COLIVA NAŢIONALĂ

La noi, la creştini, dincolo de fireasca durere a des­păr­ţirii, mortul aduce şi foloase… Pomenile, de pildă, sunt o formă de câştig pentru cei rămaşi în viaţă, iar dis­pariţia cuiva, în general, creează un loc ce trebuie nea­pă­rat ocupat de altcineva.

Şi în politică se întâmplă la fel!

Am visat zilele trecute că mă aflam la parastasul unui Partid politic. Adunare mare, oameni cu nume cunos­cute, aplauze ca pe vremea Odiosului şi cuvântări (de părere de rău după decedat) dintre cele mai specta­cu­loase.

Nu mă pricep la politică şi atunci am stat mai mult la parastas pentru imensa Colivă ce ştiam că se pre­gă­tise decedatului.

Coliva politică are, dacă-mi permiteţi, un gust spe­cial, un miros aparte, o prezentare emoţionantă şi se serveşte de fiecare dată cu mult fast şi cu prefăcută du­rere de cei care au ucis Partidul politic respectiv.

Am întrebat bucătarul care se ocupase cu prepa­ra­tele culinare dacă ştie din ce este făcută o astfel de Colivă şi mi-a spus cu nonşalanţa celui care abia aşteaptă să pre­gătească şi altfel de colive că pentru el, ca specialist în funeralii politice, nu compoziţia Colivei are impor­tanţă, ci „ingredientele ce se adaugă fac toată faima”…

Aşa am aflat, de pildă, că la Coliva politică platoul se ornează mai întâi cu „minciunele”, un fel de bom­boane mici, viu colorate şi extrem de dulci peste care se aşază „o pastă roşie de ideologie obligatoriu stângistă”, pudrată cu „prafuri albe de speranţe deşarte”, după care se aşază fiertura specială din făină de grâu, obligatoriu din import, conform toanelor Partidului decedat, peste care se toarnă din belşug un fel de „ciocolată electo­rală” ieşită din garanţie, ca o dovadă clară că Decedatul Partid nu se va mai întoarce de la groapă niciodată.

 Sigur, mi-a zis maestrul bucătar, toată Coliva asta specială, are în compoziţia sa o esenţă de dor de ducă plăcut mirositoare şi, după voia celui ce a fost preşe­din­tele Decedatului, se mai adaugă câteva picături din su­doarea fostelor aplauze de pe vremea când Decedatul se simţea bine şi conducea Ţara!

Ca unul care ştie totuşi cum se pune de-o Colivă poli­tică, am rămas uimit când am aflat că la actuala Colivă i se spune Naţională, că este ceva mai mult decât o simplă Colivă de Partid, că are foarte mulţi îndureraţi şi, ceea ce este mai trist, are şi mila unui Popor des­cu­rajat, pă­că­lit, minţit, batjocorit, umilit…

Am crezut că maestrul bucătar ar fi vrut să spună „ura” unui Popor… dar m-am înşelat!

– Domnul meu, a zis maestrul bucătar, Poporul ăsta are simţul iertării şi, acolo unde ar trebui să pună ură, el pune milă, acolo unde ar trebui să pună foc, el să­deşte flori, acolo unde ar trebui să judece şi să con­damne, el zâmbeşte şi cântă… Din această cauză, la noi, la români, Coliva politică nu este tocmai un semn al morţii, al tre­cerii în nefiinţă… Nici n-o să ştiţi când „mortul” înviază şi prin tot felul de alianţe, care mai de care mai împo­triva firii, ajunge iar la guvernare şi iar se ocupă de binele Poporului, de fericirea noastră atât de nefe­ri­cită… Din cauza asta nu punem lumânări la o astfel de Colivă şi niciodată nu aducem preoţii… Coliva Naţională de azi poate fi foarte bine Actul învierii de mâine… Înţelegeţi ce vă spun?

N-am răspuns la întrebare.

Şi ca să fiu sincer nici nu prea ştiu cum se poate răs­punde la o astfel de întrebare…

Speriat, am luat o lingură din Coliva politică a ulti­mu­lui Partidului proaspăt decedat şi am aruncat-o la câinii ce se plimbau, ca şi noi, nedumeriţi, prin curtea răposatului!

18 octombrie 2010


Vizualizări: 117

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Veronica Carjeu pe Februarie 19, 2014 la 4:28pm

Coliva politica...frumos spus! Felicitari!

Comentariu publicat de Becheanu Victor pe Februarie 18, 2014 la 10:27pm

  În loc de morală se potriveşte epigrama: Tratament preventiv -,,Voi, români loviţi de SIDA, //

  Stăpâniţi-vă obida,// Că plăteşte România // Ortul popii şi tămâia!"

  ( din vol.,,O lume...sucită!", ed. Silvania, Zalău, 2012, autor Victor Becheanu)

Comentariu publicat de milica furtuna pe Februarie 18, 2014 la 8:30pm

In spatele umorului fin se ascund adevaruri triste . "Coliva nationala " reprezinta prinosul  "fericirii noastre atat de nefericita ".

Pretuire si consideratie pentru scrierile dumneavoastra .

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor