Abstinența sexuale este comună marilor religii când vine vorba de calea îngustă parcursă spre desăvârșire. Cam ce ar însemna asta? Sexul intră în categoria instinctelor, fiind modalitatea prin care se asigură reproducerea. Dacă omul nu s-ar reproduce și omenirea ar pieri, pe acest motiv, desigur că nu ar fi bine. S-ar întrerupe șirul încarnărilor prin care se realizează evoluția, evoluția spirituală. Pe de altă parte, actul sexual dintre doi parteneri, este una dintre plăcerile omenești cele mai râvnite. Omul, adică sufletul, prin plăcerea pe care i-o produce, l-a ridicat de la rangul de necesitate, la cel de mare plăcere. Deci, starea în cauză, intră în categoria ispitelor, actul în sine depășind cu mult scopul primar. Pentru omul de rând, și mă refer aici la nivel de evoluție, desigur că actul în sine este încurajat, cu moderație, tocmai pentru a se asigura continuitatea speciei umane, în vederea evoluției. Pentru cei foarte evoluați, adică pentru cei care sunt deja pe calea inițierii, însă, actul, prin încărcătura lui emoțională, prin caracterul lui ispititor, devine o piedică foarte mare. Din acest motiv, când vorbim de indivizi aflați pe trepte superioare de evoluție, pe lângă alte categorii de abstinență, o întâlnim și pe cea sexuală.   
În cazul Bisericii ortodoxe este vorba de călugări. Biserica catolică extinde problema și în cazul clerului. Nici pentru mireni concupiscența nu este văzută cu ochi buni în cazul creștinismului. La fel sunt privite lucrurile și în celelalte religii, fie că vorbim despre iudaism, islam, buddhism sau despre hinduism. Tantrismul nu este privit ca o religie, ci ca un fel de curent integrat, mai ales în religiile indiene sau de origine indiană, mai bine spus. Tantra yoga ar fi, de fapt. doar un ritual. Mă refer la hinduism, și buddhism și mai ales la ceea ce se numește yoga. Mulți spun că yoga nu ar fi o religie, dar și mai mulți o reduc la asanele care înlesnesc, cumva, starea de meditație. Părerea mea este alta și se bazează pe ceea ce înțeleg prin noțiunea de religie și anume: o cale prin care se urmărește „relegarea” lumii materiale de cea spirituală. De fapt, o religie, așa cum este ea văzută de fondatori, trebuie să se bazeze pe o mitologie, pe ceva dogme și pe niște ritualuri. În acest context și yoga este o religie și una chiar foarte eficientă având în vedere că urmărește transcenderea personalității prin conștientizarea Eului spiritual într-o singură viață. Nici tantrismul nu ar face excepție de la cele spuse anterior dar, hai să îi dăm doar rolul de adjuvant. De ce vine el, totuși, să „contrazică” drumurile deja bătătorite de dogmă? Aș spune mai întâi că acolo nu este vorba despre un simplu act sexual, ci despre un ritual sexual. Este vorba de o contopire spirituală între parteneri (cel puțin așa se pretinde). De un transfer de energie între cei doi, finalitatea urmărită nefiind plăcerea, ci extazul ca șoc emoțional, ca trăire limită care are ca efect o expansiune a conștienței dincolo de conștiența de sine a eului nostru sufletesc. Asemenea șocuri emoționale, care conduc la transcenderea personalității, se produc și din alte motive care chiar că nu au vreo legătură cu ceea ce numim religie. Spaima, de exemplu sau trăirile cauzate de practicarea sporturilor extreme sau accidentele. Faptul că o religie este mai restrictivă și alta mai permisivă în ceea ce privește comportamentul celor care îi urmează principiile, se reflectă în final prin nivelul de evoluție spirituală la care, adeptul uneia sau alteia, poate spera urmându-i calea.
Cu cât restricțiile sunt mai numeroase și mai dificile, cu atât nivelul spiritual la care va fi ridicat adeptul, care o va urma, desigur,  va fi undeva mai sus. O religie sau o sectă care propovăduiește tot felul de „înlesniri”, o evoluție spirituală prin stări cât mai comode sau... plăcute, nu-și va înălța adepții prea mult, dar, ceva, ceva în sensul ăsta tot se va întâmpla. Altfel spus, fiecare își ia bilet până acolo unde-l ține „punga” sau până unde îl duce mintea. Dacă sacrificiul, renunțarea este mai mare, ai șanse să atingi stația terminus. Dacă te codești să scoți din „buzunar” contravaloare unui bilet întreg, pe motiv că... poate o să mai ai nevoie pe parcurs de ceva bani (pentru crucea de piatră, de exemplu... că tot suntem la capitolul sex), o să fii „debarcat” undeva pe traseu, în funcție de biletul pe care l-ai „achiziționat”. 
Un exemplu foarte bun în sensul ăsta ar fi diferența dintre postul impus de Biserica ortodoxă creștină și cea catolică. Este vizibil faptul că postul catolicilor este mult mai lejer! Te-ai întrebat vreodată de ce? Tocmai din aceste considerente! Biserica catolică, spre deosebire de cea ortodoxă, consideră că mireanul nu se poate elibera, nu poate ajunge la iluminare într-o singură viață, structura lui fiind doar trupească și sufletească și atunci... de ce să-l mai streseze pe bietul om și cu restricții prea dure. Faptul că preoții catolici nu au voie la sex, este urmare a faptului că ei, ca tagmă, se consideră mult diferiți de mireanul catolic, n sensul că pe la ei prin... „cap” se mai învârte și spiritul, din când în când. Dacă ai avut cumva curiozitatea să citești mesajul celor din Pleiade și... să-i zic tot mesaj, cel parvenit prin mișcarea raeliană, ai remarcat, probabil, că în ambele, problema sexuală este la loc de cinste, în sensul că... liber fraților! Cât mai mult și cu cât mai multi parteneri! Problema este însă... tot cea cu biletul! Ăștia, chiar că nu sunt interesați să ridicăm capul prea mult! Dacă ar fi după ei, ar trebui să coborâm cu toții la prima. Dacă ar fi să întrebi, însă, vreo entitate superioara lor (îngeri, arhangheli...), ea ți-ar spune direct: „las-o mai moale, tată, dacă vrei pe aici, pe la noi!” Doamne, ajută!

Vizualizări: 107

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor