Etiopia, ţara surprizelor 

 
 
160.000  de ani înaintea erei noastre triburi de homo-sapiens disputau hrana şi  resursele unui vast teritoriu aflat în nord-estul Africii. O ţară muntoasa cu o climă blândă oferea adăpost celor care sunt consideraţi străbunii civilizaţiei moderne. De aici homo-sapiens au continuat spre Orientul Mijlociu şi Europa. Azi, acest teritoriu vast este numit Etiopia, cu o populaţie care număra peste 12 grupuri etnice şi 91 milioane de locuitori, este cea mai locuită ţară din lume fără ieşire la mare . Urmele unei importante civilizaţii pot fi găsite 2000 de ani înaintea erei noastre. În paralel cu Persia, China, Roma şi India,  Etiopia  a fost o permanentă monarhie. Devine o mare putere în secolul al 3-lea pe vremea Regatului Aksum care în secolul 4 adoptă creştinismul ca religie statală. Azi cele mai vorbite limbi sunt Oromo 34%, Amhari 27% şi Somali 6.2%. Vechiul alfabet semitic Ge'ez este unul din primele apărute în Africa. Majoritatea populaţiei este creştină, o treime sunt musulmani. O mare parte din evreii Etiopieni au emigrat în Israel începând din anul 1980. Numele Etiopiei apare în limba greacă în Iliada şi Odiseea iar istoricul Herodot  localizează Etiopia între Sudan şi Egipt. Pliniu cel Bătrân explică numele ţării ca provenind de la fiul zeului Vulcan, Aethiops. Biblia ebraică pomeneşte Etiopia în numeroase ocazii dar numele folosit în texte este cel de Kush (Nubia). O scriere a regelui Ezana, primul care a botezat administraţia sa la creştinism în secolul 4 numeşte întregul regat Aksum Ityopya. Din această perioadă au rămas câteva biserici şi pietre cioplite cu motive care preced creştinismul.
 
 
O expoziţie dedicată istoriei şi poporului Etiopian s-a deschis  la muzeul Eretz Israel din Tel Aviv. Expoziţia recentă acoperă 2000 de ani de istorie şi cultură a acestui intrigant imperiu, din păcate frământat şi extrem de puţin cunoscut. 
 
Expoziţia pomeneşte de imperiul Damot cu capitala la Yeha în nordul Etiopiei. Imperiul Damot se risipeşte în secolul 4BC fărâmiţându-se în mici regate independente. În primul secol AD, un noi imperiu Aksum se dezvoltă, monezi bătute, însemnate cu numele de King  Endybis ( probabil anul 230 AD) sunt expuse la  Muzeul Britanic. Multe monumente şi biserici au fost distruse în secolul 16 când Etiopia a fost invadată de vecinii musulmani. Mai târziu arta locală a fost influenţată de artă catolică europeană, mai ales în iconografie dar şi în elementele stilistice care au reţinut caracteristica etiopiană tradiţională.  Vom putea examina icoane pe lemn pictate cu pigmenţi şi uleiuri animale având un finiş mat, discret. 
 
Primele contacte cu Europa au loc în sec XV. O scrisoare a regelui Henry al 4-lea este trimisă împăratului Abisiniei iar la rândul său împăratul Yeshak trimite doi curieri  la curtea lui Alfonso V al Aragonului. Primele relaţii cu o ţară europeană se leagă cu Portugalia în 1508 sub împăratul Lebna Dengel. Portugalia ajută imperiul cu arme într-un război  purtat contra imperiului Otoman. Între 1755 şi 1855 Etiopia se izolează într-o perioadă numită " Era Prinţilor". Împăraţii devin personaje simbolice, puterea este a şefilor de armată: Tigray, Wolde Selassie, Ras Gugsa etc.  Limba oficială Amhari este înlocuită cu limba Oromo. Etiopia modernă este datorată împăratului Tewodros II care unifică Etiopia şi pune capăt erei Prinţilor semnând alianţe cu Britania. Etiopia se angajează în afaceri internaţionale, dar în interior este afectată de rebeliuni şi razii permanente ale otomanilor şi ale unor forţe egiptene care treceau Marea Roşie la voia liberă. În final aceste conflicte slăbesc împăratul care se sinucide în 1868.  Apar alţi noi pretendenţi la putere: 
Giyorgis II, care pierde bătălia de la Zulawu apoi Yohannes IV care pierde 3000 de soldaţi la bătălia de la Gura în 1875, apoi este ucis în bătălia de la Gallabat dusă contra armatei sudaneze.
         Regele Menelik
 
Din 1889 şi până în 1913 Etiopia este condusa de regele Menelik II.  El măreşte Etiopia anexând triburi şi teritorii din sud, est şi vest extinzând ţara la graniţele actuale. În acelaşi timp dezvolta drumurile, introduce electricitate, construieşte şcoli , aplică taxe centralizate şi pune bazele capitalei Addis Ababa. Menelik semnează un tratat de pace cu Italia care recunoaşte Etiopia şi îşi reduce dominaţia colonială  la o fâşie în nord, azi Eritreea. O mare foamete izbucnită între 1888-1892 decimează o treime din populaţie. 
 
            Era Haile Selassie 
 
 În anul 1930 urmând la putere pe Iyasu V, Haile Selassie I a fost încoronat "Rege al Regilor, Lord al Lorzilor, Leul cuceritor al Tribului lui Judah , Alesul Domnului ."
Regele a continuat modernizarea Etiopiei  care curând a fost întreruptă de un nou război Italo-Abyssinian (1936-1941). Selassie cere intervenţia Ligii Naţiunilor, discursul său îl face internaţional cunoscut. În 1941 forţele britanice împreună cu luptători patrioţi etiopieni eliberează tara@@ dar grupe de guerilă  italiene rămân în acţiune până în 1943.  În 1942 Haile Selassie I  aboleşte sclavajul  eliberând între 2 şi 4 milioane de sclavi. Deşi considerat erou naţional criza petrolului declanşată în 1973 produce nemulţumiri interne, greve şi proteste care au dus în final la abdicarea regelui. Locul său a fost luat de o juntă militară leninist-marxistă condusă de Mengistu Haile Mariam . Acesta declară Etiopia comunistă, republică populară democrată .
  
     Era Mengistu 
 
 A urmat o perioadă grea de lovituri de stat, secetă, o mare parte din populaţie  a fost dislocată. În 1977 începe aşa zisul război Ogaden în care Somalia acaparează regiunea cu acest nume. Sute de mii de locuitori au fost ucişi ca rezultat al terorismului roşu, al deportărilor, foametei şi politicii violente a şefului Mengistu, ulterior acuzat de genocid.  Prăbuşirea comunismului în Europa a dus la încetarea ajutoarelor care veneau din Rusia Sovietică. Simţindu-se ameninţat, Mengistu fuge şi cere azil în Zimbabwe. 
 
  
Expoziţia din Tel Aviv, deschisă în pavilionul Rotschild, deşi de dimensiuni modeste, ne prezintă o ţară frumoasă , reliefată, plină de vegetaţie verde cu peisaje speciale, foarte atrăgătoare. Exponatele acoperă o întinsă geografie şi o lungă perioadă de timp. Oamenii sunt frumoşi, cu o alură calmă, distinsă în ciuda sărăciei şi a analfabetismului. Expoziţia subliniază importanţa creştinismului care a fost îmbrăţişat de etiopieni  încă de foarte devreme. Putem vedea manuscrise şi cărţi de rugăciune timpurii, superb păstrate. Artele populare sunt interesante dar diferite de arta Africană, Etiopia fiind geografic şi fizic izolată de continent.
Sunt expuse obiecte artizanale, arme, instrumente muzicale, bijuterii şi podoabe, vestminte dar şi artă recentă, fotografii actuale şi filme documentare despre oamenii şi peisajul ţării.
 
De asemeni, vom vedea picturi religioase (dipticuri), ţesături, textile viu colorate, metale intricat lucrate, cruci argintate  şi un mare tablou ilustrând faze din exodul corăbiei lui Noe. 
 
Tribul Omo din nordul ţării se distinge prin uzul intensiv al pigmenţilor la vopsirea feţei şi al corpului. Se folosesc elemente florale, fructe şi flori care produc figuri estetice deosebite. Vestea acestui trib colorat şi unic s-a răspândit datorită netului cu viteza luminii. Fotografiile sunt spectaculoase, curând s-a dezvoltat un întreg pelerinaj turistic în valea Omo, turiştii plătind localnicilor pentru a se lăsa fotografiaţi îmbrăcaţi şi machiaţi de sărbătoare. Din păcate fluxul de turişti curioşi au determinat  localnicii să-şi abandoneze muncile agricole tradiţionale, preferând banii uşori câştigaţi pozând vizitatorilor care vin valuri valuri.
Vă las cu aceste fotografii care îmbie la vizită.
 
Adrian Grauenfels 2013
 
 
 
 
 
 

 

Vizualizări: 725

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Comentariu publicat de gabi schuster pe Martie 24, 2013 la 8:12pm

In ciuda saraciei au un deosebit simt artistic. Sau poate exact din pricina asta ?!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor