Cornelia Turlea-Chifu: ROLUL POEZIEI ÎN EDUCAŢIA COPIILOR PREŞCOLARI

În sistemul de învăţământ românesc educatoarea este definită ca fiind o persoană specializată să transmită cunoştinţe copiilor preşcolari, să le formeze acestora priceperi şi deprinderi, să le dezvolte trăsături pozitive de voinţă şi caracter. Dincolo de rigiditatea unei definiţii însă, educatoarea este acea fiinţă care are capacitatea de a înlocui multe mame în acelaşi timp, oferind copiilor care-i sunt încredinţaţi sentimentul de siguranţă de acasă. Este fiinţa sensibilă, capabilă să patrundă în sufletul fiecărui copil cu care vine în contact, să-i înţeleagă nevoile şi să răspundă acestora oferind şanse egale tuturor copiilor din colectiv. Nenumărate sunt metodele clasice şi moderne care-i vin în ajutor. Aspectul pozitiv este că fiecare educatoare poate să aleagă, în funcţie de personalitatea şi vocaţia ei, metoda mijloacele şi procedeele care le crede cele mai adecvate unui moment anume.

Vorbind despre poezie, aceasta face obiectul unor activităţi de sine stătatoare, care vizează în principal dezvoltarea limbajului copiilor preşcolari. În contextul interdisciplinarităţii vehiculate atât de mult în ultimul timp, poezia poate însoţi copiii în orice moment al zilei şi poate fi folosită de educatoare în orice tip şi categorie de activităţi. Chiar şi activităţile matematice pot uza de poezie şi devin mult mai plăcute şi accesibile.

De ce poezia? Pentru că aceasta se adresează în primul rând afectivităţii copiilor, producînd multă plăcere prin rimă şi muzicalitate. O singură strofă bine construită poate
transmite mai multe cunoştinţe decât o întreagă activitate şi poate modela mai mult decât orice sfat sau concluzie moralizatoare prin impresiile şi emoţiile puternice care le generează. Problema apare însă atunci când ai nevoie de o astfel de poezie. Sunt atâtea momente în care cauţi prin culegerile existente o poezie potrivită, cu un anume mesaj, cu un anume conţinut şi nu eşti mulţumit de ceea ce ai găsit.

Există multe educatoare care rezolvă acest neajuns prin puteri proprii, producînd literatură pentru copii. Personal am cunoscut multe colege bine pregătite profesional, bune cunoscătoare a psihologiei preşcolarului, a modului lor de a privi şi înţelege lumea înconjurătoare şi care sunt creatoare de poezie pentru copii. În general, acestea se dedică muncii pe care o fac, au o bogată experienţă pedagogică care le permite să-şi raporteze poezia la nivelul de dezvoltare a copilului atât din punct de vedere intelectual cât şi emoţional. Absolvente de licee pedagogice, colegii sau institute pedagogice, le găseşti adesea cu articole publicate în reviste de specialitate, preocupate de problemele învăţământului preşcolar, cu idei, soluţii şi contribuţii la dezvoltarea acestuia. De multe ori pe lângă truda neştiută de zi cu zi, ele sunt coordonatoare, autoare şi coautoare la diferite culegeri şi reviste de profil şi chiar autoare de cărţi didactice sau de versuri pentru copii. De obicei scriu poezii din necesitatea profesională aparută în cadrul desfăşurării activităţilor prevăzute în orarul zilnic, dar şi cu ocazia diferitelor evenimente din viaţa grupei sau a gradiniţei, cum ar fi serbările celor mici.

Un număr tot mai mare de educatoare îşi întocmesc singure programele de serbare pe baza propriilor creaţii: poezii, dramatizări ale poveştilor clasice realizate în versuri, şezători tematice, carnavaluri. Multe din aceste creaţii le regăsim de exemplu în paginile „Revistei Învăţământului Preşcolar Timişean” - redactor şef fiind doamna Silvia Dan, institutor, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş - revistă care oferă cu generozitate spaţiu pentru promovarea producţiilor literare ale educatoarelor. Pe lângă această necesitate profesională, aş adăuga, ca motivaţie a apariţiei acestei literaturi pentru copii creată de educatoare, bucuria de a surprinde şi a da glas inocenţei copilăriei, trăirilor intense ale copiilor pe care-i au sub privirile lor zi de zi şi nevoia de a da răspunsuri multiplelor întrebări ale acestora. Educatoarele, sunt cele care se apleacă cu sensibilitate şi pricepere asupra universului copilăriei, descifrând pentru cei mici, prin versurile lor, tainele lumii imediate, ale naturii şi oferind bucuria jocurilor şi farmecul ce însoţesc această perioadă din viaţa noastră.

Cornelia TURLEA-CHIFU
19 decembrie 2006

Vizualizări: 165

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor