Despre Festivalul National de Poezie "GRIGORE HAGIU", 27-28 septembrie 2014, Galati - Tg.Bujor

Cum a fost la Festivalul Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”, sept.2014

 

        S-a incheiat si editia a XXII-a a Festivalului National de Poezie “GRIGORE HAGIU”, 27 – 28 septembrie 2014, Galati – Tg.Bujor.

          Au fost doua zile pline de evenimente, actiuni culturale, lecturi publice, pelerinaj, colocvii, evocari, lansari de carti si reviste, decernarea premiilor.

         Organizatorii din acest an au fost: Societatea Scriitorilor “C.Negri” Galati, Reprezentanta Galati – Tecuci a U.S.R Filiala Iasi in colaborare cu Primaria Municipiului Galati, Primaria Orasului Tg.Bujor, Biblioteca Oraseneasca Tg.Bujor, Muzeul de Istorie Casa “Cuza Voda” si “Atelierele de creatie ale poetei Angela Baciu”.

Manifestarile s-au deschis la Libraria “Donaris” din Galati, unde invitatii au tinut un cuvant de deschidere, s-a prezentat agenda culturala, s-a lansat revista culturala “Porto Franco”, cei prezenti au imbogatit standul de carti cu noi aparitii editoriale; a urmat depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu si participarea la o expozitie de pictura la Galeria “N.Mantu”.

Tot atunci s-au pus bazele infiintarii la Galati a unei filiale a Asociatiei Culturale “Carmina Balcanica (condusa de Doamna Mihaela Albu) – filiala ce va fi condusa la Galati de poeta Angela Baciu.

La Tg.Bujor s-a mers in pelerinaj, actiunile culturale desfasurandu-se la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, la Biblioteca “Grigore Hagiu” , Casa Memoriala “Grigore Hagiu” si la Scoala Gimnaziala ce poarta numele poetului. Intalnirea cu elevii si publicul prezent a fost emotionanta, s-au oferit flori, s-a citit poezie, s-au evocat amintiri.

Manifestarile au continuat cu un colocviu la Muzeul de Istorie Casa “Cuza Voda” unde criticul Constantin Trandafir – autorul Monografiei “Grigore Hagiu si generatia sa”, reeditata in 2013, in editie adaugita, a deschis intalnirea vorbind despre grupuri si generatii literare, despre critica literara si poezia lui Grigore Hagiu. Poeta si publicista Angela Baciu a citit un poem sensibil si trist, dictat chiar de poet, cu ultimele puteri, chiar inaintea mortii sale, pe patul de spital – poem publicat intr-un volum lansat la festival. Au mai vorbit si profesorii Mihaela Albu si Dan Anghelescu, prezentand carti si Revista ‘Carmina Balcanica”.

Au fost inmanate si premiile Festivalului National de Poezie “Grigore Hagiu” 2014:

-          Premiul Societăţii scriitorilor „C. Negri” Galaţi a fost acordat poetei Diana Trandafir din Piteşti

-          Premiul revistei „Plumb” din Bacău i-a revenit gălăţeanului Gabriel Ghimpu (revista îi va publica un grupaj de versuri)

-          Premiul revistei “Carmina Balcanica” a fost acordat  poetei  Nicoleta Onofrei (ziarist la “Viata Libera” Galati)

-          Premiul revistei „Oglinda literară” din Focşani  pentru constănţeanca Liliana Mădălina Creangă

-           Premiul revistei „Oglinda literară” din Focşani pentru Maria Martis din Bacău

-          Premiul  revistei „Porto Franco” din Galati pentru  Lis Popa – Târgu Jiu 

-          Premiul revistei „Convorbiri literare” din Iasi pentru  galateanca Andreea Violeta Bobe

-          Premiul revistei „Argeş” din Piteşti pentru Emanuela Dascălu, Iaşi

-          Premiul revistei “Poezia” din Iasi a fost acordat poetei si publicistei Angela Baciu

-          Premiul „Cartea anului”, a fost oferit în cadrul Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”, de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Târgu Bujor, prahovencei Diana Trandafir, pntru volumul de versuri „Discurs în roşu şi alb”, tipărit anul trecut la Editura “Tracus Arte”.

 

In ultima zi de festival au avut loc recitarile. Printre cei care au citit din versurile lor au fost si basarabenii Ion Bagu (din Reni), Dumitru Marian (din Chisinau), poetul si prietenul Gheorghe Neagu (redactor-sef revista “Oglinda literara” din Focsani) care a vorbit despre Galati ca “vechi templu de cultura” si a lansat ultimul volum de versuri si ieseanul Mihai Haivas care a inveselit atmosfera prin glume si parodii.

Ne revedem in 2015!

Vizualizări: 168

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor