Expozitia Baruch Elron la muzeul Khan - Ashkelon

 

Expozitia Baruch Elron la muzeul Khan - Ashkelon

Cel mai vestic oraș al Israelului este frumosul Ashkelon aflat la circa 50 de km sud de Tel Aviv. Oraș de origine neolitică și antic port  la mare, a fost disputat extensiv de Egipteni, Canaaniti, Filistini, Babilonieni, Greci, Fenicieni, Romani , Persieni , Arabi și Cruciați, ca să fie distrus de Mameluci în anul 1270. Numele Ashkelon este probabil de origine vest-semitică și pare a avea rădăcina ebraică s-k-l  „a cântări”, de unde și cuvântul shekel, probabil legat de importanța orașului ca centru portuar și comercial în antichitate. Un soi de ceapă produs de localnici capătă denumirea grecească „askolonion”, adică de la Ascalon sau Askolon, cum era cunoscută localitatea la eleni și apoi în tot evul mediu. În cartierul numit Migdal, o ruină a distrugerii mameluce, este Khan-ul,  o clădire  renovată, azi muzeu al orașului, (ne atrage privirea un elegant minaret și largi arcade interioare). Khan-ul  gazduiește azi, sub egida primăriei orașului, galerii și expoziții temporare. Am avut plăcerea să asistăm la vernisajul expoziției de pictură Baruch Elron, curator dr. Dalia Hakker Orion. Împreună cu Lydia Elron (soția regretatului pictor), cele două doamne au ales din vasta colecție de artă Elron, tablouri care au ca temă  marea, anotimpurile, natura.  În cuvântul de introducere dr.Hakker a subliniat apartenența lui Elron la grupul " Hexagon" unde își catalizează stilul său distinct, numit de criticii de artă  "Realism magic". Cercetând tablorile din expoziție vom descoperi elementul temporal, puternic accentuat, cum este în alegoria "Cele patru anotimpuri" în care ceasul, clepsidra, evoluția personajului central (pictorul însuși), toate semnalizează efectul trecerii timpului și declinul inerent al artei și al artistului. În alt tablou (Iona și balena) celebra poveste biblică este proiectată direct în lumea noastră modernă. Iona, în costum de scafandru, cu masca pe față, este regurgitat de o balenă de culoarea metalică, care părăsind scena amintește alura unui submarin modern.

Plaja naufragiului este poluată cu sticle goale, cu corturi haotic abandonate și cutii de coca-cola, care la un loc,  ne conving că povestea se întâmplă azi, iar Iona este de fapt un soldat care își salvează dischetul militar pe care îl prezintă privitorului. 

 La fel și povestea biblică "Moise și tufa în flăcări" anulează axa timpului, convingându-ne că omul poate întâlni divinitatea în orice moment și situație. În Biblie - exodul -3 găsim descrisă astfel scena cu pricina:

"Moise păştea turma socrului său, Ietro, preotul din Midian. El şi-a dus turma dincolo de pustie şi a ajuns la Horeb, muntele lui Dumnezeu.   Acolo i S-a arătat Îngerul Domnului într-o flacără de foc care ieşea dintr-un tufiş. Moise s-a uitat într-acolo şi a văzut că, deşi tufişul ardea, totuşi nu se mistuia.  

În tabloul lui Elron, Moise este pictat cu spatele spre noi, el contemplează tufa în flăcări. A pus radioul pe jos, sacul cu efecte,  iar pe umeri el poartă nelipsita pereche de bocanci militari, pictați în distincta culoare  a parașutiștilor israelieni.

Postmodernismul are o influență considerabilă în opera pictorului. Desfințarea granițelor, melanjul artelor și al sentimentelor produc un anume haos bine reprezentat în tabloul " În the middle of nowhere"- 1978" . În acest nicăieri vom găsi forma unui trunchi de copac cu ramuri care se ridică spre cer de parcă ar fi mâini umane, unele sugerând rugăciune sau cerșind îndurare.

Dar mâinile nu sunt mâini ci devin corolele unui regn vegetal. Din scorburile copacului apar mâini adevărate ocupate să atingă penajul unei păsări, alta prezintă o plantă - floare ca o a treia să susțină o colivie din care, prin portița deschisă, o pasăre pornește spre libertate. Bule transparente, cristaline, plutesc  în mai toate planurile sugerând o prezența mistică și unificatoare. Iată cum dintr-o singură răsuflare artistul sintetizează regnul animal cu cel vegetal, omul și dorința de eliberare,  captivitatea și zborul...

 O alta lucrare semnificativa este "Pictorul  naturii"  (2001)

          

Tabloul sintetizează cu brio rolul  pictorului în a reda  natură  pe care o  adaptează la lumea  sa  de fantezie  şi  glumă.   Cu o privire serioasă, Elron  ne arată că toate vietăţile care apar  în lucrările sale ca de exemplu:  peştii,  păsările, şopârlele, fluturii, etc…  sunt   mai intâi tratate de  imaginaţia  sa, cu o vopsea  aurie, pe care artistul  o aplică  pe toate  subiectele, dorind  să le schimbe, să facă lumea  şi viaţa mai  frumoase.

M-a bucurat prezența în expoziție a unui tablou special, numit "Primăvară în toamnă" -1980.  Avem aici superpoziția a două dimensiuni paralele, o poveste construită din două lumi - una internă și alta externă - un tablou inclus în alt tablou. Cel mare ne prezintă o splendidă scenă de toamnă cu culori exuberante aur și bronz, pe un cer înnourat, cu munți falnici în zare. Al doilea tablou conținut de primul și atârnat în cerul acestuia, are o ramă pe care a poposit un fluture venit din lumea exterioară . În tabloul mai mic, plante cresc din semințe roșii. Din cer cad bule de cristal ca o ploaie venită din altă lume. În tabloul mai mare bulele au ajuns la sol și le zărim răspândite pe pajiști sau plutind pe suprafața lacului. În ochii artistului tabloul înrămat devine o parte a naturii din care se inspiră, și care ne instigă cu mirosuri, strigăt de păsări și clipocit de ape. Dar Elron va aplica o enigmatică floare albă, legată cu ață roșie de rama de lemn, împreună cu fluturele poposit pe ramă, astfel căpătăm legătura între cele două realități care coexistă armonios cu o a treia, cea a consumatorului de artă. Mă voi opri aici, încântat de ocazia  vizionării unei reușite și importante expoziții plasată într-un atât de potrivit spațiu-timp, cu o lume atât de bine captată și apoi redată de imaginația, erudiția și penelul marelui pictor israelian care este Baruch Elron.

Adrian Grauenfels

Vizualizări: 141

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor