Oana Dobosi: Buletin de stiri literare ARIERGARDA -Februarie

Buletin de ştiri literare ARIERGARDA

* Startul proiectului epic şi fotografic Poveşti contemporane ale unor castele în ruină din judeţele Arad şi Timis l-am concretizat prin două deplasări: una la Ciacova, alta la Giulvăz, Foieni şi Rudna în căutarea unor poveşti ale clădirilor de patrimoniu uitate de vreme şi de autorităţile locale.

# Obiectivul ţintă în Ciacova a fost Cula Turcească din sec. al XVII-lea ce stă de strajă lângă Palatul Administrativ ajuns adăpostul unui „nobil boschetar” şi a hip-hopărilor care îşi duc traiul printre ruinele clădirii de patrimoniu. Un localnic ne-a dat câteva detalii despre istoria palatului administrativ, dar încă nu suntem siguri de veridicitatea acestora. Rămâne să consultăm o monografie a localităţii şi să mai intervievăm şi alţi localnici. Cert este că acest loc merită introdus în circuitul turistic al judeţului, de aceea ar trebui readus la viaţă, începând chiar prin a-i reconstitui povestea.
# Cea de-a doua deplasare, la Giulvăz, Foieni şi Rudna, ne-a lăsat o impresie puţin mai optimistă, având în vedere gradul de deteriorare al clădirilor de patrimoniu, ceva mai scăzut decât la Ciacova. În Giulvăz am fotografiat cele două biserici, cea romano-catolică şi cea ortodoxă, urmând castelul din Foieni despre care se spune că ar fi aparţinut familiei Mocioni. Urmează să reconstituim, pas cu pas, povestea fiecărui castel ca şi la Ciacova. Păcat pentru conacul din Foieni că uşile şi geamurilor de termopan îi distrug întreaga faţadă. Încă o dată se dovedeşte cât de necesară este consultarea specialiştilor când se fac reparaţii la obiectivele aflate pe lista de patrimoniu!
# Tot în Foieni am mai fotografiat un minunat pod ce datează – se zice! – din vremea Imperiului Otoman. Podul este cu două bolţi din cărămidă şi un picior maiestuos: trece deasupra canalului Timişeţ – canal care face legătura între Timiş şi Bega. Lângă acest pod se află cimitirul satului dominat de cripta în care sunt îngropaţi membri ai familiei Mocioni.
# La Rudna am descoperit un conac construit de un baron pe nume Nicolici, după spusele băieţelului de zece ani, handicapat locomotor, ce locuieşte acolo împreună cu bunica sa. Acum conacul este proprietate privată, trei sferturi e ruinat, iar un sfert e amenajat: două camere, o bucătărie şi o baie. Proprietarul locuieşte în Germania şi a lăsat conacul în grija celor doi. Şi aici e o poveste veche şi una de astăzi despre care vom scrie la momentul potrivit.
# În cadrul proiectului epic Criminalul de război din satul Bulci, la ultima întâlnire din 4 februarie 2008, Atelierul de proză Ariergarda şi-a îmbogăţit echipa prin participarea scriitorului Lucian P. Petrescu şi a studenţilor Diana Iftodi, Miodrag Hojda şi Ioana Duţă. Am făcut un scurt rezumat a ceea ce s-a făcut până acum şi a informaţiilor avute despre criminalul Androhov sau Jawolski, zis Gheorghe. Rămâne ca echipa de detectivi literari formată din Daniela Raţiu şi Lavinia Bălulescu să consulte arhivele Miliţiei fostei regiuni Banat din Timişoara şi să dea de adevăratul nume al criminalului, încă misterios pentru noi toţi. Miodrag Hojda va cerceta prin arhivele Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara.
# De asemenea, în urma discuţiei avute cu Lucian P. Petrescu am decis că nu are rost să căutăm în arhivele spitalului din Lugoj date despre soţia criminalului, ci trebuie căutat la evidenţa populaţiei certificatul de deces al acesteia de prin anii 1955 sau 1956.
# Prozatorii-detectivi Viorel Marineasa, Helmut Britz, Lavinia Bălulescu, Daniel Vighi şi Vlad Bidiviu, au citit fiecare cele 3000 de semne scrise pentru proiectul nostru epic care vor fi publicate în acest număr din Orizont, alături de textele Danielei Raţiu, Borco Ilin şi Tudor Buican.
# Am decis pentru următoarea întâlnire a atelierului ca studenţii să citească din proza proprie, după care vom analiza informaţiile descoperite în arhive. Abia apoi vom stabili următoarea deplasare la Bulci, care sperăm că va îmbogăţi cu noi date ipotezele de până acum.

OANA DOBOŞI

Vizualizări: 64

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor