DOAMNE ŞI DOMNIŢE ALE ROMÂNILOR: X. DOAMNA ELISABETA MOVILĂ

 

Doamna Elisabeta Movilă (n. a doua jumătate a sec. XVI – d. după 1620, Constantinopol). Soţia domnului Ieremia Movilă (1595–1606) şi regenta fiilor ei Constantin şi Alexandru, domni ai Moldovei. Fiica nobilului Toma Csomortany din Transilvania, s-a căsătorit cu Ieremia, probabil în 1591, în Polonia. Se spune că ambiţia Doamnei Elisabeta Movilă l-a determinat pe soţ să părăsească viaţa paşnică de care avea parte în Ustie, în Polonia, pentru a râvni la tronul Moldovei, pe care, cu ajutor polon, l-a ocupat, înlăturându-l pe Ştefan Răzvan. În a doua parte a domniei, între Ieremia şi fratele său Simion, care ocupase de două ori tronul Ţării Româneşti, au intervenit tensiuni serioase, ce vor afecta relaţia dintre Doamna Elisabeta Movilă şi soţia lui Simion, Marghita, o femeie la fel de ambiţioasă. Îşi mărită fiicele cu nobili polonezi: pe Ecaterina Margareta cu principele Samuel Corecki, pe Maria cu contele Ştefan Potocki, pe Chiajna cu ducele Mihai Wisznowiecki şi pe Ana cu hatmanul Stanislas Potocki. Spre marea ei neplăcere, după moartea lui Ieremia Movilă, Simion a urcat pe tronul Moldovei în 1606, dar a sfârşit otrăvit peste un an. Miron Costin aruncă vina pentru această faptă asupra Doamnei Elisabeta Movilă. Este momentul în care între cele două doamne s-a declanşat o luptă aprigă pentru impunerea propriilor urmaşi pe tronul Moldovei. Balanţa a înclinat când în favoarea uneia, când a celeilalte. Cât timp a tutelat domnia fiilor ei, Constantin (1607) şi Alexandru (1615–1616), Doamna Elisabeta Movilă s-a intitulat „doamna ţării Moldovei”. Desele confruntări ale Movileştilor, care au implicat direct armatele otomane şi polone, au provocat intervenţia Porţii, care a hotărât prinderea acestora şi impunerea trecerii lor la religia islamică. După o confruntare sângeroasă, Doamna Elisabeta Movilă şi fiii ei au căzut în mâinile turcilor, Doamna sfârşind în haremul sultanului. Imediat după ce a fost prinsă la Drişcani, în 1616, şi-a tăiat coada de păr pe care a trimis-o printr-un boier la Mănăstirea Suceviţa, într-o casetă de argint, pentru a fi pusă pe mormântul soţului ei.

Fişa se regăseşte în Enciclopedia personalităţilor feminine din România, coord. George Marcu, cuvânt înainte acad. Marius Sala, lucrare publicată de Editura Meronia, Bucureşti, 2012.

 

http://storage.ning.com/topology/rest/1.0/file/get/2203239343?profile=original

 

http://www.protv.ro/video/omul-care-aduce-cartea_322_george-marcu-r...

 http://www.youtube.com/watch?v=xEiVypqoJrE

Vizualizări: 536

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de George Marcu pe August 5, 2012 la 3:19pm

Cartea se găseşte în librăriile mari din ţară. Puteţi comanda şi de pe site-ul Editurii Meronia ( www.meronia.ro ). Din păcate, eu tot ce am avut am epuizat.

Am înţeles că şi acest tiraj este pe sfârşite, dar cred că se mai găseşte.

Comentariu publicat de GEORGETA ANDRIES pe August 5, 2012 la 1:56pm

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe August 5, 2012 la 10:42am

                    Extrem de interesant. Multumesc. Continuati, va rog.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor