Cioran, un clasic al deznădejdii (VI)


Cioran, un clasic al deznădejdii (VI)

 

„N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzaţiilor mele.” E. M. Cioran

 

O excepţionalǎ colecţie de documente și manuscrise

Spuneam în urmǎ cu ceva timp, în nota de subsol pe care o dedicam unei scurte (mult prea scurte pentru semnificaţiile extrem de adînci ale gestului nepereche al unei persoane) prezentǎri a omului de afaceri George Brǎiloiu*, cǎ domnia sa, printr-o întîmplare fericitǎ, a fost acela care, contra sumei de 507.500 de euro și-a adjudecat întregul fond însumînd 123 de documente și manuscrise aparţinînd lui Emil Cioran, scos la licitaţie la Paris, în 7 aprilie anul acesta, în preziua împlinirii a 100 de ani de la nașterea gînditorului român. Mulţi dintre cei care vor citi rîndurile de faţǎ se vor întreba, pe bunǎ dreptate, de ce o „întîmplare fericitǎ”? Pentru cǎ omul nostru, cu doar o zi înaintea desfǎșurǎrii licitaţiei de la Paris, aflîndu-se în România în mașina sa și ascultînd „Radio France Internationale”, a aflat dintr-un interviu cum un om de culturǎ francez blama statul român de o neimplicare impardonabilǎ în acest extrem de important eveniment pentru cultura noastrǎ, în care era scoasǎ la vînzare o „excepţională colecţie de documente și manuscrise aparţinînd filosofului român Emil Cioran” (cum se putea citi în catalogul licitaţiei desfăşurate la Hotelul „Drouot Richelieu”, de altfel un loc devenit legendar pentru licitaţiile pariziene, într-o sală de 200 de metri pătraţi în care se strînseserǎ în jur de 30 de persoane). Revoltat de cele auzite, dl Brǎiloiu s-a hotǎrît pe loc și a angajat telefonic un broker specializat, în acest fel reușind sǎ se înscrie la licitaţie pe ultima sutǎ de metri, cum se spune. Aceasta a fost întîmplarea, extrem de simplǎ, cum glǎsuiește cîntecul iar în ceea ce privește finalul ei fericit (pentru noi și cultura noastrǎ urgisitǎ) și el fusese hotǎrît ad-hoc, deoarece dl Brǎiloiu știa dintru început cǎ-și dorește sǎ achiziţioneze tot.

  

Culturnicii români dorm pe ei

Brokerul meu a licitat la toate piesele și a adjudecat 80% din fond. La finalul licitaţiei m-am folosit de regulament și am invocat dreptul de a cumpǎra și piesele pe care le licitaserǎ și ceilalţi. Și atunci am supralicitat și am achiziţionat întregul lot”, a mǎrturisit omul de afaceri român într-un interviu acordat cotidianului „Adevǎrul” la numai douǎ zile dupǎ încheierea licitaţiei. Și asta în timp ce în ţarǎ, ministrul culturii, dl Kelemen Hunor se scuza lamentabil: „Nu am ştiut de licitaţie, în ultima clipă am aflat şi nu am avut cum să participăm la licitaţie.” Asta în condiţiile în care purtǎtorul de cuvînt al Ministerului de Externe informase încǎ din luna februarie Ministerul Culturii de aceastǎ punere în vînzare, așa cum vitupera la doar douǎ zile de la încheierea licitaţiei dl Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român (ICR), o altǎ instituţie degeaba a statului, care a rǎmas inertǎ, diriguitorii ei invocînd cu aceeași indolenţǎ faptul cǎ nici ei nu au fost informaţi în timp util. De parcǎ dl Patapievici nici n-ar avea o emisiune**sǎptǎmînalǎ  (plǎtit fiind tot din bani publici) la Televiziunea Românǎ, instituţie participantǎ, de altfel, la licitaţia de la Paris și de unde ar fi putut afla la timp! Au cine ar fi trebuit, mǎ rog, sǎ-i încunoștinţeze pe toţi acești funcţionari publici mucegǎiţi, o gașcǎ de culturnici care zace pe salarii babane plǎtite din banii noștri, ai contribuabililor adicǎ, ocupînd jilţuri atît de comode cǎ mai tot timpul moţǎie în ele? Se vede treaba cǎ pentru ‘mnealor, signor Guglielmo Marconi încǎ n-a inventat radioul!

 

Dar s-a ridicat pe vîrfuri alde premierele Boc, care cu o naivitate vecinǎ cu prostia și-a pus repede mîna-n cap, precum tutorele sǎu chel de la Cotroceni și-a agrǎit pre o limbǎ numai de dumnealui știutǎ: „Felicit gestul lui Brăiloiu şi alţii să-i urmeze exemplul”, a fonfǎit în favor de lume pigmeul nostru naţional. Cum adicǎtelea sǎ feliciţi un gest, coane Milicǎ? Poate sǎ-l feliciţi pe dl Brǎiloiu iar pe gest doar sǎ-l saluţi, sǎ-l admiri, sǎ te bucuri ori sǎ te crucești de el… Cît despre alţii care sǎ urmeze exemplul dlui Brǎiloiu, n-are rost sǎ mai dezvolt subiectul, cǎ mǎ apucǎ amocul…

 

„Mi s-a pǎrut normal sǎ cumpǎr tot…”

Bref, dl George Brǎiloiu a supralicitat și, în final, a achiziţionat toate documentele. Chiar cu riscul de a provoca isterie în rîndul celor 30 de prestigioși licitatori prezenţi (colecţionari, reprezentanţi ai unor universităţi şi institute de notorietate din Europa). „(…) a fost un motiv de enervare pentru cǎ erau agenţi care veniserǎ la licitaţie special pentru un anumit documet sau manuscris și licitaserǎ de douǎzeci de ori și noi puneam peste și peste.” Ce-a facut omul nostru în clipa în care a aflat cǎ a cîștigat licitaţia? A rǎsuflat ușurat și a comis un gest absolut normal: a deschis o sticlǎ de vin bun. Pentru cǎ, nu-i așa, orice victorie, trebuie sǎrbǎtoritǎ cum se cuvine. Era, așa cum avea sǎ declare ulterior, bucuros foarte cǎ și-a îndeplinit o dorinţǎ. Da, dar ce dorinţǎ! Și și-a spus în sinea lui, în cel mai firesc mod cu putinţǎ: „Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială”. Nu bǎnuia în ruptul capului cǎ gestul sǎu se va bucura în rîndul multor români (și nu numai!) de o asemenea rezonanţǎ.  (va urma)

 

Bogdan Toma

 

 

 

* Cioran, un clasic al deznǎdejdii (IV)

**„Înapoi la argument” pe TVR Cultural

Vizualizări: 39

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Iulie 24, 2011 la 9:02pm
Nu știu nimic despre domnul George Brăiloiu, dar prin gestul său merită toată stima  și recunoștința mea și nu numai,....chiar a poporului român despre care Cioran nu avusese o părere prea bună.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor