Arie Lamdan - un artist în orice situație

Arie Lamdan - un artist în orice situație


La a doua mea vizită la atelierul pictorului Arie Lamdan, am fost însoțit de două distinse doamne de la ICR Tel Aviv: d-na Cleopatra Lorințiu, și d-na Andreea Soare care manipula cu dexteritate camera foto și o altă camera video, cu mișcările agile ale unui scamator. De data aceasta, am întâlnit-o și pe Anne, soția pictorului, o femei mică de statură, dar vioaie, veselă și primitoare. Ochii ne-au fost repede furați de curtea verde și înțesată de statui, construcții năstrușnice, surprize, motociclete vechi ...ca într-o peșteră Aladin. Lamdan epuizează canvasul și  trece în spațiul înconjurător pe care îl modifică și cucerește.

Este o experiență similară cu vizita unui muzeu în aer liber. Mare parte a vizitei am petrecut-o în atelierul eclectic al pictorului și el înțesat până la refuz cu obiecte, amintiri, picturi, acuarele ...dar mai ales poveștile unui artist care se împletește total cu viața,  cu arta sa și emoțiile estetice . Fiecare obiect are o poveste aparte, fiecare tablou este motivat de un fragment trăit și metamorfozat de mâna maestrului într-o experiența estetică de neuitat.  Să luăm de pildă vizita sa în Shuk Ha-Pishpishim din Yafo, pe vremea când meșteșugarii ridicau obloanele și lucrau într-un spațiu ridicol de mic, plictisiți de zarva trecătorilor și curiozitatea cu care ochii acestora scormonesc  minunile orientului de la sfeșnice, lămpi, covoare, mobile și până la haine și bijuterii de epocă.  Iată la Lamdan acesta scenă  a enervării în care  meșteșugarul exasperat ridică ciocanul amenințând trecătorul curios. Dar în juru-i intrăm într-o lume abstractă, construită din obiecte și materiale indescriptibile care există, dar nu se organizează într-un spațiu coherent.  Fundalul este un  adevărat Jackson Pollock dezlănțuit. Forța este în privirea omului și în atitudinea de respingere a unui spectator care nu înțelege nimic din arta lui.

   Un alt tablou la care zăbovim este deconstrucția unui trup de bărbat în vârstă, sugerat de un baston asociat cu un trup static care nu participă la lumea din jur. Bustul și capul bărbatului, detașat de trup, a coborât  la nivelul mărunțișurilor existențialiste, unde omul este înconjurat  de țevărie, baloane de gaz, rufe puse la uscat, bidoane, ghivece cu plante uscate și ferestre demontate ale unui junk yard uriaș care continuă departe până în zare. Avertismentul vine de la cutia de lemn care înconjoară personajul din prin plan, care nu poate evada din dependența lui de loc și starea condiției sale umane.  


Arie ne mai arată o colecție nouă de acuarele, care și ele au haz , tâlc și trebuiesc înțelese. Fiecare piesă conține filozofie de viață, aluzii și se cere cercetată de aproape. Dar ochiul ne este furat de întregul atelier - bazar care conține ghirlande luminate ca de crăciun, păpuși, sticle goale de vin, animale de pluș sau tigve asamblate în construcții  imposibile de înțeles, fără povestea care o ascund. În altă cameră  am admirat presa de produs litografii care se produc în tehnica veche cunoscută încă de pe timpul lui Rembrandt, plecând de la folii de metal gravate și apoi folosite la transferul cernelii pe hârtie. Este o muncă migăloasă, de precizie, dar rezultatele sunt excepționale. Mă voi opri aici ca să lăsăm suficient spațiu reproducerilor pomenite.
Adrian Grauenfels
SAGA

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor