007
intre perfectiune si minimalism

Avigdor Arikha s-a născut în România în anul 1929. Primele desene le face în fragedă copilărie. La numai 12 ani este deportat de naziști într-un lagăr german de concentrare,unde se află pî nă la eliberare în martie 1944, de acolo este trimes în Israel la kibuțul Maale Hamisha în vecinătatea Ierusalimului. Este grav rănit în războiul de independență al Israelului (ianuarie 1948). Intre 46-49 studiază artele plastice la academia Bezalel din Ierusalim apoi se înscrie la Paris la prestigioasa Ecole des Beaux Arts, absolvind-o în anul 1951. Continuă cu studii de filozofie și istoria artei la Sorbona. Arikha se dezvoltă ca pictor, desenator și tipograf totodată. Printre primele sale lucrări se evidențiază ilustrațiile la cartea lui Maria Rilke: "Way of Love and Death" ( Jerusalem 1953) care aduce artistului medalia de aur la Trienala de la Milano în 1954. Arikha își tipărea de unul singur desenele. Din anii 1970-1975 dateaza excelente articole tratînd istoria artei cît și cataloagele unor expoziții î ngrijite de Arikha la muzeul Luvru, muzeul Israel- Jerusalem , Colectia Frick New York, Fine Arts Museum of Huston .

Instituții academice europeene îi solicită conferințe despre pictură si artă. O serie de lecturi sunt ulterior difuzate la radio, iar postul TV BBC produce un monumental documentar televizat despre opera pictorului. Arikha trăiește călătorind intens între Paris și Ierusalim. In 1995 este numit doctor honoris causa of "The Hebrew University of Jerusalem". Stilul lui Arikha se asociază clasicismului francez . Subiecte lui par prozaice la prima vedere: pălării, scaune, pantofi, legume .

Portretele lui sunt plasate pe fonduri neutre, nudurile veșnic asezate pe scaune simple, în pozitii total incomode. Peisajele se zăresc prin ferestre întredeschise printr-o fisura în perete, sau vag sugerate printre crengile unui interpus arbore. Subiectul este deci cotidian, pămîntesc, dar veșnic separat de mediu, detașat de spațiu. Dacă la Morandi armonia e obținută prin generalizarea tonurilor calme, la Arikha culoarea și compoziția conferă unicitate subiectului.

"Masa Frugală" de pildă: pe o masă de mari dimensiuni Arikha dispersează la întimplare o farfurie, platoul cu fructe, un pahar cu apă, o cană cu cîteva ouă. Tabloul vibrează în culori neamestecate, plasate pe pînză direct cum iese uleiul din tub. In " 4 vaze" cele 4 obiecte pictate în culori primare diferite se suprapun unui perete cărămiziu ca un ecou optic amplificat de culorile sale complementare. In " 7 Rosii " vegetalele sunt voit trimese la o margine a picturii . Instinctiv ochiul cerceteaza spațiul vast nefolosit . Insistența în separație si singularitate fac opera lui Aricha mai mult dec ît distinctivă.

Reducerea voită la simboluri primare creaza integrație și nu izolare. Ingredientele pot fii prozaice, umile chiar, dar rezulatul final este întodeauna plin de sensibilitate estetică și colorit sofisticat. Din nou, ni se demonstrează că simplitatea si sinceritatea sunt uneori sarcini insurmontabile.

Arikha a decedat la Paris ieri 29 Aprilie 2010 , in varsta de 81 de ani.

Toate reproducerile: Copyright - Israel Museum- Jerusalem

Vizualizări: 80

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de violeta bratu angelica pe Mai 26, 2010 la 3:34pm
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!
Comentariu publicat de YigruZeltil pe Mai 3, 2010 la 7:35pm
Să-i fie bine acolo unde este.
Comentariu publicat de ANGELA BACIU pe Mai 3, 2010 la 3:03pm
dumnezeu sa-l odihneasca!
Comentariu publicat de chidean dana pe Mai 3, 2010 la 11:41am
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
Comentariu publicat de Ioan Lascu pe Mai 1, 2010 la 7:24am
Justă asocierea cu clasicismul francez. Am savurat în primul rând pregnanţa, intensitatea culorilor, apoi o insolită dispunere a obiectelor în spaţiu. Aş fi dorit să văd mai multe picturi de Arikha, artist despre care nu ştiam nimic.
Comentariu publicat de Nemecsek Ştefan pe Aprilie 30, 2010 la 9:11pm
Dumnezeu să-l aibă în pază, iar noi oamenii să nu-l uităm!
Comentariu publicat de GABRIEL CRISTINEL pe Aprilie 30, 2010 la 7:34pm
Dumnezeu sa-l odihnească!
Comentariu publicat de Hagianu Alexandrina pe Aprilie 30, 2010 la 2:43pm
Acum cand pacea il aseaza printre marile vise ..e linistit oare ?Sau ne zugraveste ceruri si mese bogate pe care ne lasa sa le chinuim noi care am ramas aici ..prizonieri..inca ?Multumim cerului ca a existat un om frumos si sa-l cinstim cum se cuvine !
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Aprilie 30, 2010 la 2:01pm
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnescă. Romania are mulţi români talentaţi şi celebri pe care nu-i cunoaştem. Talentul nu rămâne niciodată ascuns dacă harul vine de la Dumnezeu.
Mulţumesc d-lui Adrian Grauenfels pentru această prezentare!
Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Aprilie 30, 2010 la 1:48pm
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Multumim pentru aceasta prezentare a celui ce a fost- pictorul Avigdor Arikha!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor