Cornelia Turlea-Chifu: GALA MICILOR BALERINI


A devenit deja tradiţie ca în luna iunie a fiecărui an pe scena Operei Române din Timişoara să evolueze într-un spectacol al candorii copilăriei micii balerini ce se pregătesc cu perseverenţă şi cu entuziasmul specific vârstei la „Studioul de Dans” condus de distinsa profesoară Ana Valkay.

Anul acesta spectacolul de gală al micilor balerini a avut un caracter omagial, studioul aniversând 15 ani de existenţă, 15 ani de muncă, perseverenţă şi dăruire întru creşterea artei coregrafice timişorene. El şi-a deschis porţile venind în întâmpinarea copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani care doresc să se iniţieze în ceea ce înseamnă arta baletului, în întâmpinarea părinţilor care doresc să folosească armonia produsă de muzică şi mişcare drept sprijin în strădania de şlefuire a sufletului şi corpului micuţilor în devenire, dar mai ales în întâmpinarea talentului ce se manifestă la o vârstă fragedă şi are nevoie de sprijin şi îndrumare de specialitate.

Cu această ultimă orientare el devine o veritabilă pepinieră pentru Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara spre a cărui secţie de coregrafie îşi îndreaptă paşii multe talente crescute şi cultivate cu răbdare şi pricepere de-a lungul nenumăratelor ore de muncă susţinută, de cea care a fost cândva componenta ansamblului de balet al Operei Române din Timişoara, Ana Valkay şi care, iată, a devenit o preţuită profesoară de balet al propriului studio de dans cât şi al Colegiului „Ion Vidu”. Că este aşa ne-o dovedesc apariţiile la emisiunile posturilor TV locale şi naţionale şi succesele copiilor – e vorba de olimpici şi de copii care îşi desăvârşesc studiile peste graniţele ţării - ce au început, au crescut şi s-au perfecţionat sub directa îndrumare a Anei Valkay a cărei semnătură în calitate de coregraf o putem găsi pe multe dintre spectacolele ce se desfăşoară pe scenele timişorene. Avându-l alături pe soţul ei, cunoscutul şi apreciatul Francisc Valkay, cel care, timp de 28 de ani a fost prim-balerin al Operei din Timişoara şi al întregii scene de balet din Romania, cel care a atins recordul a 4000 de apariţii scenice, cel care în calitate de maestru coregraf a condus mulţi ani trupa de balet a TVR şi a Operei Maghiare din Cluj, cel care se ocupă de partea muzicală şi de regia spectacolelor organizate de studioul de dans cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi a încheierii unui an de muncă, numele Anei Valkay conferă prin calitate un bun renume studioului pe care îl conduce.

I-am urmărit pe cei doi artişti la repetiţii, critici, exigenţi, pasionaţi de ceea ce fac. I-am urmărit în timpul Spectacolului de Gală din 10 iunie 2007 pe scena Operei din Timişoara, emoţionaţi şi entuziasmaţi. Ea, în culise, încurajându-şi discipolii şi trăind emoţiile alături de ei; el, distinsul prezentator transmiţând sălii emoţiile culiselor, plimbându-ne „printre stele”, cu amintiri din gloria muzicii şi baletului unui secol trecut redescoperită în faţa noastră de copii frumoşi şi talentaţi, probabil viitoare glorii ale baletului unui secol abia început.

Spectacolul a fost o explozie de culoare, de bucurie, de gingăşie pe care numai copiii o pot exprima cu exuberanţă şi graţie în acelaşi timp. Grupaţi după nivelul de performanţă pe care l-au atins, aceştia au prezentat printre altele, lucrări de Fr. Dupont, M. Legrand, P.Mauriat, Ch. Gounod, Fr. Chopin, L.Minkus, J. Strauss, P. I. Ceaikovski, Delibes. Au contribuit la succesul spectacolului şi au smuls aplauze audienţei absolvenţi ai Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” ai căror primi paşi de balet au început cu ani în urmă în „Studioul de Dans” condus de Ana Valkay şi care au ţinut să-i fie alături la momentul bilanţului şi al aniversării.


Cornelia TURLEA-CHIFU
11 iunie 2007

Vizualizări: 157

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor