CU GÂNDU-N  BUZUNAR

Prof. dr.George Baciu

Carte sfinţită, bjiecuvâtat poetul

 

                                                              "Tot ce am, eu port cu mine"

                                                                                                                                                                                          Brias din Priene 642-577 î. Hr.

 

      Distinşi cititori  - domniile voastre cunosc  sau au intrat în posesia celui de al III-lea volum de poezii "Cu gându-n buzubar" pe care prof. dr. George Baciu a avut onoarea să-l lanseze pe 22 Mai 2013 la UNESCO, unde confratele Constantin Voiculescu i-a făcut o prezentare foarte frumoasă, iar actriţa Doina Ghiţescu a citit cu mult har din cartea sfinţită în care găsim buchete de flori nestemate (păstrate de poet în sertarul unei inimi sensibile), un dar de suflet  pe care ni-l face cu talent, inspiraţie şi iubire pentru semeni şi natura înconjurătoare. Întrebarea pe care şi-ar pune-o fiecare dintre noi, ar fi: de ce cu gândul în buzunar? Prof. dr. George Baciu având ca pregătirea universitară "filosofia", dascălul care-şi petrece viaţa de ani buni la catedră... a căpătat experienţă, a cules înţelepciunea omului care, mai presus de dobândirea de bunuri materiale (această fiinţă binecuvântată de Dumnezeu) este posesorul unei bogăţii spirituale incomensurabile, pe care n-o poate pierde pin oricâte greutăţi ar trece, fiindcă gândul îl însoţeşte în permanenţă, iar ca exempu vă pot oferi pe marele filosof al antichităţii - Bias din Pirene care, fiind întrebat de concitadinii săi (când toată lumea oraşului, cucerit de perşi, fugea îngrozită  şi încerca să-şi ia cu ei toate averile): "Cum poţi fi liniştit şi nu iei nimic?" iar el a răspuns: "Tot ce am, eu port cu mine".  Citind filă după filă şi lund aminte, cu mult drag, la drumul gândului străbătut (alături de poet) pe cărări poleite cu lumină diamantiferă ce se pierd prin pădurea tinereţii şi tot urcă spre culmile vieţii, atingând acele piscuri măreţe unde (cu puterea lui) a sedimantat, ca într-un fagure, sentimente, ideii, trăiri, dorinţe, suferinţe, "zile cu trei sori în frunte" , bucurii, iubiri trecătoare sau nostalgii cu dureri sufleteşti, cânece ce au legănat copilul în copaia de sub nucul umbros; apoi "când elev eram şi ascultam" doina scumpă  care a însoţit soldatul să meargă în armată, pe câmpul de luptă, şi balade strânse-n vatra dorului "ca trei fraţi dintr-o tulpină" trezind în poet mândria românului ce-şi ară locul, îl însemânţează şi-i culege roadele existenţei sale, iar faptele de vitejie al înaintaşilor îi sunt prilej de-a râde-n zori de zi fericit.

Dacă e într-o  sfântă Vineri, după apus (când soarele stropeşte în culori de curcubee după geana munţilor) cu dragoste de poet neîntrecut al comparaţiei, personificării şi hiperbolei nebănuite... îşi scoate inima şi o aşează în balansoar şi, ca să nu răcească, o înveleşte cu o "felie" din linţoliul razelor de lună, iar ca să se liniştească "inimă ce mi te zbaţi?..." îi pune gândul ca pe o floare în buzunar.

    Ca să scuture praful zilelor din suflet, poetul care aude cum tuşesc rândurile melancoliei, ca un grădinar mulţumit de rodul lujerului care a dat fructe dulci, ca să nu se plictisească... începe şi gustă afrodisiacul elixir la fiecare prânz, răcorindu-şi buzele însetate de iubire. Şi tot ne duce gândul prin palate fermecate, unde "frumuseţea este freită de ochii pizmuitori şi stă în pivniţa tainică" pe care poetul o cântă şi este extaziat de refexele oglinzii care o priveşte şi-i admiră măreţia acestei fiinţe seducătoare, amintirea. Dacă are ceva mai nobil să-i arate "şăgalnicei inimi" , se aşează în genunchi, priveşte în el ca într-un lac plin cu nuferi unde vede "buzele inimii" ce s-anvrednicit să sărute povara dimineţii din plânsul tăcerii, înainte de-a se trezi la viaţă satul. Înrobit de armonia sunetelor diafane ce se aud prin luminiş de codru, şopot de izvor fermecat, gungurit de turturele, chemări de cuc singuratic, tril de privighetoare ce trezeşte locatarii din lunca Râului Doamnei, poetul se opreşte în marginea drumului în faţa Crucii pe care o asemănă cu "tine" - cântec fără de cuvinte.

      Dacă mă duc în lumea geto-dacică, tocmai la Tomis, oraşul de la Pontul Euxin, acolo unde în primii ani ai secolului I d.Hr. a trăit şi a fost însoţit numai şi numai de gândul  său, singurul care i-a rămas prieten până la moarte lui Ovidiu Publius Naso care spunea: "...Oricât ar fi cezarii de puternici, şi chiar zeii în măreţia lor, nu au puterea să-i răpească omului această comoară care-i încălzeşte inima, POEZIA, iar de-i scrisă pentru generaţiile viitoare va fi mai tare decât firul ce rugineşte sau piatra ce-oi roasă de picătura de apă" - filosofie însuşită de poetul George Baciu, conştient fiind că bogăţia ideiilor aşternute în carte devin nemuritoare.

    Sigur că un vis poate să-i dea omului o prevestire ori îl face să trăiască în lumea fantastică a umbrelor, să-şi întâlnească pe cei dargi ce s-au dus în lumea celestă, secţiune a gândului explorată cu îndemânare de un condei educat, ne arată şi altă faţetă a existenţei noastre.

Dacă la începutul expunerii mele arătam că gândul este ca o umbră ce ne însoţeşte, George Baciu ni-l  prezintă "ca o petală căzută pe ochiul rădăcinii cu care mă pipăi" , şi-l roagă să-l cheme "încet şi tandru cu numele de alatăieri, cu amurgul de ieri, cu zvonul pământulzi neliniştit pe crucea de gând răstignit".

Dragostea care-i dă fiori poetului se materializează într-o zeiţă superbă pe care, înflăcărat precum zeul Amor, este nerăbdătror s-o strângă  la piept ca pe o "lacrimă de post, făcând mătănii în fiecare dimineaţă cu chip de prescură" - şi o dumnezeieşte pentru eternitate.  În extazul adoraţiei, dragostea o ţine "în dinţi, în mansarda inimii" , altfel ar sufocau-o dacă nu i-ar da libertatea să se bucure de lumina cerească, fiindcă în aceeaşi situaţie de beatitudine se găseşte şi sufletul ce-şi "piaptănă părul ca o ploae" irizată care cântă armonii celeste pe notele primăverii timpurii.      Cititorule, făţi timp să pătrunzi în labirintul gândului odihnitor care îşi găseşte alintare când ascultă "oftatul norilor înlăcrimaţi ce stau  închişi în prăvălia de la marginea zăvoiului" pe lângă care se tot duce-n dor şi jele cu lacrimile lui, izvorul fermecat... chemat în albia Râului Doamnei - mamă iubitoare a domniştenilor.

     Pe lângă cele relatate despre măiestria autorului, înrobit de gândul creator, prof. dr. George Baciu -  printre pagini se văd dantelării grafice semnate de maestrul Cucu Ureche, un vizionar de clasă dar şi profund cunoscător al stărilor sufleteşti care l-au marcat pe scriitor în făurirea acestui volum de poezii unice ca formă de existenţialitate a noţiunii filosofice "gândul" ; parcă ar fi desenat şi cuprins într-un curcubeu ce a luat forma unei rame a ubui  tablou ideatic (colţ de suflet omenesc) pictat  în cele mai mici detalieri al trăirilor oricărui locatar al planetei albastre.

Aţi putea să vă imaginaţi cum "inima ierbii îl strângea de mână şi suferea de dorul coasei" când roua dimineţii îi prevestea o zi de vară caldă, dar şi speranţa (chiar dacă iarba e secerată) că în următoarele zile "cu stropi dătători de viaţă" , câmpia va fi din nou un lan unduitor în bătaia vântului, îşi va primi îndrăgostiţii care vor respira cu nesaţ aroma de "fân coit" rânduit în căpiţe? Dacă aţi reuşit această performanţă de-a transforma cinematografic în imagini (panoramice) splendoarea versului... alături de poet, veţi constata cum "copacul are emoţii impertinente" fiind martorul atâtor "secrete" pe care le-a păstrat în foşnetul frunzelor plecate în sanctuarul toamnei, a căror umbră va răcorit când stăteaţi îmbrâţişaţi şi nu gândeaţi că eraţi spionaţi.

    Şi tot mergând pe firul povestirii plină de taine melancolice, puteţi să admiraţi "zilele cu ochi albaştri şi asculta vântul care-şi striveşte aripile" în acoperişul caselor, în buclele de păr ale iubitei, în poarta casei, în prispa cu muşcate şi, obosit de câţi obrăjori a sărutat, cât de mult mi-a alergat, merge să se culce sub bolta viţei-de-vie care a crescut în teiul de la drum, de creanga căruia se mai văd şi acum sforile leagănului copilării noastre.

Aş putea să adaug câteva versuri care-s rezultatul inspiraţiei de moment:

Gândule, tu n-ai odihnă?

Ce-i cu tine, frate drag!...

Ia priveşte-te-n oglindă,

Cum stai singurel pe prag... şi nu observi "secera lunii care taie şoaptele stelelor rămase văduve în iatacul cu poveşti de adormit copacii"  ; mai bine ai trage storul peste geana ochilor şi lasă întunericul peste pleoapele ochilor ca să pot dormi în pace, (i-a zis poetul).

... Şi iar se-ntoarce poetul, din lungile-i peregrinări, la "fântâna dorului" unde seara "năvăleşte cu miros" de apă cristalină atinsă de rumene buze ce s-au răcurit din elixirul vieţii, ocazie excepţională pentru graficianul Cucu Ureche să ne arate un făt-Frumos înfăşurat  în mreajele Cosânzeneicare şi-a pus la capătul cumpenei de la fântână inima sa, şi-i atât de "grea" că scoate găleata cu apa "fericirii" din adâncurile "izvoraşului Dragosea".

   În speranţa unei înţelegeri aprofundate  a gândirii poetului, care şi-a luat o srcină extraordinar de grea în a despica fiecare rază a vieţii omului (făcând o analiză spectrală uimitoare) "... Fiul Domnului e rază de lumină lăsată pe pământ" supusă unei imense multitudini de aspecte şi stări patologice (de la vis, trăire, iubire, deznădejde, ură, boală, înţelepciune, fericire... până la moarte), vă las ca domniile voastră să-i simţiţi tăria aromei seducătoare în a afla "Puterea Gândului" şi sper ca să am bucuria a recenza o viitoare apariţie de poeme, semnate de un domn, domneşteanul GEORGE BACIU.

 

                                                          Scriitor-compozitor Marin

                                                                       Voican-Ghioroiu.

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor