza sâmbătă, 19 aprilie 2015, de la ora 16.00, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu” din Lugoj, o nouă întâlnire literară cu scriitorul Hans Dama din Viena, cu ocazia lansării la Lugoj a volumului de poezie în limba germană Banat-Gedichte, poezii inspirate din Banatul natal, scriitorul fiind născut la Sânnicolau Mare.

Cartea Banat-Gedichte semnată de Hans Dama are o prefață de Peter-Dietmar Leber și a fost prezentată de scriitorul prof. Simion Dănilă.

 

 

Colaborarea literară a Bibliotecii Municipale Lugoj cu domnul prof. dr. Hans Dama – poet, traducător și promotor cultural din Viena – a fost constantă de-a lungul vremii, scriitorul venind în fața iubitorilor de literatură din Lugoj, încă din anul 2007, cu o multiplă lansare de carte; apoi – în 11 mai 2011 – cu volumul bilingv de poezie În umbra timpului – în traducerea profesorului Simion Dănilă și prefaţat de prof. univ. Cornel Ungureanu –, ocazie cu care a fost prezent la Lugoj și scriitorul Dan Stoica, tot din Viena.

Scriitorii bănățeni, în mod excepțional, sunt familiarizați și scot în evidență deosebita generozitate a poetului prof. dr. Hans Dama de a susţine şi promova scriitori şi oameni de cultură români, mulți dintre aceștia având deja legături – de activitate literară și culturală sau de studii – cu Viena.

          Alături de scriitorul Hans Dama a fost prezent la Lugoj și domnul Dorel Ușvad din Viena – promotor cultural din Viena –, foarte cunoscut pentru implicarea sa într-un amplu proiect cultural, iniţiat de mult timp şi susţinut integral financiar de domnia sa; este vorba despre sponsorizarea, realizarea şi montarea mai multor plăci comemorative ale unor mari personalități ale literaturii și culturii române, personalități care au avut legături importante cu Viena; dintre acestea, cele mai importante sunt: Plăci Comemorative amplasate pe trei dintre clădirile unde a locuit marele nostru poet naţional Mihai Eminescu în timpul studenţiei sale la Viena; Placă Comemorativă pentru tenorul lugojean Traian Grozăvescu – tenor al Operei de Stat din Viena; Placă Comemorativă pentru domnitorul român Alexandru Ioan Cuza; mai mult, Dorel Ușvad a realizat și Cărţi Poştale Aniversare şi Comemorative pentru Mihai Eminescu, pentru Traian Grozăvescu şi pentru multe alte personalități din România; un lucru remarcabil este şi faptul că, la multe dintre prezentările de carte ale poetului Hans Dama, Dorel Ușvad realizează expoziţii de fotografie care surprind întreaga activitate literară şi culturală a poetului şi traducătorului.

          Prezent la Lugoj alături de prietenul său poetul Hans Dama, Dorel Ușvad le-a vorbit lugojenilor despre noua sa mare realizare culturală română la Viena: dezvelirea Plăcii Comemorative ”Lucian Blaga”, în data de 12 mai 2015, placă comemorativa care va fi montată pe un edificiu în care poetul şi filosoful Lucian Blaga a locuit, împreună cu Cornelia Blaga Brediceanu, în timpul studenţiei lor la Viena (este binecunoscut faptul ca poetul Lucian Blaga a fost căsătorit cu lugojeanca Cornelia Blaga Brediceanu şi au locuit, timp de 3 ani, și la Lugoj – între 1924-1926 –, în Casa de la Vie și în Casa Bredicenilor – actualmente str. V.V. Delamarina).

 

La prezentarea de carte de la Lugoj, poetul Hans Dama a vorbit și despre o carte semnată de un scriitor român stabilit în Ungaria; este vorba despre scriitorul Nelu B. Ebinger și despre cartea Love story in Budapest.

 

Vizualizări: 121

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor