Constiinta de sine nu e actiune ( o stiinta a sinelui )

A fost odata un peste cu talent metafizic care se intreba „ oare mai e ceva dincolo de firul apei, acolo sus, de partea cealalta ?„

Starea de constiinta ar putea fi evaluata dintr-o singura privire. Putem sa ne observam din exterior ca pe o statuie care respira, putem ramane atenti, asculta si observa, astfel incat sa devenim constienti de starea noastra la un moment dat. Repetarea psalmilor din unele practici spirituale duce la acelasi efect. Respiratia si ritmul ei determina schimbari eficiente ale mintii, ale starii de constiinta. Prin afirmatii repetate putem ajuta mintea sa ramana fixa, imobila, atenta si echilibrata. Aceste secvente de cuvinte se impun ca un distantier intre sine si minte, permit sinelui observarea atenta si libera a mintii, ii confera o modalitate de autocontrol.

Fiecare lucru, loc, eveniment poate avea o semnificatie psihica dincolo de cea aparenta. Fiecarei imagini exterioare ii corespunde una interioara care evoca in noi o realitate mai adevarata si mai profunda decat cea traita prin intermediul simturilor. Acesta este de fapt si sensul simbolurilor, miturilor si legendelor. 

„ Eu sunt dorinta din inima oamenilor ( Krishna Gita ) „ Gustul apei, lumina solara, sunetul propagat in spatiu si mesajul scrierilor sacre, virilitatea, parfumul pamantului, stralucirea flacarilor ... „ ( definitia sinelui )

„ Sunt viata tuturor fiintelor si austeritatea ascetilor, semintele pamantului, inteligenta, curajul si forta celor puternici „ ( Krishna)   

Maestrii vechilor culturi ne indrumau sa traim o viata in care ne putem regasi, care ni se potriveste, in care sa ne recunoastem propriile convingeri si caracteristici.

Fiecare dintre noi face din fiecare lucru, loc, persoana, eveniment, ceea ce vrea, il transforma in lucrul de care are nevoie la un moment dat. Nimic nu e mai nimerit decat Imaginatia pentru a vedea realitatea. 

Universul e un tot, un intreg, e unic in esenta sa, nu e o suma a unor parti. Partile lui componente reflecta doar intregul.

Mintea e o forta impresionanta, sustine viata la fel cum poate sustine si vindecarea. In evolutia sa omul tine sa ajunga sa domine in mod constient materia. 

Au fost epoci in care cel mai potrivit stil de viata era pelegrinajul, un ritual prin care corpul intra in armonie cu natura din jur si mintea era in pace.

Atunci cand toate elemente vitale, focul interior si functiile individului sunt in echilibru, mintea ca si simturile, implicit starea sufleteasca e aceea de liniste. Prin urmare armonia prin realizarea de sine ar fi adevarata cale a sanatatii inteleasa in mod integral, olistic.

Universul e compus din diferite elemente, aceleasi elemente (pamant-aer-apa-foc-eter) care se manifesta si in interiorul corpului, in baza a trei principii precum stabilitate, compasiune si echilibru. 

Sinele e pus asadar in fata faptului ca totul e Dumnezeu. Tot ceea ce facem e Dumnezeu. Sensul de forta care deriva dintr-o alegere precum puritatea sufleteasca e aproape egal cu placerea in sine.

In unele culturi se afirma ca omul sigur de sine si pe deplin hotarat poate prinde un tigru si-l poate mulge. 

Exista doua moduri in care mintea poate fi inselata. Crezand in ceva ce nu e adevarat si neavand incredere ca ceva e adevarat. ( Kierkegaard )

In acelasi fel moartea nu e decat o poarta, e reversul, e o imagine rasturnata a nasterii. Se poate vorbi de o nenastere. Vazuta dintr-o parte e o sosire, din cealalta parte o iesire. 

Daca vrem sa intelegem ce e intr-adevar starea de constiinta trebuie sa ne gandim ca intreg Universul e patruns de o stare de constiinta.

Sentimentele, intuitia, sunt cea mai buna cale pentru a intelege realitatea.

Pentru a da nastere Sinelui, care e constiinta pura, mai intai trebuie ucis Eul.

O pilda destul de elocventa e aceea a pestelui cu talent metafizic care se intreaba ce ar putea fi dincolo de firul apei. Calmand mintea, ascultand vocea interioara, intuitia poate deschide calea constiintei. Starea de constiinta e ceea ce suntem iar moartea nu e decat o parte din infinita perfectiune.

Observand cu detasare gandurile, amintirile, imaginile, visele si cuvintele intelegem ca nu suntem nimic din toate acestea tocmai pentru ca noi insine le putem schimba.

Atunci cand ai nevoie de un raspuns cel mai simplu e sa fixezi mintea si sa privesti detasat lucrurile. In acelasi fel se poate pune si intrebarea „ Ce e adevarul ?„

„Pentru a afla adevarul mai intai ar trebui sa bei toata apa dintr-un rau dintr-o singura sorbire. Atunci vei avea raspunsul.„

Secretul e procesul in sine, procesul care ocupa mintea in cautarea unei solutii. Raspunsul unei intrebari imposibile e tocmai paradoxul care ocupa mintea ca intr-un koan japonez „Care e sunetul unei singure maini care aplauda ?„

Refuzul automatismelor mentale e alegerea cea mai buna. 

Emotiile, aroganta,mania, disperarea, ura si iubirea, starea de seninatate, toate exista in noi insine. A te indoi de propria identitate, a pune totul sub semnul intrebarii e modul cel mai nimerit de a unifica Eul cu Sinele. „Eu sunt totul si Totul e in mine.„

Contactul cu totalitatea existentei e calea spre o stare inalta de constiita. Viata si moartea devin astfel doua aspecte ale aceleiasi existente. Eu nu sunt Eul, sunt constiinta. Numai in acest fel Moartea devine o mare Maestra.   

In legatura cu Stiinta Sinelui (Self Science 1978) trebuie stabilite mai multe componente importante pentru a defini starile de constiinta ... observarea propriilor sentimente, recunoasterea lor, alcatuirea unui vocabular pentru sentimente si recunoasterea raportului ganduri-sentimente-reactii.

Nu e deloc de neglijat faptul ca nu exista si nu a existat o adevarata Educatie a emotiilor.

Capacitatea de a hotara, examinarea propriilor actiuni si intelegerea consecintelor lor e esentiala. Se impune astfel facultatea de a intelege daca o hotarare e dictata de gand sau de sentiment. Aceasta e o mare abilitate. Pentru a avea un anumit control asupra starilor emotive e important sa aiba loc o discutie interioara cu scopul de a descoperi mesajele subliminale. Acelasi lucru e valabil si pentru capacitatea de a intelege ce sta in spatele unui sentiment, de exemplu sensul de jignire care e strans legat de manie. In acest fel se vor gasi moduri de a stapani temerile  si amaraciunile. Invatand sa pretuim felurile diferite in care alte persoane privesc realitatea, asumand un alt punct de vedere, putem ajunge sa intelegem sentimentele si preocuparile lor, sa amplificam in consecinta propria stare de constiinta. 

Comunicarea e o componenta esentiala. Nu e usor sa poti vorbi in mod eficient despre emotii si sentimente. A sti sa pui intrebari si sa asculti raspunsurile suna banal insa e o adevarata maiestrie. Distinctia intre ceea ce o persoana face-spune si propriile noastre reactii-pareri in legatura cu asta e cheia unei comunicari autentice. Deschiderea mentala incepe cu aprecierea unor relatii deschise si consolidarea increderii. Numai asa putem intelege in care circumstante putem vorbi despre propriile emotii fara a ne asuma riscuri. Se dezvolta prin urmare o alta abilitate care ajuta la recunoasterea unor modele tip in propria viata interioara-emotionala si in relatiile noastre. Se pot recunoaste modele asemanatoare si la cei din jur.

E ca si cum intr-o confruntare cu altcineva ne-am putea privi ca intr-o oglinda propriile calitati si defecte. Si fiecare noua relatie sociala care apare e o noua reflectare a propriei personalitati. Putem decide de a ne ghida astfel spre o autocunoastere profunda si de a realiza propriul Sine. Fiecare noua experienta e o incercare noua in definirea sinelui.

Acceptarea de sine, orgoliul, autostima, recunoasterea propriilor atuuri si slabiciuni constituie tot atatea stari de constiinta. Aici se incadreaza si autoironia, capacitatea de a rade de noi insine, considerata o inalta forma de inteligenta. 

Bernard V. von Bulow, alias Loriot, e fara indoiala unul dintre actorii comici cei mai indragiti in Germania. El si-a pierdut mama la doar sase ani. Cat despre tatal lui, un ofiter prusac, Loriot povesteste cat de abil era in a ridiculiza propriile insuccese. Tocmai aceasta caracteristica a fost aleasa pentru protagonistul sau, un omulet gras cu nasul cat un cartof, un personaj tragi-comic tipic pentru comportamentul de tip burghez. Loriot si-a dorit ca prin intermediul acestui personaj sa produca o schimbare de comportament la nivelul intregii natiuni.

A fi responsabil recunoscand consecintele propriilor decizii si actiuni nu e de neglijat intr-un curriculum al Stiintei Sinelui ( The Subject Is Me 1978-Karen F. Stone ).   

Increderea de sine si afirmarea propriilor interese si sentimente fara manie sau pasivitate e un punct important in definire componentelor introspective. Colaborarea si capacitatea de a te integra in dinamica unor grupuri diferite poate indica modul si timpul adecvat luarii de atitudine sau subordonarii. Abordarea leala dezvolata o capacitate importanta, aceea de a gasi solutii intr-un conflict. Acelasi lucru e valabil si pentru tratarea compromiselor, astfel incat ambele parti sa fie multumite - lucru destul de complex. 

In Stiinta Sinelui atat abilitatile emotionale cat si cele cognitive sunt necesare unui colocviu interior. Un „dialog interior„ se impune pentru intarirea caracterului, pentru a infrunta o discutie sau pentru a pregati argumentele. 

Karen F. Stone in „Self Science„  prezinta multe alte instrumente utile pentru o introspectie eficienta si un bun echilibru emotional, pentru interpretarea semnalelor sociale si recunoasterea influentelor lor asupra comportamentului. O Stiinta a Sinelui va tine cont de capacitatea de a intelege perspectiva interlocutorului, de atitudinea pozitiva fata de viata si de autoconstientizare in scopul dezvoltarii unor asteptari realiste. Abilitatile verbale dezvoltate in consecinta vor implica reactii eficiente la critici si rezistenta la influentele negative.

In 1995 Daniel Goleman clasifica magistral emotiile in impulsuri si planuri de actiune cu intentia de a defini un nou tip de Inteligenta. Capacitatea de automotivare, urmarirea unui obiectiv, controlul impulsurilor si amanarea recompensei definesc formele de baza ale autocontrolului inteligent. Starile sufletesti pot fi astfel modificate, iar suferinta care impiedica gandirea poate fi evitata. O abilitate esentiala ar trebui cultivata inca din copilarie pentru a culege roadele la o varsta adulta si anume capacitatea de a depasi frustratrea. 

Pentru a putea vorbi despre o inteligenta interpersonala trebuie dezvolatate diferite abilitati precum dispozitia la leadership, capacitatea de a alimenta relatii si de a conserva prietenii, puterea de a elabora conflicte si analiza relatiilor sociale. Cooperarea sta tot aici, in stiinta de a interactiona.   

Inteligenta interpersonala e capacitatea orientata spre interior si centrata pe abilitatea de a construi un model realist despre sine care sa fie folosit ulterior pe parcursul vietii. Cheia de acces spre propriile sentimente si capacitatea de a le diferentia se sprijina tocmai pe acestea cu scopul de a le refolosi drept orientari in comportament.

Cheia Inteligentei emotionale este tocmai constiinta de sine. Socrate explica aceasta forma de constiinta ca pe abilitatea de a recunoaste un sentiment exact in momentul in care ia nastere. La baza oricarei realizari sta tocmai puterea de a gasi motivatii mereu noi, de a intarzia obtinerea compensatiilor si blocarea impulsurilor. Cu cat suntem mai abili sa intram intr-o stare de constiinta constanta si concentrata cu atat rezultatele activitatii noastre vor fi mai reusite. O supraveghere atenta si continua a propriilor stari interioare poarta numele de constientizare de sine. Mintea observa si studiaza experienta si emotiile. Acest tip de atentie e impartiala si in echilibru (Freud). Din moment ce Ego-ul observa, atentia constata in mod impartial tot ceea ce traverseaza starea de constiinta. Ca un martor care observa evenimentele, atentia nu e reactie. 

La fel Constiinta de sine nu e actiune.

    

            

                      

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Iunie 11, 2020 la 8:51am

Motto:Nimic nu e mai nimerit decat Imaginatia pentru a vedea realitatea… In evolutia sa omul tine sa ajunga sa domine in mod constient materia… Tot ceea ce facem e Dumnezeu… Exista doua moduri in care mintea poate fi inselata. Crezand in ceva ce nu e adevarat si neavand incredere ca ceva e adevarat.   Pentru a da nastere Sinelui, care e constiinta pura, mai intai trebuie ucis Eul… Observand cu detasare gandurile, amintirile, imaginile, visele si cuvintele intelegem ca nu suntem nimic din toate acestea tocmai pentru ca noi insine le putem schimba… Ce e adevarul?… Raspunsul unei intrebari imposibile e tocmai paradoxul care ocupa mintea ca intr-un koan japonez „Care e sunetul unei singure maini care aplauda?„ (din articol)

 Notă: mă opresc doar la aceste câteva citate, deoarece la acest comentariu al meu ar fi trebuit să pun la motto… TOT ARTICOLUL!

Interesant articol care priveşte viaţa din puncte de vedere diferite.

Eu privesc ştiinţific viaţa, dar criticând biblic ŞTIINŢA, adică raţional.

Rugăminte: eu am emis o nouă teorie şi, “pentru a avea un anumit control” pe lângă “dialogul interior”, m-ar bucura şi un dialog exterior cu dumneata şi cu ceilalţi cititori ai acestui minunat loc, Reţeaua Literară, “în legătură cu Ştiinţa Sinelui” înainte de a o exterioriza şi a o prezenta ştiinţific publicului ştiinţific, deoarece “comunicarea e o componentă esenţială.” (din articol).

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/teoria-mitocondrial-...

Pe adresele de mai jos puteţi descărca gratuit lucrarea mea de doctorat şi cărţile mele, precum şi ultima teorie pe care doresc să o prezint în octombrie 2020 la o conferinţă internaţională.

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/scrisul-in-stiinta-i...

Notă: mulţumesc mult acestei minunate Reţele Literare că există şi că îi găzduieşte pe cei care nu sunt ascultaţi în alte părţi (eu am trait şi trăiesc această experienţă). Eu am descoperit Reţeaua literară în 2009 şi am pornit cu primele mele poezii:

http://reteaualiterara.ning.com/main/search/search?q=about+human+ge...

 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor