Apasă. În 3 zile lumea va fi devorată

un poet care nu agresează

deşi nu vorbeşte despre lucruri uşoare. Autobiografic cu măsură, adică la nivelul sugestiei, contemporan cu tehnologiile de ultimă oră, pe care e capabil să le transforme în obiecte poetice, cînd copil, cînd bătrîn, cînd colocvial, cînd auster, ba aş îndrăzni să spun cînd femeie, cînd bărbat, Sorin Despot are alură de poet complex, care trăieşte cu simţurile larg deschise, fără ca acestea să-i înăbuşe simţul mai subtil al abstracţiunii spune Es Pop despre autorul cărţii Apasă. la fel aş caracteriza şi eu un poet calm, poate prea cuminte, dar categoric plăcut. un poet cu faţa spre sine, spre uman.

apasă, ed. Cartea Românească, 2010, preţ: 20 Lei

lumea bizar devorată

căci Ofelia Prodan aduce printre noi nişte naraţiuni stranii şi crude, cu personaje infraumane, de o intensitate hipnotică, după cum remarcă Paul Cernat pe copertă. “dispariţia” e camuflată de poveste, mai ales prin prozopoemele teribile şi trăznite din prima secţiune a cărţii, dar şi prin Savelciuc, un biet mutant al durerii, prin Răpan („noul Mesia”) sau teratologic-vizionara Maşa, căci, aşa cum ne spune abia şoptit Ioan Es Pop, Maşa (Maya) cea cu stomacul fără fund are toate şansele să ne fi înghiţit deja fără ca noi să fi băgat încă de seamă, adică fără să fi observat, înainte de-a ajunge la sfârşitul cărţii, că pe fila ei de început scria: “În trei zile lumea va fi devorată”.

în trei zile lumea va fi devorată, ed. Paralela 45, 2010, preţ: 9 Lei

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Daniel D. Marin pe Iulie 4, 2010 la 9:59am
mersi, deci e pe maini bune :)

de fapt, ambalajul nu valoreaza mai mult, evident. doar ca din pricina lui nu se mai ajunge cu adevarat la continut. bine ar fi ca si ambalajul si continutul sa fie din aceeasi liga valorica, dar, intr-adevar, de multe ori nu se prea intampla asa...
Comentariu publicat de Dăncuş Doru Ştefan pe Iulie 3, 2010 la 5:00pm
Toată posibila "glorie" a unui autor e posibilă doar campaniilor publicitare. Trăim într-o lume în care ambalajul valorează mai mult decât conţinutul.
Apropo Daniel, cartea ta a ajuns, mai trebuie doar ca d-na Bănescu să-şi facă timp să o ridice.
Comentariu publicat de Daniel D. Marin pe Iulie 2, 2010 la 4:25pm
cam asa e, din pacate. nu e cazul celor doua edituri, sau oricum nu e cazul celor doua carti. dar da, cele mai multe edituri publica o multime de volume slabe doar pt. ca autorii lor au bani si finanteaza publicarea. sigur ca sunt si exceptii: apar si carti bune "in regie proprie", de ex. cred ca Ioan Grosan si-a publicat ultimul volum pe banii dumnealui, la fel cativa poeti destul de respectabili, dar in general editurile profita mult de "pofta" autorilor de a publica. sau, mai exact, nu prea exista alternative pt. autori. (de pilda, doar vreo 20- 30 de carti de poezie pe an apar pe banii editurilor. in rest, celelalte peste o mie ghici pe banii cui?!)

e o realitate...

problema e ca si din alea 20-30 doar vreo 10 sunt bune. restul de inca vreo 10 dintr-un top onorabil (valoric) adaugandu-se dintre cele publicate pe banii autorilor...
Comentariu publicat de Daniel D. Marin pe Iulie 1, 2010 la 2:39pm
nu cred ca stie de aceasta postare, dar ii transmit mesajele de felicitare cand il vad. sper ca unii dintre dumneavoastra ati fost la lansare si aveti cartea lui Sorin cu autograf. dintre cartile de debut de anul acesta a lui mi-a placut cel mai mult. (iar dintre celelalte a Ofeliei, pe care nu stiu daca ati apucat s-o cititi, cartile ei au circulat mai greu)
Comentariu publicat de Gheorghe A. Stroia pe Iulie 1, 2010 la 1:28pm
Felicitari pentru carte. Este minunat că deşi scrii despre lucruri deloc uşoare, poţi să îţi păstrezi sufletul neatins de intemperiile din jur. Felicitări!
Cu drag, Gh. A. Stroia
Comentariu publicat de ada chifor pe Iulie 1, 2010 la 12:10pm
Il salut pe Sorin Despot! felicitari pentru Apasa!

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor