BULETIN DE ŞTIRI LITERARE ARIERGARDA - LUNA MARTIE

Buletin de ştiri literare Ariergarda - MARTIE• O lună fructuoasă pentru activităţile ariergardiste, cu evenimente şi informaţii noi. Asociaţia a fost parteneră în organizarea taberei de jurnalism de la Jimbolia cu studenţii de la jurnalistică, anul II. Rezultatul taberei: ziarul Studentpress@Jimbolia, număr unic de colecţie. Spre sfârşitul taberei, am făcut o mică excursie în împrejurimi, pentru a îmbogăţi informaţiile pentru proiectul Poveşti ale unor castele în ruină. Traseul a fost următorul: Comloşu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Cenad şi Lenauheim.

• La Comloşu Mare am aflat povestea contesei de San Marco. Fantastică este iubirea contesei pentru caii ei, care au fost împuşcaţi, din propria-i dorinţă, după ce a murit. Aşa au scăpat caii cu sânge nobil de plug care au fost incineraţi iar cenuşa presărată prin parcul castelului. De altefe, lumea din Comloşu Mare este prezentă într-unul dintre cele mai de succes romane ale postmodernităţii literare româneşti: Femeia în roşu. Autori: Mircea Nedelciu, Mircea Mihăieş, Adriana Babeţi.

• La Teremia Mare am găsit Muzeul Vinului, Muzeul Nichita Stănescu şi Muzeul de Pictură într-o paragină de-a dreptul revoltătoare. Tablouri de Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor depozitate pe jos, într-un spaţiu cu pereţi acoperiţi de igrasie, cu tencuiala ce stă să cadă. Manuscrisele stănesciene şi poze ale poetului zac în condiţii la fel de improprii. Păcat că autorităţile din Teremia Mare nu realizează importanţa valorilor culturale pe care le deţin!

• La Sânnicolau Mare, Cenad şi Lenauheim situaţia se prezintă mult mai bine. Castelul familiei Nako, ce acum găzduieşte Muzeul Bella Bartok din Sânnicolau, catedrala din Cenad, cu statuia Sfantului Gerhard, patronul Bisericii Catolice din Banat, şi Muzeul „Nikolaus Lenau” din Lenauheim, toate clădiri de patrimoniu se prezintă în condiţii relativ acceptabile.


• Un prim semnal îmbucurător în Proiectul epic Criminalul de război din satul Bulci! Cercetările în arhivele Miliţiei fostei regiuni Banat de către Daniela Raţiu şi Lavinia Bălulescu au ajuns la primele indicii că ficţionalul se întîlneşte cu lumea reală: adevăratul nume al lui Androhov este Adolf Ivolschi. Colegele noastre au aflat că în casa locuită de el, la numărul 43, a locuit o altă familie, după arestarea sa. Tot ele au mai aflat că Adolf a fost arestat înainte de 1961.

• În cadrul întâlnirilor de la cercul de proză Ariergarda au mai citit din textele scrise pentru proiectul epic al criminalului din Bulci Lucian P. Petrescu, Daniela Raţiu, Lavinia Bălulescu şi Adela Dragomir. De asemenea, într-una din întâlniri Daniela Raţiu a citit primul capitol din romanul la care lucrează în prezent.

• Operatorul TVR Gheorghe Şfaiţer a fost prezent şi el la una dintre şedinţele Atelierului dat fiind faptul că acesta l-a cunoscut în copilărie pe... Adolf Ivolschi! Acesta ne-a povestit ce îşi mai aduce aminte despre el că bea multă bere şi nu era deloc sociabil, iar nevasta nu şi-o prea scotea din casă. Se zice că sătenii îl denumeau „Polonezu”.


• În 6 martie 2008, Librăria Cărtureşti a găzduit lansarea romanului „Omul negru” semnat Tudor Creţu. Scriitorii Adriana Babeţi, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Eugen Bunaru şi Marcel Tolcea au prezentat debutul în roman al poetului autor al volumelor de poezie Dantelăriile Adelei şi Obiectele oranj. Presa nu a lipsit nici ea de la acest eveniment care s-a încheiat cu lectura lui Tudor a ultimului capitol din romanul său.


OANA DOBOŞI

Vizualizări: 115

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor