Situată strategic în apropierea staţiei Romană şi a altor ’’podgorii’’, Grădiniţa este mereu în atenţia trecătorilor. Aici se golesc numeroase sticle! Mai ales seara, când toţi privesc prin geamurile mari, fără perdele, tentaţi să dea buzna înăuntru. Profesioniştii nu se grăbesc să ajungă la destinatie, mai ales acasă, preferând să piardă timpul pe aleile bine garnisite cu sucuri spirtoase de tot felul.

     Ne-a dat misterios, Marcel, zis Sexi sau Sexomanul, întâlnire la Grădiniţa. Ca de obicei suntem punctuali, am sosit mai devreme şi am făcut pariurile… vine sau nu vine! Eu înclinam să cred că nu vine… nu că ar fi fost neserios însă cine ştie cu cine se-ntâlnea şi uita tot! Doru mai cunoscător de imprevizibilitatea lui Sexi, m-a asigurat că de data asta era disperat când a vorbit la telefon; cine ştie ce o fi făcut şi ne vrea sprijinul.   

     Spre mirarea mea la ora fixată intră în restaurant însoţit. El, în orice ocazie era însoţit şi sprijinit de cineva. Avea *cataroaie în fiecare buzunar, să fie centrat şi să nu-l ia vântul în altă direcţie. Ca întotdeauna îl sprijinea o fată… derutată, timidă, neîncrezătoare, se vedea că nu mai frecventase bodegi de lux însă care preluă imediat ostilităţile:

     - Voi sunteţi amicii Sexomanului!?! Mi-a făcut capul mare cu voi! Unde e meniul restaurantului?

Am rămas uimiţi, aşa ceva nu pomeneai în Grădiniţă! Se cunoştea că nu-i localnică!

     Să vă explic… Grădiniţa, este frecventată de oameni studioşi, *ASE-işti şi de cei ce aşteptă în zadar autobuzele şi care se hotărăsc rapid să ia una mică, transformată în mare la repezeală… adică în picioare. De obicei ne servea un ospătar… agronom, care prefera să lucreze acolo decât să bată coclaurile ştiinţific prin cine ştie ce văgăuni ale ţării. Fata a continuat:

     - Măi băieţeilor, acum că v-am cunoscut eu zic să rămânem aici, să nu pierdem vremea în seara asta însă cu mine veţi merge numai în restaurante elegante!

Spre mirarea mea îşi făcu apariţia ospătarul nostru favorit cu două meniuri tipărite cu majuscule şi acoperite cu celofan; cred că le avea ascunse la secret, în casa de valori necunoscute de nimeni. Se înclină şi se retrase cu plecăciuni ca şi cum am fi fost cei mai înalţi oaspeţi de care avusese parte Grădiniţa. După ce am comandat ce ne-a poftit inima, Angela a decis,

- Sexi, acum explică-le problema deşi eu am hotărât şi deja m-am orientat de cum ţi-am zărit prietenii!

Ne uitam cu Doru, unul la celălalt şi nu ne venea să credem. Fata ajunsese comandantul nostru suprem. Sexi începuse să ne lămurească fonfăit,

     - Noi doi ne cunoaştem de mult timp însă nu ştiu cum s-a făcut că eram mai vârstnic, probabil, din vina părinţilor care n-au ascultat să mă menţină micuţ însă, orele de educaţie fizică preferam să le fac cu fetele; le ajutam întotdeauna la lecţii şi la celelalte materii eu fiind vestit în şcoală şi premiant.

Între timp  începusem să mâncăm, am terminat dar n-am înţeles nimic, ca de obicei, din ce ar vrea Sexi de la noi! El continua să vorbească întruna sau în două, că tare îi plăcea să bată câmpii,

     - Iniţiativele noastre au fost înăbuşite în faşă orice s-ar fi făcut dar părinţii trebuie educaţi de mici când  se impune să ne hrănească numai cu bere…

Pe mine începuse să mă doară capul, Doru era deja ameţit, Angela plictisită de logoreea Sexomanului căsca furibund şi l-am întrerupt,

     - E bine să ne spui mai târziu amintirile şi amănuntele din pruncie educaţionale, iraţionale şi rareori senzaţionale, totuşi las-o mai bine pe Angela să ne expună tema interesantă, stresantă şi stringentă care vă doare… că trebuie ăştia să închidă localul !

Ea abia aştepta şi Sexi tăcu mulţumit că n-am priceput nimic,

     - Într-adevăr am intrat într-o încurcătură şi numai voi ne puteţi ajuta! Ne trebuie doi asistenţi !

 Eu mi-am închipuit imediat că fata e gravidă şi bazat pe decrete, imediat au început să-mi fluiere ideile,

- Mai bine o mărităm! Perechea ar fi câştigat banii pe alocaţie şi noi scăpam astfel de Sexi… îl căpătuiam la casa lui  şi câştigam o petrecere de pomină!

Fata însă mă calmă citind parcă în ochii mei visători,

     - Nu medicali! Doi asistenţi universitari fantome!

Am rămas cu Doru muţi de uluială şi ea vorbi mai departe neîntreruptă de gândurile mele perverse,

- V-am studiat şi din voi doi, numai Doru poate juca rolul hărăzit de mine, ca regizor principal! El va fi asistentul universitar, are prestanţă şi eleganţă suficientă!

Şi adresându-mi se mai în particular, blând, insinuant, cu alte intonaţii, 

- Tu, cu moaca asta de puştan nu poţi juca nicio tragi-comedie ca lumea… ar râde şi curcile dacă te pun într-un asemenea rol! Şi în continuare schimbând registrul vocal… Doru, mâine seară vei veni la unchiul meu cu Sexi unde avem întrunire! Te declar profesor universitar dispus să mă pregăteşti pentru a intra la facultate!

Se lăsă tăcere, nu mai puteam spune nimic mai ales că Doru tocmai înghiţise o halbă mare de coniac şi-avea dinţii strepeziţi. Sexi mă gâdilă conciliant,

     - Nu fii supărat… eu mă gândisem să fiţi amândoi mari asistenţi, unul la matematici şi celălalt la fizici! Banii pe meditaţii îi vom consuma uşor, suntem băieţi cu imaginaţie! Eu, o voi medita pe Angela la fizică, având fizic predispus, iar tu la matematică, că te duce capul la năzbâtii. Doru trebuie să facă pe şeful nostru, profesorul supraveghetor! Cam asta ar fi toată tărăşenia !

Doru după o clipă de gândire profundă spuse sigur pe el,

     - Eu ştiu cum voi proceda însă voi trei aveţi grijă să nu vă încurcaţi rolurile şi s-amestecaţi materiile!

Se pare că Doru uitându-se în ansamblu şi în perspectivă la noi trei cum stăteam înghesuiţi, avu o predicţie.

     După încă puţin coniac totul fu pus la punct în detaliu. Mai mult decât veseli am condus-o pe Angela la mătuşa din cvartalul vechi. Casa arăta bine, aparent micuţă, cu numai un etaj şi iederă scuturată; mai sus nu obosisem să privim… n-am fi fost în stare atât de ameţiţi eram! Fiind destul de târziu fata ne-a mărturisit că va scăpa cu o muştruluială bună dar avea o scuză… a fost cu Sexi în căutare de profesori! Doar umblau după profesori de mai bine de-o lună.

     Luna se răzgândise şi nu mai apărea în acel cartier ceţos, încărcat de felinare.

      Îmi plăcea Angela… hotărâtă, drăguţă şi isteaţă, îi mergea capul la ficţiuni! N-avea nici un rost să-i îmbuibăm pe asistenţi. Ce ar fi făcut ei cu banii făceam mult mai bine noi! Era un plan diabolic însă nu ne stătea nimic în cale să nu-l înfăptuim! Abia aşteptau cenţii să-i cheltuim.     

     Pe drum i-am întrebat cine e autorul scenariului,

- Eu bineînţeles! Îmi întări Angela bănuiala. Lui Sexi nu îi trecea prin cap cu siguranţă asemenea regie!

Deci putea fi încadrată la şotii cu minori nevinovaţi.

     Seara următoare l-am pregătit pe Doru minuţios, în camera de cămin mobilată sumar; adică patru paturi răscolite cu aşternut-urile uitate vraişte şi tot atâtea scaune şi mese cu o planşetă fiecare, pentru desen. Doru şi-a pus ţinuta de scandal la punct. I-am dăruit haina mea de piele, matlasată, care arăta mult mai bine decât *jampilica şi ultimele sfaturi:

- Să nu care cumva să accepţi să te servească cu cine ştie ce otravă şi să te-ncingi la vorbe! 

Şi au plecat hotărâţi în necunoscutul marelui oraş. Sexi, elegant ca-ntotdeauna, c-un pardesiu lung, cărămiziu, ascunzându-şi vârfurile bombeurilor de la pantofii lăcuiţi cu cremă neagră, lucioasă… era alb şi tremura de frică din toate încheieturile.

Doru ca de obicei… grăbit, preocupat, aerat şi furios! Mai toată ziulica îl supravegheasem să bea numai apă de la robinet. Greul era pe el, trebuia să nu se dea de gol că nu-i chiar asistent… ci pe-aproape!

     Când au pătruns în casă uimirea puse stăpânire pe ei… sosiseră numeroşi musafiri, era sindrofie în toată regula! Tatăl Angelei, om cu responsabilităţi mari în oraşul unde locuiau nu a putut veni; unchiul ştab în nişte servicii paralele, colonel; mătuşi aranjate în rochii lungi şi scumpe; doctori care nu puteau lipsi de la aşa pomană. În fine lume bună, mobilă veche şi valoroasă, rude înalte şi prieteni scofâlciţi şi mai bine situaţi!

     Au fost poftiţi la o masă joasă lângă intrare, plină cu bunătăţi:

     - Cumnatul meu, tatăl Angelei nu a reuşit s-ajungă în seara acesta din provincie însă eu sunt abilitat să hotărâm ce drum va urma preţioasa noastră nepoţică! Serviţi ceva domnule profesor?

     - O vişinată domn profesor?

Interveni repezit Sexi, îngrozit de eventualitatea un refuz, ştiind prea bine că lui Doru nu-i place băutura dulceagă şi nebăgându-i în seamă pe ceilalţi musafiri. Toţi urmăreau curioşi profesorul, invitatul de onoare special!

     Doru, când a gustat-o nu s-a abţinut şi s-a strâmbat! I-au dat imediat o notă mare! Nu-i plăcea băutura. Sexi se făcuse alb, tremura în continuare şi mai rău:

     - O cafea dom profesor? Îi recomandă colonelul,

     - Da, fără zahăr vă rog! Acceptă Doru cu bunăvoinţă,

     - Ea, nepoata este inculpata!

Spuse colonelul zâmbind forţat înaintând spre Angela şi făcându-i profesorului cunoştinţă, pe rând, cu ceilalţi musafirii. Doru salută din cap oaspeţii, dădu mâna cu unii mai apropiaţi… de masă, sărută mâinile cucoanelor care nu s-au putut abţine,

- Suntem foarte mirate de tinereţea dumneavoastră!   

- Deocamdată sunt titular asistent universitar la catedra de fizică cuantică şi puţin atomică !

Şi a intrat direct în subiecte:

- Mi-a spus Marcel despre ce e vorba. Suntem dispuşi să o pregătim ’’la pachet’’ cum s-ar mai spune, cu un alt prieten de la catedra de matematici speciale care n-a putut veni astă seară însă am aranjat cu el, fiind vorba de pupila lui Marcel… dealtfel un student eminent, chiar remarcabil şi nu mi-am făcut nici un moment probleme! Sunt sigur că a fost o întâmplare nefericită că nepoata dumneavoastră a ratat lamentabil concursul de admitere din toamnă.

Toţi ascultau cu sufletul la gură explicaţiile şi replicile marelui profesor,

     - Vă mulţumim domnule profesor că aţi acceptat să veniţi în astă seară!

Spuse mătuşa încântată însă interveni Angela zglobie, entuziasmată, nevinovată şi curioasă deşi ştia foarte bine cum arăt,

     - Tot atât de tânăr şi drăguţ este şi profesorul de… speciale?

Doru, aruncându-i o privire, clar piezişă îi răspunse impacientat,

     - Da, domnişoară însă, dacă dumneavoastră continuaţi să glumiţi, nu aveţi nicio şansă să prindeţi Teoremele lui Euclid de coadă! E neapărat nevoie de multă muncă din partea dumneavoastră şi eu… noi, după o perioadă scurtă ne vom da seama de capacitatea dumneavoastră şi nu vom fi dispuşi să vă pregătim mai departe dacă nu observăm multă pasiune! Vă spun din start, domnule colonel, e necesară dăruire, devotament pentru aceste materii dar mai ales multă, multă abnegaţie!

Şi adresându-se celor din asistenţa matură!

     - Nu e vorba de noi însă nepoţica trebuie să-şi pună toate capacităţile la bătaie şi să reuşească să elimine toate lacunele în scurt timp!

     - Domnule profesor, vă asigur că nepoata noastră va răspunde din toată inima solicitărilor dumneavoastră  iar ieşirea ei de adineauri, puneţi-o pe seama tinereţii!

     Angela înlemnise, Marcel era disperat, îi trecuse prin gând că profesorul va refuza propunerea-ofertă. Îi zăngănea ceaşca de cafea din mâini atât de tare că a şi vărsat puţin din ea.

O altă mătuşică mai fâşneaţă, mai tinerică şopti captivată de vocea de tenor răguşit a marelui profesor,

     - Ai încurcat-o Angela! Este un profesor intransigent şi foarte sobru!

Doru continuă imperturbabil,

     - Eu vreau ca învăţăceii mei să fie în primul rând serioşi! Marcel, te rog săptămâna viitoare vom începe prin a-i elimina în primul rând carenţele şi să o pregătim minuţios la aceste discipline! Şi hotărî grăbit…  s-o aduci la mine acasă luni la orele 17 şi în funcţie de colegul meu de analize speciale, care stă din fericire aproape de mine îi vom stabili un program care să fie acceptabil ambelor părţi! Vă rog să mă scuzaţi însă sunt în mare întârziere, am un program strict şi foarte încărcat. Trebuie să ajung urgent la cabinet! Îmi permiteţi să mă retrag. Vă sărut mâinile doamnelor şi vă salut domnilor; vă doresc în continuare la toţi, petrecere frumoasă!

Se îndreptă grăbit spre ieşire cu toate că musafirii protestau de formă… în cor! Nu se aşteptau ca profesorul să fie atât de distant şi scorţos! Nu zâmbise deloc în seara aceasta.

     Unchiul şi mătuşa Angelei, s-au precipitat să-l conducă în vestibul; colonelul scoase ca un veritabil prestidigitator dintr-un buzunar un plic voluminos:

- Domnule profesor, nici nu am discutat problemele administrative dar ţin neapărat să fiţi mulţumit... şi colegul dumneavoastră la fel.

Şi se felicită în gând satisfăcut că inventase formula de rezolvare a profesorilor… pe amândoi dintr-o lovitură!

     - Domnule colonel… în primul rând noi, profesorii vom fi mulţumiţi dacă nepoata va stăpâni materia! De fapt într-o lună vă putem spune dacă este capabilă să asimileze ştiinţele exacte!

Spuse cântărind plicul din priviri.

     Doru se zorea… îşi căuta jampilica speriat că i-o furase careva! N-o găsea şi pace! În cuier erau aşezate numeroase blănuri scumpe şi atunci mătuşa interveni împăciuitoare,

     - Ce distrat sunteţi domn profesor? Uitaţi haina, este chiar în faţa dumneavoastră!

Întinzându-i scurta mea de piele.

     Doru îşi potrivi plicul în buzunarul de la piept, îşi luă încă o dată la revedere şi dispăru grăbit în beznă. 

     - Ce împrăştiat!? Se cunoaşte că e un profesor bun!

Spuse mătuşa entuziasmată, căreia profesorul îi făcuse o impresie excelentă prin gradul de aspersare a gândurilor. Judecata ei era corectă! Un profesor este cu atât mai bun cu cât e mai aiurit.

     Sexi se calmase, era plin de vitejie şi eroul serii… umblase ca un apucat după aşa asistenţi!

     - E cel mai grozav profesor de la noi din facultate, o adevărată capacitate şi enciclopedie, un savant stimat şi iubit de toţi studenţii! Mă bucur nespus că mă apreciază.

Şi trase mai departe flegmatic şi distins din butelcuţa de vişinată aşezând-o la-ndemână! După un timp, el cu domnişoara Angela se scuzară. În atmosfera încinsă, zgomotoasă şi  binevoitoare a invitaţilor, tinerii părăsiră încăperea. Au plecat la plimbare să ia puţin aer… stătuseră destul cu relicvele!

     Seara şi liniştea se împrăştiaseră peste străzi însă ei erau gălăgioşi şi bine dispuşi cu toate că Angela va fi supusă la atâtea lecţii intensive! Îşi îndepliniseră primul obiectiv!

     Pe Doru l-au găsit în Atenee Palace cu o votcă adevărată… triplă-n faţă. I-a înmânat plicul Angelei care curioasă a numărat cenţii… erau o mulţime! O apucase din nou veselia şi întrebă curioasă de celălalt asistent… de ce nu-i şi el în Atenee? Evident evenimentul trebuia sărbătorit de toţi!

     Eu aşteptam nerăbdător să aflu rezultatul. Era un frig groaznic, de crăpau pietrele şi eu de curiozitate. Pe vremea aceea nu aveam bani de celulare!

     Doru spălase mesada din blană de la jampilica lui şi de-aceea fusesem consemnat în cămin.

 

                                                  - poate va urma -

 

grădiniţa - unde s-a creat coaliţia monstruoasă sau diabolică

cataroaie*  - bolovani

jampilica*  - jantilică, aici un  balonzaid 

ASE-işti*    - studenţi ai Academii de Ştiinţe Economice amplasată în apropierea Pieţei Romane

 

 

 

 

Vizualizări: 273

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Stănescu Aurel Avram pe Februarie 26, 2013 la 9:26am

Mircea... Gradinita e o continuare din Anii mei apocaliptici... sunt mai multe capitole. Unul e postat chiar aici.. mai de mult pe blogul meu si povestirea continua fii fara grija. Eu cred ca nu am coborit standardele.. doar ma incurc la virgule. 

Comentariu publicat de Stănescu Aurel Avram pe Februarie 26, 2013 la 2:26am

Mircea... nu stiu cum as putea sa impart textul... poate plictisesc dar ăsta sunt. 

Comentariu publicat de Stănescu Aurel Avram pe Februarie 26, 2013 la 2:19am

Dle Petrisor... ma incintati mereu.  

Comentariu publicat de Gordan Mircea pe Februarie 25, 2013 la 9:20pm

Cred că o "sumă" de povestiri, mai degrabă, ar merge, ca să nu faci o... zamă lungă... Povestea aceasta nu știu dacă cere continuare, dar poate ne mai oferi o surpriză. Cugetă-te bine, dacă ai ce să...lipești de aceeași valoare! Succes!

Mircea, cu simpatie.

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Februarie 25, 2013 la 4:43pm

       Are de toate ca lectie pentru mine! Astept continuarea. N-am deslisit vremea povestirii. Timpul desfasurarii se pare actual si locul in Bucuresti. La Gradinita, daca este ce-a pe care o cunosc si am fost si eu candva. Sant consumator obisnuit cu de toate tiparite ce-mi trec prin fata ochilor. Poveste ce se cere continuata si o astept. I.P.

Comentariu publicat de Stănescu Aurel Avram pe Februarie 25, 2013 la 3:48pm

Dnul Nitu C... Multumesc pt Felicitari.

Mama e ascunsa?

Comentariu publicat de Stănescu Aurel Avram pe Februarie 25, 2013 la 3:46pm

Dna Z Ioana... sunt linga dv :)

Comentariu publicat de Stănescu Aurel Avram pe Februarie 25, 2013 la 3:41pm

Multumesc Helen! 

Comentariu publicat de Nitu Constantin pe Februarie 25, 2013 la 3:05pm

Felicitari! Proza buna!

Cadou:

Comentariu publicat de zadic ioana pe Februarie 25, 2013 la 2:08pm

Proza buna. Am poposit cu placere.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor