DEPENDENŢA DE CALCULATOR - Psiholog Lupita Rodica

Deşi calculatorul este necesar în multe activităţi desfăşurate acasă, la serviciu sau la şcoală, ca orice alt lucru, folosirea lui excesivă poate avea efecte negative. Astfel, dependenţa de computer este semnalată de tot mai mulţi specialişti, profesori şi părinţi.
dependenta de calculator Cât timp petrece copilul tău în faţa calculatorului? Preferă să se joace pe internet decât să se întâlnească cu prietenii lui, să petreacă timp cu familia sau să se joace afară? Ai observat cumva că sare peste mese pentru a avea mai mult timp pentru jocurile online?

Dar cu şcoala cum stă? I se întâmplă să nu se poată concentra la teme şi să nu înţeleagă lecţiile mai des decât înainte? Notele lui au scăzut? Şi odihna? Preferă să se joace până târziu la calculator, adoarme greu şi apoi are somn agitat şi coşmaruri?

Toate acestea pot fi semne ale dependenţei de calculator, o situaţie tot mai des întâlnită şi pentru care e bine să fim pregătiţi. Efectele petrecerii unui timp tot mai îndelungat jucându-se pe internet pot fi anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, colegi, profesori, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacitaţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului.
De asemenea, pot urma şi probleme medicale cum sunt durerile de cap şi ochi, ameţeala, dureri de stomac. Foarte importantă în acest caz este prevenţia. Atunci când cumperi calculatorul poţi discuta cu copilul tău, nişte reguli de respectat în folosirea lui.
Poţi discuta cu copilul tău despre scopul utilizării, perioada din zi şi timpul petrecut la calculator, însă nu uita să îl implici şi pe el în stabilirea regulilor: îi va fi mai uşor să le respecte.
Arată-i că sunt şi alte modalităţi plăcute de petrecere a timpului liber, de relaxare, mergând cu familia în excursii chiar şi numai pentru o zi, încurajându-l să se întâlnească cu prietenii, să iasă la joaca afară, într-un parc din apropiere, cu bicicleta sau rolele.
Înscrie-l la un club sportiv şi, chiar dacă va vrea să schimbe des sportul practicat, încurajează-l să continue. Dacă simţi că situaţia ţi-a scăpat de sub control, apelează la specialişti, ei vor şti cum să te îndrume.
Părinţii încearcă să le creeze copiilor condiţii optime de învăţat acasă, de aceea calculatorul a devenit aproape obligatoriu în orice casă. Copilul trebuie învăţat să folosească calculatorul mai mult pentru şcoală şi mai puţin pentru jocuri şi nu trebuie să se lase acaparat de el.
Aşadar, putem vorbi de o noua formă de dependenţă, specifică secolului XXI
DEZAVANTAJELE CALCULATORULUI CA MODALITATE DE PETRECERE A TIMPULUI LIBER

Calculatorul este unul dintre acele aparate electronice care dau naştere dependenţei. Acest fenomen mondial înregistrează o pondere mare în rândul copiilor şi adolescenţilor care preferă, mai degrabă, jocurile pe calculator decât activităţile sportive (plimbările prin parc, meciurile de fotbal, jocul de-a v-aţi ascunselea). Orele petrecute în faţa calculatorului influenţează metabolismul, comportamentul şi sănătatea organismului. Fără mişcare, organismul nu se poate dezvolta normal.

Astfel, apar probleme de sănătate precum obezitatea, astigmatismul, perturbarea atenţiei, oboseală, etc.
În funcţie de jocurile video pe care le practică sau în funcţie de cum se folosesc copiii de accesul la Internet, pot apărea probleme comportamentale care cu greu vor fi reparate în timp. Marea majoritate a jocurilor pe calculator pe care copiii le practică cu mare interes sunt violente. În această situaţie a dependenţei de calculator, problema nu este a copiilor, ci a părinţilor care sunt datori să ofere celor mici activităţi care să îi stimuleze pozitiv. Ei nu au nicio vină că s-au născut într-o lume avansată tehnologic, într-o lume modernă căreia trebuie să-i facă faţă.


Televiziunea şi copilul. Violenţa programelor TV
Cu siguranţă că există multe canale şi emisiuni educative la care ne putem uita alături de copiii noştri. În ceea ce priveşte televiziunea şi copilul, trebuie să facem o selecţie a programelor vizionate şi, poate ceea ce este mai important, trebuie să avem grijă ca cel mic să înţeleagă mesajul transmis, să comunicăm cu el şi să-i insuflăm interesul către ceea ce este frumos, educativ, interesant.
S-a observat faptul că mulţi copii lăsaţi de părinţi nesupravegheaţi au devenit obezi şi au fost influenţaţi de violenţa programelor tv. Trebuie să ţinem cont de faptul că prea multe ore petrecute în faţa televizorului, chiar dacă este vorba de emisiuni educative, pot afecta dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. Este de preferat ca cel mic să fie implicat în activităţi specifice vârstei, alături de alţi copii, timp în care îşi dezvoltă capacităţile de inter-relaţionare, i se stimulează imaginaţia şi îşi consumă energia fizică.
MESSENGER-UL este unul dintre programele internet care a devenit faimos în rândul tuturor utilizatorilor, indiferent de vârsta lor. Limbajul şi prescurtările specifice acestui program s-au răspândit şi în viaţa de zi cu zi, nu doar în lumea virtuală a internetului. Şi cum este şi normal, tinerii au abordat acest sistem de „alfabetizare” pentru că lumea modernă trebuie înţeleasă ca atare şi copiată cât mai mult cu putinţă.
Întrebările cu substrat sau lucrurile mult mai inteligente care merită încercate sunt acum pe plan secund sau au ieşit definitiv din joc. Există cazuri în care unii copii învaţă mai întâi să tasteze şi să utilizeze mouse-ul şi abia apoi să scrie de mână. Calculatorul este într-adevăr un instrument util fiecăruia dintre noi, însă, nu toţi ştim cu adevărat cum să-l folosim şi în ce scopuri. Adolescenţii şi liceenii folosesc messenger-ul în mod frecvent pentru a codifica într-un fel sau altul limbajul, astfel încât micile lor secrete să nu fie descoperite de părinţi.
Utilizat în acest scop, programul de messenger este un fel de complice la activităţile mai puţin plăcute ale adolescenţilor. Din ce în ce mai mulţi tineri încep să-şi deformeze limba natală (pe care oricum nu o cunosc suficient în ciuda eforturilor făcute în permanenţă de cadrele didactice) şi să adopte sistemul româno-messengeristic în care greşelile nu sunt taxate şi nici comentate de colegii sau colegele de chat.
Pe lângă sistemul româno-messengeristic, se strecoară şi prescurtările englezeşti care dau „farmecul” discuţiilor, mai ales când acestea au loc acasă, în timpul orelor de curs, în curtea şcolii, în staţiile de autobuz, pe stradă, în cluburi sau baruri. Pe lângă limbajul specific, clienţii IM nu ar fi avut acelaşi impact fără acele „emoticons” care transmit stări de spirit şi care înlesnesc conversaţia. Toate aceste „emoticoane” sunt gratuite şi ajută utilizatorii de chat să se facă mai bine înţeleşi şi să economisească timp mai ales dacă tastatul nu este punctul lor forte.
Revenind la avantajele internetului şi ale programelor de chat, tot mai multe societăţi adoptă Instant Messaging-ul (IM) pentru o comunicare cât mai rapidă şi mai sigură cu diferiţii colaboratori aflaţi în alte părţi ale lumii. De aceea, firmele care au ca domeniu de activitate internetul, oferă angajaţilor posibilitatea de a se bucura de avantajele programelor de chat… în interes de serviciu şi, inevitabil, în interes personal.
Opiniile referitoare la programele de Instant Messaging diferă de la o persoana la alta. Foarte multe persoane văd limbajul messengeristic ca un avantaj al comunicării rapide, acesta fiind şi principalul motiv pentru care îl adoptă. Pe de altă parte, există şi persoane care nu se pot obişnui cu acest tip de limbaj şi preferă să folosească fraze lungi, cuvinte cât mai explicite (limba vorbită, ci nu limba specifică internetului) pentru a expune o situaţie sau pentru a povesti un anumit eveniment.
Motivele pentru care este folosit messenger-ul contează mai puţin… important este felul în care acest program de chat afectează activităţile zilnice, dar şi timpul care îi este rezervat, vârsta utilizatorilor, frecvenţa folosirii clienţilor de IM, etc. Cunoscut ca o formă de comunicare a lumii mondene, messenger-ul poate da naştere unei dependente grave sau unei „boli” al cărui leac există în cazul în care activităţile din timpul liber îmbracă şi alte haine decât cele ale discuţiilor interminabile în faţa monitorului.

RELAŢIA DINTRE DEPENDENŢA DE JOCURI PE CALCULATOR, TRĂSĂTURI DE PERSONALITATE ŞI DELIR SISTEMATIZATÎn literatura de specialitate existentă, dependenţa de jocuri pe calculator ar putea fi definită ca o nouă tulburare de ordin comportamental, care include ca şi criterii de diagnostic atât criteriile desemnate de DSM IV în cadrul dependenţei de substanţe, tulburării de control a impusurilor, precum şi notele particulare de ordin psihologic şi social pe care această nouă formă de dependenţă le include.

Specialiştii în domeniul dependenţei de jocuri pe calculator consideră că din punct de vedere psihologic apar următoarele fenomene:

AGRESIVITATEA- persoanele pot deveni mai agresive ca rezultat al implicării şi tipului de joc preferat
SUNK COST - un efect psihologic care poate influenţa ciclul jocului adictiv. Acest fenomen se întâmplă când o persoană simte că trebuie să continue manifestarea unui anumit comportament deoarece a investit anterior timp în acel comportament şi nu doreşte ca investiţia să se dovedească a fi nulă.
REŢEAUA SOCIALĂ ON-LINE- interacţiunea cu alţi jucători on-line uniţi de faptul că toţi participă la aceeaşi realitate virtuală.
EMOŢIE ŞI ADRENALINĂ- O persoană care se joacă un joc pe calculator simte o tensiune emoţională ridicată provocată de eliberarea de adrenalină ca rezultat al unor tactici utilizate în joc. Astfel, persoana se joacă mai mult şi îşi împinge limitele fizice şi psihice în vederea experimentării intensităţii şi tăriei emoţiei, sperând să atingă astfel din nou nivelul de stimulare al producţiei de adrenalină.
SENTIMENTUL DE CONTROL: ilustrat prin pattern comportamental prin care jucătorul refuză provocările vieţii reale deoarece în realitatea virtuală a jocului, totul este controlabil. Este marca dependenţei de joc pe calculator:
• timpul acordat jocului creşte,
• disocierea real/ virtual.
• orele petrecute jucându-se pe calculator interferează cu viaţa familială prin care se înţelege membrii familiei (părinţi, fraţi, surori, partener de viaţă), socială care cuprinde grupul de prieteni, cunoştinţe sau cu munca (activitatea profesională, sarcinile profesionale, respectarea programului de lucru)
• minţirea persoanelor apropiate în legătură cu jocurile,
• sentimente de furie, depresie (înţeleasă ca lipsă de energie şi frustrare, tristeţe), sevraj dacă nu se joacă pe calculator,
• facturi mari pentru serviciile de internet,
• realitatea creată în joc înlocuieşte viaţa emoţională alături de un partener,
• abandonarea unor hobby-uri, pasiuni,
• lipsa controlului în ceea ce priveşte jocurile pe calculator,
• preocupări şi obsesii în legătură cu jocul chiar şi atunci când desfăşoară alte activităţi.
Criteriile tulburării de control a impulsurilor:
• comportamentul de jucare pe calculator este menit să scape persoana de o problemă, tensiune,
• jocul este caracterizat de un sentiment intens de plăcere şi vinovăţie.

TENDINŢA DE IZOLARE
Psihologii au remarcat că majoritatea copiilor dependenţi de jocurile pe computer au serioase tulburări de comportament, devenind agresivi şi izolaţi. În plus, aceştia comunică din ce în ce mai greu cu familia, colegii sau prietenii.
O cauză ar fi şi lipsa comunicării directe, în care sunt puse în practică toate cele cinci simţuri, în favoarea celei online, în care lipsesc gesturile şi cuvintele. O prietenie pe Internet este lipsită de substanţă, de afectivitate, iar copii care pierd prea mult timp în lumea virtuală ajung să nu poată socializa.
CARE AR FI SEMNELE DE DEPENDENŢĂ DE CALCULATOR?
• petrecerea unui timp îndelungat în propria cameră;
• ignorarea prietenilor şi a familiei;
• nerespectarea orelor de masă;
• obţinerea unor rezultate bune la învăţătură.

EFECTE PSIHOLOGICE implicate de activitatea de joc pe calculator :
• agresivitatea văzută din perspectiva teoriei învăţării;
• reţeaua de jucători on-line;
• fenomenul de sunk – cost;
• emoţiile primare (bucurie explozivă, tristeţe, furie şi frică) trăite în joc.

INDICATORI FIZICI ŞI FIZIOLOGICI:
• disturbarea ciclului somn/ veghe,
• dureri de spate,
• dureri de gât,
• dureri de cap,
• diferite leziuni provocate de utilizarea excesivă a unor componente ale calculatorului,
• ochi uscaţi,
• mese neregulate,
• neglijarea igienei personale.
Alte constatări:
• se poate vorbi de o dependenţă de jocuri pe calculator mai mult în cazul adulţilor, decât la adolescenţi.
• subiecţii de gen masculin sunt mai atraşi de jocurile pe calculator şi devin mai uşor dependenţi decât subiecţii de gen feminin.
• subiecţii de gen masculin preferă atât shooterele care sunt violente şi cu conţinut agresiv, dar şi RPG-urile care presupun interacţiunea cu ceilalţi.
Persoanele dependente de jocuri pe calculator prezintă următoarele trăsături: comportament realist, duritate, spirit practic, insensibilitate faţă de ceilalţi, expectanţe scăzute de la viaţă şi de la ceilalţi (probabil din acest motiv caută suprarealismul jocurilor), dominanţa comportamentală a masculinităţii, a maturităţii şi generează solidaritate de grup şi spirit practic.
Există o relaţie defectuoasă între subiect şi unul dintre părinţi sau ambii părinţi. Se poate astfel concluziona că privarea de afecţiune de către un părinte sau de către ambii, are repercursiuni asupra indivizilor care caută astfel defularea frustrărilor prin jocurile pe calculator.
Au mai fost relevate următoarele motivaţii: descărcarea agresivităţii, evadarea din cotidianul care îi nemulţumeşte pe unii subiecţi - disocierea real-virtual, dorinţa de prestigiu care se realizează mult mai lesne în spaţiul virtual prin reţeaua de jucători on-line decât în realitate.
Aceste motivaţii diferite oglindesc particularităţile de personalitate ale fiecărui individ caracterizat prin unicitatea trebuinţelor şi a nevoilor, care se întâlnesc totuşi în elementul comun al faptului că sunt satisfăcute în jocul pe calculator.
Atitudinea suspicioasă faţă de cei din jur determină izolarea subiecţilor, acestea au un ecou diferit în sfera afectivităţii şi personalităţii fiecaruia. Dependentul de jocuri are o atitudine suspicioasă, de neîncredere în cei din jur care este însă, puţin conştientizată, aşadar prea puţin îl afectează în stabilirea relaţiilor unde afişează mai degrabă o atitudine rezervată, dar prietenoasă şi serviabilă.
Dependentul de jocuri pe calculator se izolează de ceilalţi pentru a îmbrăţişa o altă realitate, cea virtuală a jocurilor prin care câştigă astfel recunoaşterea dorită din partea celorlalţi şi prestigiu social.
Dependentul de jocuri pe calculator prezintă anumite caracteristici:
Ø Egocentrism
Ø Suspiciozitate şi neîncredere în cei din jur
Ø Intoleranţă la frustrare
Ø Psihorigiditatea
Cuprinşi de drogul electronic, de posibilitatea de comunicare electronică, de întrecerile şi de doborârea propriilor recorduri la jocurile de ultimă generaţie, copiii au devenit extrem de vulnerabili, ajungând să îşi petreacă în faţa monitorului chiar şi zece ore pe zi.
Cu greu părinţii sau bunicii mai reuşesc să intervină, iar orice încercare de pedepsire sau impunere a unor noi reguli nu face decât să înrăutăţească situaţia. Micuţii dependenţi de calculator ajung rapid la izolare, la imposibilitatea de a socializa şi chiar la eşecuri şcolare sau vicii extrem de periculoase.

SOLUŢII ANTI-COMPUTER

Nu lăsaţi calculatorul la îndemână
Pentru a nu lăsa lucrurile să scape de sub control aveţi grijă ca după cumpărarea calculatorului să stabiliţi nişte reguli legate de folosirea lui. Calculatorul trebuie instalat într-un loc de unde să poată fi supravegheat, în nici un caz în camera copilului. În plus stabiliţi de comun acord cu copilul un interval orar în care are voie la calculator şi mai ales faptul că lecţiile sau alte activităţi şcolare au prioritate faţă de calculator.
• Trimiteţi-l în excursii sau tabere
Excursiile şi taberele şcolare sunt cel mai bun prilej pentru a-i învăţa pe copii să socializeze, să-şi facă noi prieteni. Taberele pot avea o anumită tematică, care îl va ajuta să-şi dezvolte o pasiune nouă care nu are nimic în comun cu calculatorul.
• Încurajaţi-vă copilul să-şi invite prietenii acasă
Este bine ca şi copii noştri să aibă cât mai mulţi prieteni, pe care să-i invite acasă să se joace, să vadă un film, eventual să se joace împreună la calculator.
Tot este mai bine decât să se joace singur, închis în cameră.
• Petreceţi cât mai mult timp în aer liber
Copilul trebuie să stea cât mai mult în aer liber, dacă nu are prieteni cu care să se joace în faţa blocului sau în parc, iesiţi cu el în familie. Plimbaţi-l în locuri interesante, oriunde şi orice îl va distrage de la calculator este mai sănătos pentru dezvoltarea personalităţii sale. Cel mai important este ca cel mic să interacţioneze mai mult cu lumea reală şi mai puţin cu cea virtuală.
• Cumpăraţi-i role sau bicicletă. Dependenţa de calculator este cauzată într-o anumită măsură de lipsa de activitate sau de plictiseală. Copilul are nevoie să se joace, să-şi petreacă timpul într-un mod distractiv. De aceea în loc de ultimele CD-uri cu jocuri, cumpăraţi-i role sau o bicicletă.
Cu timpul îi vor plăcea mai mult noile senzaţii de pe roţi decât cele din jocurile virtuale. Anxietatea şi depresia mentală îi afectează mai ales pe copiii care se joacă în exces la computer. Tot mai mulţi copii îşi petrec ore întregi în faţa calculatorului, de cele mai multe ori fără un scop anume, ci pur şi simplu de amuzament. O mare parte din ei manifestă deja o dependenţă faţă de calculator şi de navigatul pe internet. Semnele vizibile ale dependenţei de calculator sunt: petrecerea unui timp îndelungat în propria cameră, ignorarea prietenilor şi a familiei, note mici, uneori chiar şi ignorarea orelor de masă.
Având în vedere creşterea numărului celor care îşi petrec timpul liber navigând pe internet, dependenţa de calculator urmează a fi inclusă într-un manual despre afecţiuni mentale, publicat de Asociaţia Americană de Psihiatrie. Conform unor studii recente, aproape 15% din tinerii americani sunt dependenţi de computer. „Dependenţa apare în principal în cazul celor care încep să se joace pe calculator de la vârste fragede”, a afirmat conducătorul Consiliului de Ştiinţă şi Sănătate Publică. În timp ce părerile faţă de această problemă sunt împărţite, psihiatrii afirmă că se confruntă cu tot mai multe cazuri în care copiii se joacă în exces pe calculator, unii ajungând chiar să uite să mănânce, să facă duş sau să doarmă.
„Diagnosticarea dependenţei de calculator ca afecţiune psihică este un lucru bun, deoarece atrage atenţia asupra gravităţii acestui comportament. Însă excesul înregistrat în cazul jocurilor video poate fi şi simptomul pentru alte afecţiuni precum anxietatea sau depresia“, a afirmat dr. Michael Brody, directorul Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.

SFATURI PENTRU A EVITA DEPENDENŢA DE CALCULATOR A CELOR MICI

Pentru o dezvoltare în condiţii normale a celor mici, părinţii deţin controlul în totalitate. Conform numeroaselor studii efectuate, copiilor nu trebuie să li se permită accesul la calculator până la vârsta de 7 ani. După această vârstă, părinţii trebuie să stabilească reguli stricte referitoare la activităţile pe calculator ca modalitate de petrecere a timpului liber.
În urma regulilor impuse, adulţii trebuie să-şi exprime decizia luată pentru ca cei mici să ştie care sunt riscurile utilizării excesive a calculatorului. Calculatorul nu trebuie să fie niciodată aşezat în camera copiilor. Acesta trebuie să se afle într-o cameră la care toată familia are acces. Astfel, adulţii pot să-şi supravegheze copiii şi să se asigure că aceştia nu îşi stabilesc propriile reguli în folosirea computerului. Activităţile antrenante şi diversificate, înscrierea într-un club al copiilor, excursiile, taberele organizate sunt alte câteva metode care dau rezultate în lupta cu calculatorul.

Vizualizări: 1587

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

© 2018   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor