Caravana culturii române - un proiect complex și necesar !

Caravana culturii române în Spania
 
În data de 6 octombrie 2013 comunitatea românilor din Spania - mai precis  din Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea”  Valdemoro (preot paroh Dorin Cătălin Sas) - a avut parte de un eveniment deosebit:  ediția cu numărul 5 a proiectului „România din diaspora – caravana culturii române în Spania” - un proiect elaborat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). La această ediție au participat peste 100 de persoane. 
 
Proiectul “România din diaspora - caravana culturii române în Spania” este structurat în mai multe secțiuni:  o expoziție de carte românească (100 de cărți fundamentale din literatura română), o prezentare video cu 25 de personalități marcante din cultura română, un recital de muzica și o serie de lectura de poezie în interpretarea unor cunoscuți autori români. Scopul acestui proiect este să contribuie la păstrarea valorilor culturale, la o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și la îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania. Colaboratorii acestui proiect sunt scriitorii: Nina Vasile, Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Elisabeta Boțan, Sorin Dinco și artiștii: Cristina Maria Vlașin (voce) & David Sanz (pian). Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei. 
 
Penultima ediție a avut loc duminică 28 septembrie 2013 în localitatea Parla. Prima parte a programului - recitalul de poezie, prezentarea celor 25 de personalități din cultura română și expoziția de carte - s-a desfășurat în Parohia Sfânta Anastasia Romana unde preotul paroh Vasile Eugen Barz a găzduit cu bucurie acest eveniment. Sala din incinta bisericii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de români care a dorit să participe la programul cultural în care protagoniști au fost poeții Marius Gârniță, Marin Dumitrescu și Gelu Vlașin. Partea a 2-a  s-a desfășurat în sala mare a restaurantului Jose Vargas unde Cristina Vlașin (voce) și David Sanz (pian) au fost ovaționați la scenă deschisă de cei peste 100 de români prezenți la acest recital de muzică ! Piesa cea mai aplaudată a fost Mocirița în interpretarea de zile mari a Cristinei Vlașin cu aportul incontestabil a pianistului David Sanz
 
Cele 5 ediții ale caravanei s-au desfășurat în: Madrid - 7 iulie, Coslada - 7 septembrie, Leganes - 22 septembrie, Parla - 28 septembrie și Valdemoro - 6 octombrie. Următoarele destinații ale proiectului “România din diaspora - caravana culturii române în Spania” sunt: Barcelona - 12 octombrie și Villarrobledo - 27 octombrie.
 
* mai multe detalii puteți găsi pe blogul oficial al proiectului: http://lobby-rumania.blogspot.com.es/ sau în pagina facebook a proiectului: https://www.facebook.com/romania.din.diaspora

Vizualizări: 215

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de ilie adrian pe Octombrie 9, 2013 la 9:48pm

Felicitari Gelutu! Imi pare rau ca nu am putut veni nici in Leganes nici in Parla,pentru ca sunt acasa,

in tara.

Comentariu publicat de grecu constantin pe Octombrie 9, 2013 la 2:26am

Preot şi laici dovedesc că se poate ,ceea ce este un lucru foarte bun iar implicarea unor personalităţi literare gen Gelul Vlaşin,dă substnţă evenimentului!Felicitări tuturor dar şi MAE!

Comentariu publicat de caterina scarlet pe Octombrie 8, 2013 la 1:02pm

de ce sunt mai mândri de originile lor românești?pentru că se cred mai buni su chiar sunt mai buni decât cei care trăiesc în brambureala înscrisă în granițele naționale.ei acolo își demonstrează calitățile pe când la noi aici se întinde maidăneala și prosteala. deschideți numai puțin televizorul și dacă aveți puțin bun simț o să vă speriați ce emisiuni se difuzează, ce știri se transmit, cât analfabetism se găsește în redactarea unor informații. dar nu uitați și aspectul lățos al prezentatoarelor, zâmbetele tâmpite și gesturile mai bâlbâite decât vorbele.zice o prietenă de-a mea că vrea să-și dea doctoratul în psihologie, asta fiind specialitatea ei și să vină să profeseze în țară. deocamdată trăiește la Madrid, soțul ei e inginer petrolist. eu am avertizat-o, dacă ești o psiholoagă atât de bună pe cât zici, stai acolo,i că aici e caz de psihiatrie nu de psihologie. nu ai ce îndreota , e nevoie de pastile.  

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Octombrie 8, 2013 la 12:42pm

Toata aprecierea pentru astfel de proiecte, nu stiu de ce am senzatia ca romanii din diaspora  simt mai mult madria de a fi roman, sincere felicitari

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Octombrie 8, 2013 la 12:22pm

 Aprecieri deosebite pentru participanţi şi înalte consideraţii pentru întreaga activitate a  organizatorilor şi colaboratorilor Caravanei Culturii Române în Spania , pentru promovarea literaturii române şi artelor în Diaspora!..Felicitări!... G.A.S.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor