Dragostea de țară nu este un sentiment cu robinet, căruia îi dai drumul ca atunci când vrei să torni un pahar de vin, editorial de Petre Crăciun

În fiecare an, de 1 Decembrie, dar nu numai atunci, îmi doresc ca poporul român să aibă puterea de a se reîntoarce la esența de bunătate, de omenie, de inspirație pe care a avut-o de-a lungul istoriei și care l-a definit ca ceea ce este acum. Sau ca ceea ce a fost cândva, ca să dăm curs unei opinii ceva mai pesimiste.

Îmi doresc să regăsim mersul istoric care a făcut posibil să apară Sarmisegetuza, Mioriția, Voronețul, Putna sau Cetatea lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu. Să redescoperim matricea care i-a zămislit pe Decebal, pe Basarab Întemeietorul, pe Ștefan, pe Iancu de Hunedoara, pe Mihai Viteazul, pe pașoptiști, pe unioniștii de mai târziu, pe eroii care au luptat pentru Independență sau pe cei care au înfăptuit Unirea de la 1918.

Acești oameni au fost Români ca și noi. Dar au fost, dintr-o altă perspectivă, mai buni, mai curajoși, mai vizionari. Au avut un țel național, s-au luptat și s-au jertfit pentru el. Au demonstrat tuturor, lumii întregi, că se poate. Că Românii sunt un popor deosebit care știe să lupte pentru idealurile lui naționale. Au crezut în obiectivul lor, dar au crezut, mai ales, în ei, în bunii și străbunii lor, dar au crezut și în noi.

Aici este marea ruptură care ne ține pe loc. Românii de astăzi sunt parcă mai dezbinați și mai pesimiști. Mai deciși să renunțe la tradiții, la istorie, la înaintași, la tot ceea ce ne-a definit și ne-a dat pecetea de popor român. Fugim de noi, de tot ceea ce este românesc. Până unde, până când?

Nu este suficient să ne amintim, o dată pe an, că suntem Români, că avem un drapel, un imn și o zi națională. Nu vom redeveni ceea ce am fost cu un patriotism pasager, de weekend sau nici măcar atât. Dragostea de țară nu este un sentiment cu robinet, căruia îi dai drumul ca atunci când vrei să torni un pahar de vin.

Trebuie să crezi de luni până duminică și din ianuarie până în decembrie că înaintașii tăi au construit o țară mândră și frumoasă. Că ești rudă cu Petrache Poenaru (cel care a înventat stiloul), cu Pârvu Mutu, cu Antim Ivireanu, cu Aron Pumnul, cu Mihai Eminescu, cu Henri Coandă, cu Nicolae Paulescu și cu atâția alții. Că pentru tine un anonim a pictat Voronețul, a dat naștere doinelor și baladelor, basmelor și poveștilor culese de Petre Ispirescu.

Dacă ești și trebuie să fii Român, atunci mândrește-te cu toate acestea și fă ca în inima ta să nu se stingă niciodată lumina și bunătatea înaintașilor.

Nu-ți uita limba, credințele, tradiția, basmele copilăriei și cântecul de leagăn, chiar dacă viața te va duce departe. Chiar dacă vei avea o țară adoptivă, bună și primitoare, nu uita că patria în care te-ai născut este una singură. Ai o singură patrie, cum ai o singură mamă și un singur tată.

Mândrește-te cu părinții tăi și cu înaintașii tăi. Fii Român tot timpul anului și atunci țara aceasta frumoasă se va ridica și ea la înalțimea așteptărilor tale, după cum și tu trebuie să te ridici la înălțimea așteptărilor ei.

La Mulți Ani, Români! La Mulți Ani, România!

Petre Crăciun

Citeste si aici

http://www.literaturacopii.ro/editorial/imi-doresc-ca-poporul-roman...

Vizualizări: 132

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Viorel Tăutan pe Decembrie 2, 2013 la 9:55am

O, Doamne, cât de mari au fost ROMÂNII, de la opincă până la vlădică! Ce mari conducători au avut, din cei care şi-au iubit ţara cu poporul ei cu tot! Numai că, începând cu fasciştii, continuând cu otrepele numite comunişti au vândut străinilor şi ţara şi poporul. După 1990 ne-am ales conducători care se străduiesc să le închine ba americanilor, ba nemţilor, ba altor supraputeri contra unor comisioane şi garanţii personale. Sunt atât de neputincioşi, atât de nepregătiţi moral, încât nu sunt în stare să găsească sau să accepte soluţii optime pentru păstrarea independenţei. Mai mult, au înfiinţat tot soiul de instituţii de învăţământ  aşa-zis superior în toate judeţele, unde să pregătească viitori "specialişti" de trei lulele. Odată cu dascălii pensionaţi deja sau în pragul pensionării, s-a terminat şi sentimentul patriotic integru, iubirea de neam, ţară şi limba română. Aceste valori morale nu sunt transmise noilor generaţii de elevi, iar dezinteresul pleacă şi de la remunerarea precară a educatorilor. Sunt prea multe de reproşat conducătorilor de după 1990. Dumnezeu să ne ajute, să ne deschidă ochii şi minţile atunci când ne mai alegem conducătorii!!!

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Decembrie 1, 2013 la 4:33pm

Dragostea de ţară este respect pentru valori, recunoaştere  a cestora şi reverenţă adâncă în faţa lor. Când au venit peste ţară vânturi reci şi li s-a insinuat românilor invidia, ura, contestarea unor înaintaşi, negarea şi alungarea lor până şi din paginile scrise, am început să pierdem puţin şi câte puţin din capitalul uriaş de iubire şi de adevăr care au făcut posibil momentul măreţ din 1918 -  Proclamaţia de la Alba Iulia. În acel Decembrie geros, fără egal,  străbunii noştri au mers  acolo  din toate colţurile României întregite în vechile ei hotare, neprecupeţindu-şi energiile şi vremea cum nu-şi precupeţiră nici sângele murind pe câmpurile de luptă  în Întâiul Război Mondial.

Adevăr, iubire, muncă onestă, creaţie şi jerfă sunt valorile ce-au făcut România Mare.  Totul e să  fim demni şi apţi de gestiona această preţioasă moştenire. Suntem responsabili de  pereptuarea acestei moşteniri -  de aceea să ne dorim azi şi întotdeauna o putere înţeleaptă, bună inspiraţie şi inteligenţa de-a consuma favorabil libertatea....

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Decembrie 1, 2013 la 2:41pm

"... Trebuie să crezi de luni până duminică și din ianuarie până în decembrie că înaintașii tăi au construit o țară mândră și frumoasă. Că ești rudă cu Petrache Poenaru (cel care a înventat stiloul), cu Pârvu Mutu, cu Antim Ivireanu, cu Aron Pumnul, cu Mihai Eminescu, cu Henri Coandă, cu Nicolae Paulescu și cu atâția alții. Că pentru tine un anonim a pictat Voronețul, a dat naștere doinelor și baladelor, basmelor și poveștilor culese de Petre Ispirescu. ..."

Mă-nclin!

La mulţi ani!

Comentariu publicat de ilie adrian pe Decembrie 1, 2013 la 2:40pm

 La multi ani Romanie,Patria noastra Sfanta !

 

Comentariu publicat de Oancă Aurelia pe Decembrie 1, 2013 la 2:36pm

O singură patrie şi o singură inimă. Cu mult drag, Aurelia.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor