CULTURA DE HAŢEG: MISTERE, ARHEOLOGIE, SUFERINŢĂ…

 

 

În cadrul festivalului „Zilele oraşului Haţeg” desfăşurat între 24-26 august 2012 la Haţeg, în ziua de 25 august 2012 a avut loc Simpozionul cultural-educativ „Ţara Haţegului în izvoarele istoriei”. Au fost prezenţi oameni de cultură, profesori, cetăţeni ai oraşului, începând cu ora 10, în sala de şedinţe a Consiliului Local Oraş Haţeg, probabil peste cincizeci de persoane. Gazde au fost domnul Goia Marcel Adrian – primarul oraşului Haţeg; domnul Gelu Demian – viceprimar al oraşului Haţeg şi domnul Cristinel Bătrâncea – Directorului Casei de Cultură Haţeg. Au colaborat: Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Deva, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Într-o atmosferă plină de bucurie s-au prezentat mai multe comunicări legate de istoria Ţării Haţegului, abordând viaţa socială, politică, culturală a zonei.

Simpozionul a fost deschis de domnul primar Goia Marcel Adrian, evident emoţionat, dar interesat de faptele de cultură din oraş. Manifestarea a fost moderată de Cristinel Bătrâncea, cu pasiune şi curaj.

Scriitorul Gligor Haşa a prezentat revista „Ardealul” nr. 3/2012, o revistă de istorie şi dăruire care apare sub egida Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” Deva. Scriitorul, mare iubitor de istorie, a prezentat argumentat mai multe teme legate de Ţara Haţegului: Sarmizegetusa, necesitatea ca istoria Ardealului să fie rescrisă, exploatarea aurului la Roşia Poeni, monedele dacice, Litovoi şi fratele său Bărbat, episoade din lupta anticomunistă din Ţara Haţegului, Beniamin Densuşianu, etc. Publicul a receptat mesajul de suflet al lui Gligor Haşa care la un moment dat a pus prea multă pasiune în expunerea sa…

Scriitorul Radu Igna a redat, pe scurt, viaţa memorandistului Ioan Munteanu, personalitate importantă care a trăit la Haţeg şi care a reprezentat românii din Ardeal în viaţa publică a Transilvaniei aflate sub controlul puterii maghiare în anii 1892-1894, de fapt un erou puţin cunoscut de cetăţenii oraşului Haţeg,  dar exponenţial prin viaţa sa. Prezentarea a stârnit interesul, curiozitatea şi atenţia asistenţei pentrucă era prezentat portretul unui haţegan care a suferit pentru crezul său.     

Doamna Denisa Toma din cadrul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” Deva a adus în atenţia haţeganilor o carte interesantă despre judeţul Hunedoara, de fapt monografia judeţului, o carte complexă, necesară şi bine documentată în care Ţara Haţegului are o amprentă culturală evidentă, iar istoria din acest ţinut românesc este una care se focalizează pe viaţa românilor aşa cum au rezistat ei în epoci diferite prin tăria de a rămâne locuitorii unei ţării speciale în zona de vest a României. Expunerea a fost una profesionistă, elaborată şi bine organizată în aşa manieră încât persoanele prezente au înţeles că Haţegul are tainele lui, oraş şi ţinut special în inima românilor.

Domnul Gică Băieştean din cadrul Muzeului Deva a redat parte din istoria Ţării Haţegului în perioada stăpânirii romane, a făcut-o profesionist, argumentat, bazat pe descoperiri arheologice şi pe experienţa proprie de istoric specializat în acest domeniu. Evident, a atras atenţia prin expunerea sa: Ţara Haţegului este un leagăn de civilizaţie, un loc în care dovezile arheologice sunt exemplare.

Constantin Stancu a prezentat istoria Ţării Haţegului în operele scriitorilor, istoricilor şi în memoria românilor, aşa cum s-a reflectat în timp în scrierile lui Radu Igna, Gligor Haşa, Constantin Zagoriţ, dascălul Florescu din Subcetate, Petre Dugulescu, George Ardelean, etc. Expunerea sa avut ca argument Haţeg- adevărata Sarmizegetusa, o posibilă capitală politico-administrativă a Daciei, un loc cu vocaţie de capitală în momente tensionate din istoria Europei …

Scriitorul Raul Constantinescu a avut pentru cei prezenţi un scurt eseu despre poezia populară din Ţara Haţegului, aşa cum s-a reflectat în colinzi, obiceiuri, tradiţii, recitând din aceste creaţii populare vechi dar care aduc mărturii despre dorinţele şi speranţele celor care au trăit în zona Haţegului. Prezentarea a fost una documentată, acoperind o bună parte din istoria ţinutului…

Surpriza a fost cartea domnului Badiu Iancu „Oraşul Haţeg în regimul comunist 1944-1965”, studiu monografic pertinent, documentat, redând o perioadă dificilă din istoria oraşului Haţeg de la capitalism la socialism, partidele care au existat în perioada 1944-1953, epoca socialistă, represiunea comunistă, începutul industrializării socialiste, agricultura, comerţul, şcoala, cultura, etc. Monografia cuprinde şi teme mai puţin abordate: biserici în era comunistă, minorităţile naţionale, aspectele edilitare, instituţiile oraşului, etc.

Cartea a stârnit interesul şi curiozitatea, documentarea autorului a mers în adâncimea fenomenului, studiind arhive, texte, mărturii…

Desigur, cartea va fi prezentată mai elaborat publicului din Haţeg şi cu alte ocazii, dar reprezintă un argument pentru istoria românilor pe aceste meleaguri.

Cultura la Haţeg are un loc special, nedeia din acest loc înseamnă şi nedeia cuvintelor…

 

 

A notat Constantin Stancu

25 august 2012. 

 

 

Vizualizări: 625

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Septembrie 6, 2012 la 1:08am

       Frumoase locuri, istorie, cultura si popor! Langa deva am lucrat un timp si prin Hunedoara am trecut si oleaca mai sus. Parca face parte din Banat Hetgul sau nu mai stiu nici geografia Romaniei. Langa mine am o carte despre o alta zona frumoasa a Romaniei, in partea de Nord. Titlul cartii "Maramureseni" Si in aceasta lucrare sint scrise o sumedenie de relatari istorice intamplate pe aceasta parte a tarii. Un numar de oameni  partasi la multe lucruri intamplate pe acest teritoriu nordic al tarii. Am s-o iau la citit, eu de curand intrat in posesia ei.De fapt portrete si medalioane maramuresene. Tarziu m-a apucat cititul despre locurile acestei tari!

Comentariu publicat de grecu constantin pe August 28, 2012 la 7:46pm

Întreg ţinutul Hunedoarei este Legendă şi Vis,Mister şi Frumuseţe!

Comentariu publicat de Bosca Ileana pe August 28, 2012 la 6:02pm

Sunt foarte fericita cand citesc astfel de informatii, comentarii si tot ce tine de cultura, civilizatia si traditiile noastre. Multumesc dl CONSTANTIN STANCU, va rog sa ne mai scrieti .

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 28, 2012 la 4:04pm

Va multumesc ! Pretuiesc nu numai cultura , civilizatia , traditiile ... ci la modul special,

semenii mei, care daruiesc prin tot ceea ce au mai bun, tot ce este de folos arealului

in care ne-am nascut .

 

Comentariu publicat de CONSTANTIN STANCU pe August 28, 2012 la 12:33pm

Multumim pentru acuarela, artistii vorbesc prin culori, prin muzica, prin vers. De din Vale de Hateg, sa fiti sanatoasa si multe bucurii! E un semn de pretuire pentru civilizatia de Hateg!

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 28, 2012 la 11:35am

Domnule Constantin Stancu,

    Sincere felicitari, pentru recenzia prezentata,
cu tot ceea ce s-a sarbatorit in cadrul "ZILELOR ORASULUI
HATEG ".

     Acea parte de tara, este si va ramane un adevarat tezaur prin toata cultura preluata si transmisa mai departe de la strmosii nostri daci .

     Sincere felicitari participantilor, invitatilor si nu in ultimul rand, conducatorilor orasului, care v-au fost alaturi, spre a cinsti cum se cuvine, ceea ce inseamna cuvant scris, har si spirit .

     Cu admiratie si pretuire,

                Constanta Abalasei-Donosa

Comentariu publicat de CONSTANTIN STANCU pe August 28, 2012 la 10:40am

Va steptam in Tara Hategului. Nu veti regreta: peisaj de exceptie, aer curat, apa buna, repere- Sarmizegetusa Regia, Biserica Densus, Manastirea Prislop, Cetatea de Colt (Jules Verne), trasee Retezat, pensiuni langa apa curata a Raului Mare, Biserica si castelul Santamaria Orlea, Biserica Streisangiorgiu, Castelul Hunedoara (aproape), Baile Calan, Baile Geoagiu, etc...

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe August 28, 2012 la 9:25am

                      Fabuloasa zona, frumoase fetele, [dar ce spun eu frumoase, adevarate bunaciuni, cum ar zice un bucurestean] si o zona cu o istorie straveche si plina de oameni si fapte demne de a fi modele, standarde de atins de catre contemporanii nostri.

Comentariu publicat de CONSTANTIN STANCU pe August 28, 2012 la 8:43am

Multumesc tuturor pentru mesaje, in Tara Hategului se petrec lucruri minunate, chiar poate fi adevarata SARMIZEGETUSA, argumente sunt, bani nu sunt pentru a se face o cercetarea corecta si aprofundata in zona! Dar timpul e de partea noastra!

Comentariu publicat de grecu constantin pe August 28, 2012 la 7:31am

Fiecare personalitate din cei nominalizaţi ,s-au implicat în desăvârşirea procesului de cunoaştere a fascinatei istorii a Ţării Haţegului,contribuind cu propriile documentaţii la evidenţierea glorioasei istorii a Daciei.Sunt locuri în care şi pietrele vorbesc iar Munţii Retezat,cu vărfurile,,teşite''sunt o poartă a minunilor încă neelucidate ale lumii,pornind de la formele de relief şi încărcătura energetică,nemaiîntâlnită,nicăieri în lume!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor