Artistul este creativ. Are originalitate. El ne arată lucrurile într-o altă lumină. Ceea ce ne arată el ne poate fi cunoscut dar ne este prezentat într-o nouă modalitate. Un artist este cineva care are capacitatea de a crea lucruri noi. Totuși, există o diferență între artist și inventator. Ambii creează ceva nou, doar că munca inventatorului se validează prin utilitate, pe când munca artistului se validează prin plăcerea contemplării.

Un artist trebuie să producă ceva care să mulțumească prin simpla contemplare și trebuie să fie ceva care să stârnească emoția. Pentru a stârnii emoția obiectul creației trebuie să exprime emoția; iar pentru a exprima emoția trebuie să fie expresia emoției resimțită de creator în timp ce el o creează. Artistul trebuie să fie capabil să experimenteze emoțiii și dintre cele mai variate.

Din punct de vedere moral, artistul trebuie să fie omul dreptății și al adevărului, astfel că întreaga lui operă trebuie să aibă la bază aceste două considerente. Exprimarea acestora cel mai adesea ia forma unor metafore, culori, ironii sau se transmite prin diverse simboluri.

Artistul este omul tururor epocilor în general și a nici-uneia în particular. El este un neadaptat al vremii în care trăiește dar dacă ar fi trăit în epoca ideală făptuită de el, cel mai probabil l-ar fi incercat același sentiment de neadaptare și nemulțumire.

Artistul nu este și nu ar trebui să fie niciodată
previzibil. El trebuie să știe să mânuiască contrastele ca nimeni altul. Adevăratul artist nu este motivat de câștiguri materiale și de faimă. Pentru el, milioanele de stele ale cerului valorează mai mult ca și o singură stea, cea a celebrităților. Adevăratul artist are nevoie în permanență de provocări pentru că el știe că necazurile și piedicile sunt pietre de temelie a propriei construcții.

Adevăraul artist trebuie să moară de o sută de ori și să învie de o mie de ori. Adevăratul artist este un artrist.

Vizualizări: 55

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Iunie 19, 2020 la 9:24pm

"Lumea poate fi salvată prin artă; artistul face, în fond, jucării pentru oamenii mari." (Constantin Brâncuşi)

"De-oi urma să scriu în versuri, teamă mi-e ca nu cumva

Oamenii din ziua de-astăzi să mă-nceapă-a lăuda.” (Mihai Eminescu – Scrisoarea I)

"Aşa am fost eu: să scriu tot ce-mi trece prin minte şi să nu spui nimic oamenilor." (Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Irinel)

"De aceea le vorbesc în pilde, că văzând nu văd şi, auzind nu aud, nici nu înţeleg." (Matei 13.13-14)

"Problema crucială a speciei umane este dacă dezvoltarea sa culturală va reuşi să stăpânească instinctul de agresivitate şi auto-distrugere, care poate duce specia umană la dispariţie din proprie iniţiativă, la o moarte filogenetică." (Sigmund Freud)

"Du-te cu trenul sau cu racheta în împărăţia lui Dumnezeu, dacă poţi!" (Petre Ţuţea)

Şi vibrează cer şi apă... — Fire, om şi providenţă,

Sunt din nou iar bunătate, — imn din veacul legendar,

Şi din trunchiul mort cum naşte viaţa verdelui lăstar,

Din coşciug, închis aproape, iese zbor de biruinţă.”

(Alexandru Macedonski – Lewki)

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor