ADOLESCENTA

 

 

 Va împlini   peste  câteva zile,   şaptesprezece ani.Mihaela îşi făcea planuri cum să organizeze o petrecere acasă, ce zi minunat va fi ! Un ceai dansant, de asta au nevoie colegii, prietenii  iar sărbătorirea zilei e o ocazie minunată.Era elevă la un liceu  din localitate, liceu cu tradiţie, spunea tatăl ei. Şi bunicul  fusese elevul acestui liceu. Înaltă, subţire cu părul şaten  prins de cordeluţa albă de liceană, veselă şi plină de viaţă,  se bucura de frumoşii ani ai adolescenţei, risipind în jurul ei zâmbetul cald, vocea cristalină. .  Era o elevă bună, ştiind să   pregătească  în mod special  materiile ei cele mai dragi. limba română,  literatura ! Neliniştea este o caracteristică a adolescenţei, iar ea, Mihaela avea parte de multă nelinişte, de întrebări la care nu afla răspunsuri , de frământări uneori fără noimă, ar fi zis mama ei. Citea mult. O altfel de stare avea după o carte bună, citită. Cei drept programul încărcat al şcolii nu-i lăsa prea mult timp pentru citit, dar atât cât rămânea din timp, era dedicat cititului. Era o visătoare. O revoltau nedreptăţile de care aveau parte, ea, cunoscuţii ei, prietenii, părinţii. Asculta explicaţiile unora, altora, dar, ce să faci, adolescenţa este o stare,  poate  nu ar fi rău, să rămânem, cu aceea stare dată în adolescenţă. Am fi mai hotărâţi să facem schimbări la care adolescentul gândeşte doar.

 O ajută pe mama la nişte cumpărături, îi şterse nasul fratelui de şase ani, care fusese revoltat de gest.

- Sunt mare, ce faci, Mihaela? Ştiu să-mi şterg singur nasul.! Mama, mama, Mihaela m-a strâns de nas şi vorbeşte urât cu mine.!

Mama, ocupată cu diverse, ştia că puştiul minte, dar ca să-i facă pe plac

şmecherului, o admonestă pe Mihaela.

- Vezi mamă ce faci? Tu şti că Radu minte, dar desigur el este mic şi musai să-i dai dreptate!

Vezi mamă, aşa se strică oamenii, când sunt răsfăţaţi de mici.

- Ei, Mihaela crezi că pe tine nu te-am răsfăţat? Câte mustrări am primit de la tatăl tău!.

Discuţii de acest fel aveau loc deseori, dar tot îşi iubea micul frate şi de câte ori se ivea prilejul îl proteja, îl mângâia, lucru care nu-i convenea dumnealui.

Mamă, azi am mult de învăţat, nu te mai pot ajuta.

Nu-i nimic scumpo, mă descurc.! Vezi-ţi de învăţat!.

Era luna aprilie, sfârşit de aprilie, un aprilie atât de plăcut.! Verdele crud acaparase tot, parcuri, străzi străjuite de copaci, florile gingaşe de primăvară risipeau un parfum delicat. Era primăvară! Anotimpul aduce schimbări în viaţa noastră, adolescenţa fiind cea care simte profund schimbarea. Şi de cele mai multe ori este însoţită, de cuvântul, iubire.

 Mihaela începu să înveţe, dar, uneori gândul îi fugea acolo, la el. Coleg de an, din clasă paralelă Nicu, era un băiat, super de frumos, ziceau fetele.

Dar, Nicu se îndrăgosti de Mihaela o fată modestă, ştearsă, astfel o caracterizau   invidioasele

. Citi mesajul lui; mâine ne vedem în pauza mare, acolo la locul nostru, te aştept, îţi voi spune ceva foarte important.!

Mihaela zâmbi fericită.! Cât de mult o ajutau cuvintele lui.! Acum porni hotărâtă la învăţat.. Dimineaţa plecă liniştită la şcoală, şi fericită la gândul întâlnirii cu Nicu.. Era mulţumită.

Se pregătise bine pentru materiile din ziua aceea. Trase în piept aerul dimineţii încărcat de mirosul florilor.Pe drumul  ei spre şcoală, traseu de jumătate de kilometru, o întâlni pe Coca colega ei de clasă. - Bună, Coca, îi zise ea. Ce zi frumoasă, ! Mi-are place să fie veşnic primăvara!

- Ei nici chiar aşa, îi zise Coca, când să se mai coacă pe câmp cerealele, legumele?

Aşa că lasă visările. Mihaela! Nu cumva eşti îndrăgostită?

Fetele au râs, şi-au mai povestit una, alta.

Mihaela, nu m-am pregătit prea bine la istorie, dacă dăm lucrare, nu mă uiţi.!

Mihaela zâmbi, o, da, desigur, numai să ştiu şi eu,

 

Deodată, Mihaela ridică capul respirând aerul

 

Coca, nu simţi?, nu ţi se pare că miroase a fum?

Coca se uita mai atent la casa pe lângă care treceau.

- Uite Mihaela, ţipă ea, flăcări la fereastra din faţă.!

Când privi şi ea, văzu un copil agitând mâinile, înnebunit de frică. Mihaela se sperie îngrozitor. Coca, ţipă ea, ţine-mi servieta!

- Stai, stai, ţipă Coca, unde mergi? Dau eu telefon la pompieri!

Fugind spre casa în flăcări, Mihaela îi strigă: Sună ! Acum fug să salvez copilul, nu mai este timp. Izbi uşa de la intrare care se deschise imediat. Trecu prin hol, unde fumul gros o ameţi. Se clătină, dar reuşi să strige: unde eşti băiatule?

Pătrunse în camera de unde se auzea ţipătul înecat. Înşfăcă băiatul, să fi avut şapte ani, îl scoase afară. Băiatul ţipă, surioara mea, e la bucătărie,

Mihaela, fără să se gândească se întoarse după celălalt copil. Fumul gros, trosnetul lemnăriei care ardea cu flăcări mari, nu au oprit-o. Pe bâjbâite găsi bucătăria. Fetiţa era pe jos, leşinată. O luă în braţe, dar chiar atunci se desprinse o bucată de tavan şi o prinse dedesubt, cu micuţa în braţe. Când au sosit pompierii, au găsit două cadavre carbonizate Nu şi-a mai sărbătorit cei şaptesprezece ani. Colegii de clasă nu înţelegeau, de ce a fost nevoie să moară o tânără de nici şaptesprezece ani, pentru a salva viaţa altora? Uneori, pare lipsit de logică. Dar iată ce scrie Filozoful  Delia Steinberg Guzman, autoarea cărţii” Eroul Cotidian, citez “Ce este eroul? Este un om cu o stare de conştiinţă care întrece limitele neputinţei şi ignoranţei, care se proiectează acolo unde un om simplu se opreşte, spunând; nu se poate.

... Eroismul constă în a privi cu atenţie fiecare zi, fiecare acţiune, ca pe o probă în care vor intra în joc toate forţele noastre, de la cele fizice până la cele mai subtile, ale inteligenţei şi ale sufletului.

 

                                                                 Autor Viorica Gusbeth

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Martie 16, 2014 la 10:35am

Citit cu multa placere.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor