Criza luxului si luxul ideilor unioniste

Romanii platesc sub tandemul Boc-Basescu nu numai luxul cleptocrat al celor putini, ci si luxul fesenist al celor multi: luxul de a tolera coruptia, luxul de a nu reveni la monarhie, luxul de a nu recupera Basarabia, luxul de a renunta la librarii, luxul de a nu occidentaliza Biblioteca Nationala, luxul de a abandona lustratia (dispretuind Golania si neaplicand in 1990 Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara)...
Pana la recuperarea cu voia lui Dumnezeu a Basarabiei, dupa modelul patriarhal pasnic al fostilor nostri aliati si al Ligii Culturale, dincolo de care acumulare a masei critice teritoriale se initializează respectul pentru Misia Culturala, iata ca prin diminuarea de azi a disponibilitatilor bugetare pentru lux se ajunge la o omogenizare a nivelului de trai si a stilului de viata pe ambele maluri ale Prutului, unite prin recent aniversatul Pod de Flori si printr-o sumedenie de proiecte usor de visat si de implementat.
A se infiinta acum Institutul Cultural Roman de la Chisinau, cu menirea de a se adresa pe inteles nu numai romanilor ci si populatiei rusofone, ar fi un act firesc in multiculturalitatea Estului. Pe de alta parte, concertele Festivalului si Concursului George Enescu se organizeaza si in alte orase ale României decât Bucuresti: Braşov, Iasi, Cluj etc. De ce sa nu fie câteva concerte in 2011 si la Chisinau ? Enescu a fost si este al tuturor romanilor! In fine, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova are la Chisinau, in strada. 31 August nr. 98 un sediu vast, ridicat pe la 1975, si ar putea oricand adaposti vremelnic, fie si simbolic prin cateva departamente, Uniunea Scriitorilor din Romania, al carei sediu din Calea Victoriei nr. 115 este insistent revendicat de fostul proprietar.Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Ion Burhan pe Mai 16, 2010 la 2:24pm
Suntem niste ,,luxosi,,,, chiar nepermis de luxosi.... Logica originala pe care deja ti-am deprins-o din acel fabulos COLT DE COTITURA , ne-a convins pe deplin. in stilul tau binecunoscut. Basarabia, indiscutabil , este a nostra si e ridicol sa ne-o spunem cu incarcatura conspirationista, ca pe incalcarea unui tabuu sau pentru a ne intarim unii altora convingerea, E mult prea ocolitor si lipsit de utilitarism sa invaluim aceasta convingere numai cu strategii culturale in genul acelui fotograf din Winnetou , care cucerea preria indienilor cu plasa de prins fluturi...Ar fi fost atat de simplu ca Romania sa devina o tara atractiva economic, buna de locuit, cu un standard mai ridicat de civilizatie...Pare ca asta a fost modelul patriarhal al fostilort aliati. In schimb, din creierul lor n-a fost scos niciodata sters acel fantastic UBERENDLICH, dorinta perpetuua a neamtului de-a se perfectiona. Dar vorba eternei comoditati romanesti-N-AR FI RAU SA FIE BINE si la noi.

Salutari prietenesti de la Titu.
Comentariu publicat de Viorica Maler pe Mai 12, 2010 la 10:43pm
Va multumesc pentru solidaritate. Ideea ICR de la Chisinau care ar atrage si rusofonii mi se pare utopica. Rusofonii urasc organic cultura romaneasca. ma tem ca va mai trebui sa treaca mult timp pana se va spala din fiinta lor nationala mentalitatea sovietica. Lucrez cu studenti rusofoni. Sunt de-a dreptul agresivi cand e vorba de tot ce e romanesc. Pe de alta parte stau la coada pe la consulat pentru a obtine cetatenie romaneasca si a putea calatori prin Europa. Vor profita si in continuare cu aceeasi ostilitate de privelegii din partea Romaniei.
Cu pretuire,
Vio

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor