Vernisaj:
Expoziţie Mariana Macri

de Dan Hăulică

Nu mi se întâmplase decât să-l întrevăd, în ultimii lui ani, la Mariana Macri, pe cel care, părinte fiindu-i, de o singulară, inefabilă prezenţă, a putut prilejui uimite înfiorări şi respectuoase admiraţii. Clericul ce purta cu sine nu numai fervoarea unei convertiri adânci, dar şi o reputaţie juvenilă, de fosforescent experimentalism, cheltuit în radicale paradoxuri, mi s-a înfăţişat atunci visător şi blând. Părea, el însuşi, o emanaţie a interiorului ,static şi astâmpărat" care-l conţinea, a unei line consimţiri la un destin menit să încrucişeze bogăţii nicicum banale.

Dacă se jucase, în tinereţe, cu ipoteza unui autobiografism care s-ar declina la plural, ca Pessoa livrându-se unei pendulări echilibristice printre heteronime, dacă sub semnătura lui esenţială, Jonathan X. Uranus, răsăreau apoziţii cu funcţie multiplicatoare, unul dintre aceste năzdrăvane adaosuri de identitate, produs în Bilete de Papagal, s-ar cuveni pomenit aici pentru rezonanţa lui trufaş factice, şi tot pe atâta, inevitabil, auto-critică. Spunându-şi Mare Adolescent Român, el nu rămânea totuşi în sarcasmul vreunei eventuale aluzii la Adolescentul Miop al prietenului Mircea Eliade. Căci din sintagma dezinvoltă se desfac trimiteri, altfel vii, înspre făgăduinţe care vor vibra deplin mai târziu, în chiar imaginile chemate să-l înconjure, din creaţia Marianei.

La ea te gândeşti, la punctele unde se adună mat şi salubru, ca într-un cuib concentric, tot ce înseamnă tandră albeaţă, şi afirmare de puritate manifestă, în suprapunerile textile, spre exemplu, pe care le-a reuşit Mariana Macri. Şi însuşi amestecul, de inocenţă lunatecă şi de zel aspru, care adulmecă prezicerea, propriu firii ei creatoare, nu este şi el îndatorat unui anume tipar temporal, ce nu acceptă să îmbătrânească?

,Hieroglifa existenţei interioare", folosind vorbele unuia din simboliştii răsăriteni, înscrie, la pictoriţa noastră, o exigenţă de care nu se despărţea părintele său, Mihail Avramescu: a îmbina temeinic, pentru o cruce atotstrăbătătoare, ,verticala intuiţiei lucide cu orizontala lăcrimării inimii". Şi, dincolo de vreun sentimentalism lesnicios, adăoga, expressis verbis, o năzuinţă încă mai perseverentă, spre o taină mai fecundă, ,lăcrimarea minţii". În locul unei opoziţii ambiţioase, care poate să aibă valoarea ei, - o revendica Pessoa, nu a şti simţind, pentru că simţi, ci a simţi gândind -, sufletul poate visa la un har altcum învăluitor şi prielnic, sub ,cerul lăcrimat şi sfânt ca mirul".

La o atare vastă mângâiere, construcţia, gestul de a construi - metaforă cardinală pentru această artă - se încununează cu un răsunet grav. La Mariana Macri, căldura manifestă a materialelor, intimitatea lor, nu se exhibă în dezordine lirică, ele întipăresc, îndărătnic ca un tropism, gustul statorniciei verticale. Astfel, truda artistei pare să asculte de un timp lăuntric, care e acela al gravităţii, al unei suave dârzenii, scutită de zadarnice nerăbdări şi de spasme. Şi când spun gravitate, mă gândesc la un vers al lui Reverdy, Il faut gravir: pentru că gravitate înseamnă desime ponderală, dar poate însemna deopotrivă îndemn către suiş, către ascensiune.

Scara era chemată să măsoare, în tradiţia hebraică şi creştină, mithriacă şi musulmană, sferele traversate de axul primordial al lumii: elanul ei ascensional ordonează lumea în etaje eschatologice.

Iată, într-una din operele de căpetenie ale Marianei Macri, pe un fond de negru profund, scara se înalţă, beată de culori, ca un clown al Domnului, pentru o acrobaţie ce vizează simbolic absolutul. Ceea ce, dincolo de funambulesc, poate implica gravitatea unui itinerar mental - cum voia Doctor Seraphicus, franciscanul Bonaventura. ,Lumea e o scară pe care urcăm spre Dumnezeu", scria el: un itinerar capabil să ne conducă răbdător, gradual, în afara, în lăuntrul şi, în fine, deasupra - cu mult mai sus de noi înşine.

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor