Despre mârlănia primarilor mici şi umilirea artiştilor mari

Deşi îmi propusesem să mă abţin de la polemici sau riposte în această perioadă, uite că realitatea nu mă lasă. Căci nu pot lăsa netaxată o escrocherie infectă, mârlănească, mai ales când victimele sunt doi artişti de valoare. Şi mai ales când „ţeapa” e dată prin intermediul altui artist. Sau, mă rog, a unuia care pretinde că e artist.

Pe solista folk Maria Gheorghiu şi pe actorul Eusebiu Ştefănescu îi cunoaşte toată lumea, nu au nevoie de alte prezentări. Pe poetul Viorel Mirea din Drobeta Tr. Severin îl cunoaşte, probabil, şi pe el cineva, măcar la nivel de urbe. Problema nu este însă cine şi cât e de cunoscut, ci faptul că Viorel Mirea este cel care i-a chemat pe Maria şi Eusebiu la Drobeta Tr. Severin, pentru a susţine un recital, cu ocazia Galei Premiilor de Excelenţă, organizate de Primăria oraşului (primar Constantin Gherghe, fost membru marcant al PSD, ”migrat” la PDL iar în 2012 la USL).

Fără a intra în detaliile „tehnice” ale evenimentului (pentru a nu lăsa comicul să atenueze gravitatea mârlăniei), prezint pur şi simplu faptele, aşa cum mi le-a relatat Maria Gheorghiu. Artista şi-a anulat, pur şi simplu, spectacolul pe care-l avea la Teatrul Excelsior în aceeaşi zi, pentru a merge, împreună cu Eusebiu Ştefănescu, la Turnu-Severin. Acolo, nu numai că nu li s-a decontat drumul, dar au mai lăsat şi biletele dus-întors la contabilitatea Primăriei, pentru a li se deconta ceva mai târziu, adică pe 5 decembrie. Şi-au luat alte bilete până la Bucureşti. Totalul drumului, pentru amândoi, a fost de vreo 9 milioane. De mâncat n-au mai apucat să mînânce, pentru că primarul dăduse dispoziţie să nu se aducă mâncarea până nu se termină spectacolul. Iar după spectacol, Maria şi Eusebiu au plecat direct la gară (cu noile bilete), căci aveau şi alte treburi la Bucureşti. A trecut Crăciunul, suntem în prag de Anul Nou, vor veni Paştele şi iată că nici biletele, nici onorariul n-au fost plătite. Şi probabil nici nu vor fi plătite decât, poate, la Paştele Cailor.

Pentru oameni ca primarul PSD/PDL/USL Constantin Gherghe, ţepele sunt, desigur, ceva curent. Iar suma pe care trebuia s-o dea celor doi mari artişti era atât de mică, încât a ignorat-o complet. Ce-ar mai fi de comentat? Aşa cum nu-i poţi cere unui vierme să se comporte ca o pasăre, nu-i poţi cere nici unui primar PSD/PDL/USL să se comporte ca un om. Eusebiu Ştefănescu a trecut toată această mizerie la capitolul pierderi. Maria Gheorghiu însă refuză să tacă: „Mă doare această umilire grosolană la care am fost expuşi şi supuşi. Pentru asemenea sub-oameni - mă refer la cei care s-au folosit de noi, după care s-au făcut că plouă - nu contează nici cuvântul dat, nici obligaţiile morale iar noi, artiştii, suntem pentru ei nişte sclavi pe care, dacă vor îi plătesc, dacă nu, nu. Probabil aşa se comportă şi cu cetăţenii oraşului, aduşi în această stare de sclavie pe care eu o refuz şi o denunţ public. Şi îi avertizez pe colegii mei de breaslă că, dacă vor fi solicitaţi vreodată de primăria sau primarul din Drobeta Tr. Severin, să nu accepte decât cu toţi banii înainte. Sau, şi mai bine, să nu accepte deloc”.

Pentru mine, comportamentul primarului PSD/PDL/USL Constantin Gherghe îl recomandă ca pe un hoţ, indiferent de încadrarea juridică a cazului şi indiferent de suma care este în joc. Dar nu asta mă miră cel mai mult (am explicat de ce, nu-i poţi cere unei fiinţe să se comporte altfel decât îi este natura), ci faptul că poetul Viorel Mirea nu-i mai răspunde Mariei Gheorghiu la telefon, deşi el este cel care i-a chemat pe cei doi artişti la Drobeta Tr. Severin. Ceea ce înseamnă că... trageţi dumneavoastră concluziile.

Sursă: certitudinea.ro

Vizualizări: 58

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor