Cum a apărut cartea ”Întâmplări de pe strada mea”, de Ana Blandiana, interzisă de securitate. Amintiri de George Zarafu pentru Literatura Copii

Eram prin vara anului 1987, când șeful meu, diretorul Viniciu Gafița, se afla în concediul de odihnă. Eu, redactorul-șef, trebuia să definitivez planul de apariții pentru anul 1988. Să telefonez scriitorilor care nu prezentaseră lucrările, să-mi ofere noi termene de predare, să-mi prezinte, pe jumătate de pagină, subiectul lucrărilor etc.

Ana Blandiana avea predate la editură circa 15-20 de pagini de proză. Nu știam ce conțin acele pagini. Am intrat în vorbă și am intrebat-o când prezintă lucrarea întreagă. Mi-a spus că nu a mai scris demult la ea, dar ca va dori să publice ceva la anul. Am profitat de ocazie și am întrebat-o de ce nu încheie trilogia personajului Arpagic, celelalte doua lucrări fiind de mare succes de librărie. Am adăugat că, deoarece și poetul Tiberiu Utan avusese success cu trilogia ”Ciopârțilă”, ar fi bine ca și Ana Blandiana să încheie destinul motanului Arpagic cu un al treilea volum. Anei Blandianei i-a plăcut idea și mi-a promis că mai stă la Comana (locuința de vară) două săptămâni și vine cu cartea în locul celei de proză.

Am scris în plan o nouă prezentare, de data aceasta la capitolul de versuri. A venit după trei săptămâni, dar am așteptat-o cu placere și, în anul următor a apărut în librării volumul ”Întâmplări de pe strada mea”, carte care, după lunile de vară, a stârnit un mare scandal editorial.

Citeste mai departe aici

http://www.literaturacopii.ro/crs/stire-cartea-care-imi-place/cum-a...

Vizualizări: 830

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Iulie 26, 2013 la 9:26pm

Apreciez şi admir  la doamna Ana Blandiana, spiritul intens revolut,  realizarile deosebite pentru punerea în evidenţă a atrocităţilor din temniţele comuniste, în principal din temniţa Sighetului, conturul său înalt intelectual şi , cu scuze, mai puţin stilistica şi estetica scrisului...G.A.S.

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor