Dr. Dorel Schor

  ECONOMIE DE PIAŢĂ

   Am un amic scriitor, autorul a câtorva cărţi de succes, care în urmă cu jumătate de an s-a făcut plăcintar. Adică a deschis un local în care vinde plăcinte. Personal consider că orice meserie este onorabilă şi respectabilă, dar nu am putut să-mi ascund nedumerirea, aşa că la prima ocazie l-am întrebat direct:
   - Nu mai publici? Gata...?
   - Ba public, dar plăcintele îţi oferă o mai mare diversitate şi adresabilitate. Să spunem că vrei să organizezi o lansare de carte, o întâlnire cu publicul cititor. Câţi amatori vor veni la o bibliotecă? Şi câţi vor participa la o plăcintărie unde poţi primi nu numai hrană spirituală dar şi ceva mai concret?... Îţi imaginezi că mulţi rezistă mirosului unei plăcinte calde cu brânză dulce şi stafide?
   -  Dar nu toţi...
   -  Aproape toţi... Puţini mai stau la coadă pentru un autograf, dar nimeni nu-şi refuză o plăcintă dobrogeană, sau un ştrudel cu mere, sau o delicatesă cum făcea bunica, cu fructe de pădure, sau cu prune şi scorţişoară... Ca să nu mai spun că avem specialităţi pe bază de esenţă de rom şi alte esenţe asemănătoare.
   - Dar tineretul, elevii trebuie atraşi cu alegorii, metafore, idei spirituale, umor...
   - Sigur că da, dar ideile sunt mai uşor asimilate când atmosfera este pătrunsă de aromele care vin din bucătărie, când alegoriile sunt însoţite de dulceaţă de trandafiri, de smântănă proaspătă sau de iaurt grecesc original, iar umorul, crede-mă, e mult mai apreciat cu burta plină.
   - Bine, m-ai convins... Dar o carte are altă circulaţie, o citeşte toată familia, poţi reveni asupra unui capitol sau fragment, o poţi împrumuta unor prieteni sau vecini.
   - Tocmai, aici e marele avantaj al plăcintei. Pentru toată familia trebuie să cumperi o plăcintă big size şi nu poţi împrumuta vecinului aluatul dospit, precum opul literar. Cartea o cumperi o singură dată. Plăcinta dacă e bună, se cere recitită şi o cumperi de fiecare dată...Astfel literatura e mult mai câştigată.
    - Ei, da, asta-i adevărată economie de piaţă! 
                                  DOREL SCHOR

Vizualizări: 61

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor