Aromă  de  sărbătoare

 

         Departe de casă, oriunde ne-am afla, în America, Italia, Spania, sau oricare ar fi țara de adopție, sărbătorile de iarnă trezesc în noi, vrând-nevrând, un dor aprig de plaiul natal și de casa părintească. Poate, în subconștient, doar pentru o clipă sufletul de adult suspiră după un moment din tărâmul copilăriei și a inocenței.

         Fără să vreau observ că, an de an, se pierde puțin din farmecul de odinioară, astfel încît modernizarea și stilizarea datinilor fac ca timpul crud, ireversibil, să ne de-a o stare de continuă melancolie. Trist, însă adevărat.

         În țările de rezidență, unde nu ai nămeți de basm, sănii trase de cai și cete de colindători, singurele legături, mai mult autoimpuse,  cu țara-mamă sunt bucătăria românească, biserica și tehnologia (internetul, parabolicele, telefonia, etc).

Nu știu de ce !

Însă, la majoritatea românilor din afară, cei cu dublă personalitate, în această perioadă a anului doar cârnațul, sarmalele, răciturile ,cu un păhărel de țuică,trimis din țară, sau vin, de la magazinul românesc,îi face să se simtă mai români. În rest, nu doresc să fie români sau părtași ai românismului. Se pare că, societatea în care ei cred că s-au integrat i-au schimbat. Lăsând deoparte că vorbesc stâlcit limba țării respective, nu le insuflă propriilor odrasle limba maternă, valorile românești și strămoșești, de parcă a fi român înseamnă a fi proscris.

         Știu că prioritatea actuală,într-o junglă a bunăstării materiale, ne-a adus până în punctul de a merge la „ Job ” inclusiv în zilele de sărbătoare, căci te plătește dublu , a făcut ca prosperitatea să strivească fărâmitura de umanitate cu care am fost înzestrați și ne-a angrenat într-un bulgăr de nevoi și necesități mai mult artificiale.

Am întîlnit - vorba aceea – români fericiți. Au case, mașini, bani,etc., însă le lipsește ceva.

Ce ?

Timpul fizic, familia, prietenii, tradițiile, ogorul,…ce mai, pilonii liniștei sufletești și a regăsirii într-un cadru terestru,original.

 

 

Sărbătorile moderne, ca alternativă la cele tradiționale, afectează personalitatea trecătoare a omului, fără a diminua conștiința tradițională pe care o avem în sânge. Așa se face, că o multitudine de compatrioți de-ai noștri se întorc acasă, de sărbători, pentru a își reîmprospăta memoria și spiritul cu ceea ce îi reprezintă de fapt ,oriunde s-ar afla.

Jocul de artificii, care cu fiecare an este tot mai maiestuos și mai bine elaborat, nu poate înlocui perdeaua de stele și jocul lin al lunii care ne este oferit gratis tot anul calendaristic, ca o lecție primordială a fericirii umane.

Doar gândul la căldura sobei, mirosul bucatelor fără E-uri( aditivi) și bucuria colindătorilor mă fac să mă simt trist.

De aceea, vorba unui cântec:

       “ Fie viața cât de grea tot mai bine-i în țara ta ”

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor