Apariție editorială: Tranzbordare 13 - Editura Max Blecher 2013

Istoria acestei cărți se petrece într-un ținut cu numele de Tranzbordare (cu z) ce nu figurează pe nicio hartă din lume. În Tranzbordare s-au întâlnit 13 poeți care au bântuit prin codri Cicerii sau pe Dosul Craiului până la trenul prăbușit. Apoi la cabana părăsită de la Izvoarele Rebrei au rostit poeme la miez de noapte. L-au vizitat pe domnul Rebreanu acasă și l-au salutat pe Coșbuc în propria bătătură. Întâmplări minunate s-au petrecut sub nucul vlașinian sau la fântâna pietruită sau în foișor unde Soviany i-a consumat aproape toate depresiile lui Vlașin plus o amenzie psihogenă și un atac de panică.

Apoi vibrația sunetului Cristinei Vlașin cu interferențele lui Iova și cu vocea lui Axinte în prim plan. În camera de poezie de la mansardă fetele și-au făcut un templu în care singurul privilegiat era expulzatul din camera de proză – Nițescu. La demisol Mizumschi era supravegheată atent de câteva duzini de ciudățenii adunate acolo de prin toate colțurile lumii. În camera de proză de la mansardă Soviany domnea autoritar. Iova căuta mereu maratoniști ai gândirii cu doamna sa, Doina, care a fost antrenoarea competentă & admirată a primilor pași făcuți de David în Tranzbordare. Și Darius & David mereu în prim plan. Apoi seara La Trei Stejari liniștea plutea printre mese precum ceața dimineții pe răul Sălăuța. 13 poeți care au scris 13 poeme colective în anul 2013 în Tranzbordare.


Această carte vine să pecetluiască proiectul intitulat Întâlnirile de la Telciu – 2013. La prima ediție (în 2010) ne-am îndopat pe cinste – la sugestia lui Alexandru Matei – cu o porție consistentă de scriere creativă – de unde a rezultat o proză experimentală savuroasă, la care participarea a fost cât se poate de interesantă: Maria Patricia Birtocean, Raluca Blezniuc, Stoian G. Bogdan (sgb), Bogdan Coșa, Sorin Despot, Irina Roxana Georgescu, Silvia Grădinaru, Elena Gabriela Lazăra, Alexandru Matei, Clara Mitola, Veronica Plăcintescu, Andrei Ruse, Iulia Stoian, Răzvan Țupa și Gelu Vlașin.

La ediția a 2-a a Întâlnirilor de la Telciu (20/26 august 2013) accentul a fost pus mai mult pe segmentul poezie și la provocarea venită din partea unui personaj exotic și ciudat (Olimpiu Codoban) inventat de Octavian Soviany – ținut mereu în tensiune creativă de incisivul Gheorghe Iova – ne-am trezit cu 13 poeme colective de toată frumusețea. Iată și protagoniștii ediției a 2-a: Șerban Axinte, Matei Hutopila, Gheorghe Iova, Ioana Miron, Anca Mizumschi, Radu Nițescu, Ioan Pintea, Ofelia Prodan, Octavian Soviany, Krista Szocs, Nicolae Tzone, Răzvan Țupa și Gelu Vlașin + câțiva elevi din Telciu (Maria Bucioacă, Țanc Daniel Vlăduț, Maria Avram și Ioan Pop) participanți activi la atelierele de poezie. Maria Bucioacă fiind o prezență constantă și cu o evoluție demnă de remarcat. Tranzbordare este locul în care m-am născut și unde am scris primele poeme.

Tranzbordare aparține de Telciu – o localitate miraculoasă din județul Bistrița-Năsăud, condusă de un primar care sfințește locul (Sever Mureșan). Tranzbordare este aproape de granița cu Maramureșul, o zonă pe care trebuie neaparat să o vizitați într-o bună zi.


Gelu Vlașin

coordonator proiect

Vizualizări: 283

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Noiembrie 20, 2013 la 6:52am

Abia aștept să citesc poemele!!! :)

Comentariu publicat de MARIN DUMITRESCU pe Noiembrie 20, 2013 la 12:54am

euforie, extaz, relaxare și trăire până la maxim.... experiențe rare, poate unice, adică nemaipetrecute, sau neîndrăznite. De aceea , mi-a venit un dor de ducă; să mă TRANZBORDEZ.

Comentariu publicat de seul alexandru decebal pe Noiembrie 19, 2013 la 6:30pm

Excelent!Tot asa mai departe...

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Noiembrie 19, 2013 la 6:22pm

Felicitari sincere!

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Noiembrie 19, 2013 la 1:36pm

Felicitări!

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Noiembrie 19, 2013 la 11:11am

Superfain. Felicitări!

Comentariu publicat de ilie adrian pe Noiembrie 19, 2013 la 10:39am

    Bueeenooo !!!! Sa vedem noutatile pe 2014.......

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Noiembrie 19, 2013 la 9:25am

O binevenită şi inedită experienţă de comunicare şi creaţie, de intercunoaştere şi inspiraţie....

Comentariu publicat de grecu constantin pe Noiembrie 19, 2013 la 1:04am

13-un număr sacru care v-a dăinuii în timp asemenea,,predecesorilor''săi,semnalând generaţiilor ,prezente şi viitoare,că aici s-a petrecut ceva frumos,o armonizare a omului cu natura,dar şi cu Creatorul Suprem!O Tranzbordare a omului în sacralitate,într-um mod în care,numele îl transformă în renume,un vis de aur,al înaintaşilor!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor