DAN PURIC: Lecţia lui nea Ilie despre lege şi proşti

Dumnezeu, iubindu-mă, mă tot pune la felurite încercări ca să nu mă plictisesc. Aşa a fost şi cu şoferia. Ne-am luat şi noi maşină. Atunci mi-a zis soţia că ar fi bine să-mi iau permis şi eu, că, cine ştie, s-ar putea să fie nevoie vreodată să şofez. Pentru mine, lucrul asta a venit prea târziu şi m-am dus la prima lecţie de şoferie cu emoţii de licean, la un PECO, unde trebuia să mă întâlnesc cu instructorul.
Tremuram rău pe marginea trotuarului, ca la bacalaureat, şi îl aşteptam. Cel mai bun lucru era ca omul nu mă cunoştea. A venit cu o Dacia de pe vremea lui Ceauşescu, căreia, când i-a pus o frână, chiar în faţa mea, i-au sărit şuruburile pe jos. Le-a adunat tacticos şi le-a pus la locul lor, ignorându-mă. Era mecanicul absolut, la întâlnirea cu imbecilul absolut. Nea Ilie era plin de vaselină şi avea un fes slinos pe cap.
M-a citit din prima, şi-a dat seama cu cine are de-a face. Dacă m-ar fi cunoscut, mi-ar fi spus: „Vai, maestre, ce onorat sunt să vă fiu eu instructor!” Dar el mi-a zis, fără să se uite la mine: „Bă, asta e cheia!” Am îngheţat. „Fii atent, a continuat el, ambreiajul este tata, frâna este mama, iar acceleraţia este copilul tâmpit care aleargă până ce dă cu capul în prima maşina”. Absolut genial!... Apoi, îmi spune scurt:
- Treci în locul meu !
Eu, speriat:
- Lasă-mă, nene, că n-am mai pus în viaţa mea mâna pe aşa ceva.
- Bă, tu nu te-ai săturat să stai pe locul mortului şi să te conducă toţi tâmpiţii?
Şi atunci m-am gândit să strig şi eu la poporul român: ”Popor român, nu te-ai saturat să stai pe locul mortului şi să fii condus de toţi tâmpiţii?”.....

Restul articolului poate fi citit pe site-ul CERTITUDINEA

Vizualizări: 532

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de MIHAELA VIRGINIA MOSCALIUC pe Septembrie 3, 2013 la 12:33am

cât mi-e de drag Puric-ul nostru!!! Doamne, cât îmi este de drag! Atât de drag că l-aș mânca uns pe pâinea noastră, ce-a de toate zilele! Să ne bucurăm deci că-i suntem contemporani!

Comentariu publicat de Adrian Scrimint pe August 19, 2013 la 10:41pm

Cât de bine îşi poate descrie trăirile un actor . Genial. Scena ajută. V-o spun din proprie experienţă... Toţi ne confruntăm cu astfel de trăiri, dar depinde cum avem harul să ni le expunem.

Comentariu publicat de gabi nan pe August 13, 2013 la 4:05pm

PERFECT APLICABILA.

Comentariu publicat de ilie adrian pe August 13, 2013 la 3:06pm

 Prea bine spus!

Frumoasa lectie de sofat.Ce spune Puric mai sus ma duce cu gandul la un banc,pe care il spun in cateva randuri mai jos.

 Intr-un tramvai ,prin Bucuresti,statea o baba alaturi de un securist.Tramvaiul trece pe langa o biserica.Baba pioasa si cu frica de Dumnezeu,se inchina de trei ori si si sta de parca spune o ruga,in mintea sa.Securistul se adreseaza babei cu dispret:-Babo,de ce te inchini in fata bisericii?E doar o simpla cladire,facuta din caramizi.De ce nu te inclini si in fata acestor blocuri,facute de tovarasul Nicolae Ceausescu,ca tot din caramida sunt facute,din acelasi material?

Baba se uita la dumnealui cu mila crestineasca si parinteasca ,care-i da intelepciunea profunda , si ii raspunde:-Domnule draga,dar dumneata de ce nu pupi femeia dumitale in fund si o pupi pe gura,ca tot din acelasi material este facuta.

  Intelepciunea populara este mai presus de orice filozofie sau scoala filozofica.

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe August 13, 2013 la 1:46pm

Reverenţă!

Comentariu publicat de LAURENŢIU BUDĂU pe August 13, 2013 la 6:14am

Tare de tot!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor