DE CE URÂM FEMEILE? Despre femeia-ambalaj sau teoria ofertei iluzoriiÎntr-o referire la opera pictorului flamand Peter Bruegel cel Bătrân, regretatul scriitor A. E. Baconski, mort la cutremurul din 1977, făcea o analogie uluitoare. Astfel, el compara pictura lui Bruegel cu văduva frumoasă dintr-una din povestirilor lui Boccaccio. Respectiva văduvă, asaltată până la hărţuire de avansurile unui curtezan bogat, dar indezirabil, ajunsese să trimită noaptea, în patul acestuia, o slujnică bătrână şi hidoasă. Sensul analogiei era următorul: opera lui Bruegel avea (are) ironia supremă de a se oferi iluzoriu privitorului grobian, infirm la solicitările frumosului, ignorant şi nepăsător la mesajul artistic, dar care poate încerca totuşi plăcerea epidermică a glumei îndoielnice, a unui prohab descheiat sau a cine ştie cărui detaliu amuzant. În acelaşi timp, oferă satisfacţii depline privitorului calificat, instruit, degustătorului rafinat de artă.

Cititorul de ziar are, în momentul anterior lecturii, o psihologie asemănătoare cu cea a copilului bolnav, care agreează sau respinge medicamentul binefăcător, în funcţie de culoarea sau gustul acestuia, nu pentru efectul său curativ sau profilactic. Medicamentele, se ştie, sunt în general amare sau greţoase. Dar dacă sunt introduse în capsule colorate sau dulci, copiii înghit capsulele şi, odată cu ele, medicamentul. „Capsula” unei ştiri se constituie din mai multe elemente: titlu, forma de redactare, aşezarea în pagină etc. Prelungind analogia, se poate spune despre un ziar că e imoral sau nociv atunci când a devenit o simplă capsulă goală sau, mai rău, o capsulă umplută cu otravă.

În accepţia strictă a unei posibile teorii a ambalajului (pe care încercăm să o sugerăm aici), chipul şi trupul femeii reprezintă, ele însele, componentele unui ambalaj complex, polivalent şi multifuncţional, constituindu-se în cea mai fabulosă lecţie de advertising pe care ne-o dă natura. Este clar că trupul femeii, armonia liniilor şi a formelor, ascund (sau exprimă) un mesaj erotic, o trimitere subliminală spre triunghiul misterios al voluptăţii finale: sexul. Care, cantitativ, este insignifiant în economia ansamblului. Şi totuşi, câtă bogăţie estetică, ce belşug de forme, ce ambalaj sofisticat învăluie acest liman până mai ieri secret, aflat la intersecţia liniilor de forţă ale trupului, la capătul căutărilor, iscodirilor, explorărilor minţii şi privirii masculine.

Un specialist în marketing ar rezuma toate acestea la un concept vulgar care, în economia de piaţă, se numeşte aspect comercial. Puterea de sugestie a acestui ambalaj, concret şi inefabil în acelaşi timp, este atât de puternică încât, de-a lungul timpurilor moderne, i s-a dedicat o adevărată industrie, inepuizabilă ca resurse şi extraordinar de prosperă: modelingul. Domeniul s-a prefecţionat (s-a „perversionat”, am putea spune) atât de mult, încât ambalajul a devenit suport al altor ambalaje - produsele vestimentare. Care, dincolo de aspectul lor strict utilitar, dezvăluie segmente, suprafeţe, porţiuni din ambalajul de dedesubt. Iar acesta, la rândul lui, exprimă acelaşi irezistibil mesaj sexual.

Toate cele trei domenii semnalate (operele de artă, ziarele şi corpul femeii) sunt exemple, mai mult sau mai puţin inspirate, ale aceleiaşi teorii a ambalajului, pe care am mai putea-o denumi, într-o formă nuanţată, teoria ofertei iluzorii. Căci de multe ori, într-un ambalaj atrăgător (fie el tablou, ziar sau femeie), nu găsim ceea ce ni se induce că ar fi. Uneori nu găsim nimic. O femeie, de pildă, care este superbă şi atât (adică doar formă fără fond, cum ar zice Titu Maiorescu) nu e decât un ambalaj în stare pură.

Din cartea "DE CE URÂM FEMEILE?", în curs de apariţie

Vizualizări: 135

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Danaela pe Octombrie 25, 2011 la 10:41am
Interesant. revin...
Comentariu publicat de Miron Manega pe Septembrie 6, 2010 la 10:49pm
Multumesc pentru felicitari. Va contrazic cu bucurie. Niciun barbat, la nicio varsta, nu poate intelege Femeia. Poate gasi doar o forma de abordare, o cheie. O cheie de la o usa care se deschide in afara. Caci Femeia este - vorba lui Varujan Vosganian intr-un interviu care exista in carte - "jumatatea infinita a barbatului".
Comentariu publicat de Livezeanu Odette pe Septembrie 2, 2010 la 12:12pm
Intrebarea mea contine suspiciune, dar nu este incorect formulata sau gandita.Oricum stiam ca iubiti FEMEIA (altfel de ce toata tevatura), de aceea am renuntat in ultima clipa sa va pun si aceasta intrebare -la care am si primit raspuns/confirmare. Incercati sa faceti o disociere intre FEMEIE si... femei. Eu una ma bucur. Dar va avertizez: ati ales un subiect cu ramificatii halucinante si probabil ca nu veti mai inchide "laboratorul" mult timp de acum incolo. Eu,o fiica a Evei, cred cu tarie ca doar un barbat trecut de 50 de ani poate cunoaste (relativ) bine femeia. Dar inceputul este promitator. Felicitari!
Comentariu publicat de Miron Manega pe Septembrie 1, 2010 la 10:11pm
Din aceea a scriitorului. Nici barbat, nici femeie. Nu pot sa ignor insa ca experientele mele, care au stat la baza acestei carti, au fost cele ale unui barbat. Niciuna dintre deceptii insa nu m-a convins sa devin misogin, dupa cum niciuna dintre victorii (atentie, prin victorie nu inteleg cucerire, ci confirmare a unei proiectii, a unui prototip) nu m-a convins sa eludez "celulita" prototipului. Este, daca vreti, o vivisectie facuta de un chirurg care intamplator e barbat. E important ce sex are chirurgul? Intrebarea dvs. este incorect pusa, pentru ca include o suspiciune care deriva din propria abordare a raporturilor dintre sexe... Sa spun mai mult? Iubesc FEMEIA, in pofida si impotriva tuturor femeilor care au sabotat-O. Este vorba insa de o iubire aspra, exigenta, critica, bazata pe o observatie de laborator. Despre aceste observatii este vorba in aceasta carte.
Comentariu publicat de Livezeanu Odette pe Septembrie 1, 2010 la 4:07pm
Domnule Miron Manega, de pe care pozitie abordati aceasta tema? De pe aceea a barbatului-scriitor sau a scriitorului-barbat? O clarificare ar fi binevenita. Cu stima...
Comentariu publicat de Gabriela Frantz pe Septembrie 1, 2010 la 2:45am
Sa fie in continutul de mai jos cateva din motivele sentimentului enuntat de dvs.?

Din elixirul vietii
Ce il bea muritorul
Barbatul este apa
Femeia e izvorul.

Pe nebulosul drum
Ce duce spre iubire
Femeia-i labirint
Barbatul,ratacire.

In temnita in care
Incatusezi durerea
Barbatul este lacat
Femeia este cheia.

In campul plin al vietii
Care aduce sporul
Barbatul e samanta
Femeia e ogorul.

Iar in cetatea-n care
Se plimba vesnicia
Barbatul este templu
Femeia-i temelia.

Daca doresti vreodata
Sa cuceresti abisul
Barbatul este scara
Femeia paradisul.
..........................................
De-a lungul timpului
Nu trebuie uitat
Ca ceea ce "URATI"
E coasta de barbat

Adame,cand gresesti,
Nu-i cauta ei vina
Ca-i pasul ce te poarta
Din noapte spre Lumina.

Si n-o executa
Chiar daca a gresit
Ca-i partea ce-ti lipseste
Spre-a fi desavarsit.!
Comentariu publicat de troi flaviana pe August 31, 2010 la 12:50pm
articolul dumneavoastra mi-a amintit bancul acela cu femeia grasa, al carui dos era comparat de catre sot cu o masina de spalat.
in momentul in care acesta isi cerea ,,drepturile" a fost indemnat sa spele de mana
Comentariu publicat de zaraza catarig pe August 31, 2010 la 12:22pm
Sper ca din toate femeile-ambalaj ce vor citi acest text sau le va ajunge la cunostinta ceva din carte, sa fie macar una ce va pune ceva in acel ambalaj! De fapt s-ar putea ca au ce pune, dar punand accentul numai pe ambalaj, neglijeaza restul. Nu sunt barbati care cauta numai ambalaj? Defectul femeilor-ambalaj e ca nu-si mai dau seama de importanta "restului". Caci, ambalaj oferi, ambalaj primesti!!
Comentariu publicat de diana diaconescu pe August 29, 2010 la 7:08pm
abia astept sa afluu....de ce le uram, atataa....:)
Comentariu publicat de Miron Manega pe August 27, 2010 la 9:40pm
Daca "ambalajele in stare pura" se vor supara, nu vad care-i necazul. De la celelalte astept argumente. Textele din "DE CE URAM FEMEILE" sunt teme de dezbatere

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor