Dar Mării

 Presărat cu oameni, decorat cu lucrări dedicate mării, digul părea mult mai mic. Viermuială aceea era tocmai defectul care îl făcea să sclipească, să nu se asemuiască cu nimic știut. Până și velierul din larg părea nedumerit de forfota născută în natura adormită de arșiță. 

  La prânz, când trei mașini opriseră lângă far și începuseră să descarce tablouri, trei pescăruși zburaseră curioși deasupra nesăbuiților care încurcaseră, de bună seamă, digul cu un loc de expus artă. Pescărușii s-au panicat atunci când cei șapte au început să agațe tablourile pe stabilopozi, după ordinea stabilită de ea. Zburau derutați gândindu-se că o armată nebună le cotropise inparatia. Au chemat ajutoare  pe dată. Un stol nemulțumit s-a apropiat vociferând fioros. S-au rotit de trei ori deasupra dând emoții autoarei pânzelor care își și vedea tablourile “criticate” de înaripatele acelea furioase. Un strigăt ascuțit a oprit hărmălaia. Pescărușul alfa s-a așezat pe o piatră lângă ea, a privit-o în ochi și ea a înțeles mesajul lui: 

  -Ai pictat lumea noastră și ai făcut-o cu suflet, suntem aproape mulțumiți!

  -Ce te nemulțumește, prietene?

  -Pe noi ne-ai uitat! Gândul tău zboară deseori alături de noi.

  -Promit să repar!

  Mulțumiți, pescărușii s-au așezat în șir indian pe marginea farului.

 Incidentul o făcuse să uite tristețea care o încerca de câteva zile.

 În noaptea aceea dintre lumi, el se arătase și îi promisese că va fi acolo, 

 Așteptase toată ziua un semn. Nu primise. Deseori își ascunsese cu greu lacrimile care voiau să se unească cu marea încercând să-l găsească prin adâncuri, să-l materializeze din amintirile-i trofeu. 

 Se cățăra agilă pe stânci  sub pretextul că asigură tablourile, dar gândul ei era la noaptea a cărei amintire nu voia să plece din ea, noaptea nebuniei ei. Plecaseră pe digul din apropiere în noaptea luminată de o jumătate de lună. Luna presăra bănuți argintii pe întunecata mare. Se temea de întuneric. În noaptea aceea simțise liniștea lumii în brațele vânjoase care o încolăceau cu o nebănuită tandrețe. Au privit cu nesaț necumprinderea care le susura povești de neînțeles, povești ce trebuiesc doar traite. Un văl cald și înspumat le udase trupurile aruncând între ei un peștișor năzdravan care se zvârcolise zglobiu până ce devenise tentația unui demers nerăbdător. Din contopirea mării cu cerul se născuse un răsărit. Soarele nou răspândea promisiuni de fericire.

 Imaginația ei, târfa perfectă care îi corupea mereu realitatea! Se scuturase cu greu de mirajul amintirilor, încercând să fie prezentă la vernisajul ei care tocmai începea.

   Asculta măiastra alăturare a cuvintelor sirenei cu părul roșu vâlvoi când, aureolat de lumina piezișa a soarelui în asfințit, l-a zărit pe el. Se așezase pe o treaptă a digului cu însemnele hergheliei de cai putere tronându-i alături. Deodată nu a mai urmărit discursul, nu ar mai fi înțeles nimic. 

 Intre “floare și inger” - sirena îi oferise salvarea. Pe tărâmul acela se ascunsese și se  deschidea în brațele îngerului călător ce tocmai poposise în ceea ce ea știa că este adevărul, în acum. Nu ar fi pierdut nici o frântură din acum-ul acela strălucitor.    

Ea s-a îmbrăcat în curcubeu- era dress code-ul cerut de marea întâlnire- și s-au înlănțuit cu împietrirea în clipa. 

 Pescărușul alfa era pe fază. A clipit către pescărușul din stanaga sa și unda aceea plină de sens a străbătut șirul pescărușilor participanți la vernisaj. Pescărușii au format o sferă și

i-au încorporat pe cei ce uitaseră de lume...

Nălucile tuturor fericirilor ei se suprapuneau pe chipul călătorului. Oamenii, cuvintele, culorile, totul se destrăma spre a se reîntregi fabulos. Era regina clipei și se minuna că lumea începe iar- mai frumoasă, mai bună.

Cineva o strigă. Era rândul ei să vorbească. Oare ce va spune, oare nu va destăinui ceea ce nimeni nu văzuse? Nu ar fi pierdut nici o frântură din acum-ul acela strălucitor. 

Oare nu o vor învinovăți pentru fericirea nepereche ce i se citea pe  chip?

 

 

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor