Dr. Dorel SCHOR


     TRĂDĂRI  PARALELE
-   In ziua de astazi, afirma doamna Oiterman, nu mai poti avea incredere in nimeni, nici macar in persoanele cele mai apropiate!
-   Asta chiar asa este, confirma Leopold sub privirile aprobatoare ale nevestei sale. Sa luam de exemplu ultimele lovituri de stat, sau revolutiile de palat din Africa sau din America de sud. Presedintele e plecat pentru cateva zile, se duce omul la o cura de tratament, sau sa semneze niste acorduri bilaterale si pe cine lasa responzabil acasa? Pe cel mai bun prieten, omul lui de incredere, pe cel pe care el l-a ridicat din nimic si l-a facut ce este... Buuun! Si cine il rastoarna si-l da afara, sau nu-l mai lasa sa intre inapoi? Sigur ca da, cel mai bun prieten! Halal!
-   Eu personal, intervine doamna Oiterman, nu mai am incredere nici...
-   Stimata doamna, o intrerupe elegant Boris Israelovici Glazpapier, dar asta nu e nici o noutate... Capitalismul, cu legea concurentei si libera initiativa, a descoperit de mult aceasta. Fara mila, fara scrupule, fara nimic... O sa va relatez cazul, petrecut mai de mult, a doi cumnati, ce vreti mai mult, care aveau in tovarasie o mica afacere, o fabricuta destul de prospera si pe care s-au gandit s-o largeasca. Si atunci se  decid sa retraga tot capitalul lichid si unul din ei sa plece la Viena, asa era pe atunci, sa contracteze niste utilaje...Si tipul pleaca cu numerarul, cu bijuteriile, cu actiunile, cu tot... Si cand o sa vina inapoi, o sa va spun. Au trecut de atunci peste cincizeci de ani!
-   Da, ofteaza madam Oiterman, de fapt...
-   De fapt, nu numai in afaceri e asa, spune trist domnul Ghezuntertoit. O sa va povestesc o mica intamplare, nu are importanta nici cui i s-a intamplat, nici cand s-a consumat... Un tanar era logodit cu o fata de familie buna, frumoasa si cu pian, dintr-o localitate invecinata, cum ar fi Dorohoiul de Botosani, sa zicem. Nu mai era mult pana la nunta, cand logodnicul i-a facut cunostinta domnisoarei cu cel mai bun prieten al lui, un profesor de matematica. Cum, necum, asta a rasturnat ecuatia, logodna s-a desfacut si in schimb, nu-i greu de ghicit... A vorbit tot orasul. Intelegeti acum de ce nu exista nici un premiu Nobel pentru matematica? Pentru ceva asemanator..!
-   Tipul cel putin a luat-o, constata doamna Oiterman. Eu vreau..
-   Exact, intervine Simon Seinerovici, cei mai multi fura nevestele fara macar sa le ia. Le lasa acolo, la cel mai bun prieten, ca ala sa-i cumpere rochiile si sa aiba parte de reprosurile conjugale. Sotul s-o vada cu bigudiurile si amicul cu bigu-bigu-rile. Si va rog sa ma credeti, greseste cine crede ca trebusoara asta are vreo legatura cu capitalismul sau socialismul, cu democratia sau dictatura, cu America de Sud sau cu Honolulu...
-   Domnilor, reuseste in sfarsit sa puna lucrurile la punct doamna Oiterman, dar toate astea sunt fleacurim cine nu a auzit de ele, pe cine mai mira in ziua de astazi? Eu vroiam sa va relatez despre cea mai mare greseala pe care poate s-o faca o femeie.  Mi s-a intamplat chiar mie si pot sa strig "cine va face ca mine, ca mine sa pateasca".
   Stiam ca domnul Oiterman e plecat in Argentina pentru o comanda de piei de vita, dar nu ne inchipuiam ce se intamplase.
-   I-am recomandat-o pe Mazal lui Rozica, sa le faca curatenie o data pe saptamana si acuma nu mai vrea sa vina la mine. Ca-i plateste spor de literatura!
-   Ai, ai, ai, suspinam noi usurati. Va sa zica totul e in regula...
-   N-am sa i-o iert toata viata! scrasneste doamna Oiterman si bea cu inghitituri mici un pahar cu suc de portocale.
                                    DOREL SCHOR

Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor