Despre ordinea ca la carte și haosul din viață


Comunitatea, societatea, oamenii în general, noi cei în tranzit pe pământ, avem nevoie de ordine pentru a viețui și supraviețui. Ordinea implică urmărirea unui fir logic în acțiunile noastre la nivel micro cât și macrostructural. Mersul dealungul unei traiectorii care poate chiar transforma viitorul într-o sferă temporară predictibilă. Altfel, suntem doar molecule în mișcare brauniană, haotică precum elementele constitutive ale unui fluid dintr-un oarecare recipient. Ne batem unul de altul zilnic și chiar, uneori, violent pentru că nu avem ordine, traiectorie logică și rațională de urmat. Ne împiedicăm unul pe altul, de cele mai multe ori fără a fi conștienți de asta, fără intenție, nu din dol, ci din culpă. Cum de? Pentru că nu avem ordine. Pentru că ceea ce întreprindem la momentul t0 nu este o acțiune atârnată de firul organizării raționale care ar putea cu ușurință prevesti, prevedea vreo posibilă gafă, vreun posibil eșec la nivel micro și macrosocial. Retrocauzalitatea activată în momentul t1 ar putea foarte bine fi proiectată deja din t0 fără a ne mai accidenta, fără a mai produce efectiv pagube. Proiecție pur mintală, cu acel mintal sănătos pe care-l numim ordine.
Ordinea din prezent (t0) simulează perfect viitorul (t1).
Un exemplu concret de lipsă a unei traiectorii care să dea sens dinamicii existenței noastre este mass-media. Cum, cum, adică cum?
Simplu. Vrei să creezi un model social, o civilizație? Atunci trebuie bine definit rostul omului, scopul acțiunilor și finalitatea. Spre ce tinde rasa umană, teleologic vorbind.
În haosul braunian.., sigur nimeni nu mai știe.
Între mii de contraste și contradicții venite în același timp pe bandă drept în fața, mintea și conștiința omului, e greu să descifrezi ceva, să-ți definești un sens neștiind deja nici pe ce lume te afli.
Am amintit mai sus de mass-media. Da. Doar urmăriți desfășurarea "logică" a raportului despre viață. Un război cu sute, poate mii de morți stă alături de rezultatul unei jurizări și un câștigător la dansuri, cântece, joc și voie bună.
Moartea tragică a unei persoane stă alături, e dublată de vreun divorț pentru popularitate a vreunei "dive" susținută de vreun "om de afaceri" dubios.
Copiii în lacrimi condamnați la sărăcie sunt dublați de poza cu noul bolid de lux al vreunui manelist. Poliție fiscală nu este, deci putem avea câte case și bolizi vrem fără urmă de contract de muncă înregistrat legal la autoritatea desemnată sau fără urmă de certificat de înregistrare la vreun oficiu al comerțului de unde să rezulte că sunt administrator... și.. nu unul simplu, ci de succes. Se vede din petrecerile cu droguri și mult sex pe repede înainte în toaleta localului de lux, deși de prost gust. Această subcultură se pliază pe marile tragedii și drame ale societății. Dacă ai realizat ceva uimitor, deosebit, genial și rar de găsit în domenii precum tehnologie, umanism, sociologie, psihologie, medicină, drept, economie viabilă pentru toți etc, șamd, apari în același desfășurător, un mic pătrățel pe o grilă plină de alte și alte pătrățele despre cine cu cine s-a mai culcat, cine pe cine a mai înșelat, cum și-a prezentat genitalul vreo "mare" femeie de "cultură" sau vreun "mare" umflat de steroizi ce-și face veacul pe banchetă pe sub haltere.
Suntem dezorientați, dom'le. Trăim degeaba și esența transcendentală a fiecăruia, ceea ce ne definește ca oameni, nu se mai perpetuează. Perpetuarea speciei, continuarea vieții pe pământ nu este asigurată doar de apariția omulețului fizic, a bebelușului, ci și de natalitatea spiritului uman.

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor